Imatges

La Foneria de Canons de la Rambla renaixerà com un centre de cultura i art digital

La Generalitat invertirà 13 milions per transformar l'històric edifici en un complex d'investigació, experimentació i desenvolupament de projectes artístics i digitals culturals, amb un espai expositiu obert a la ciutadania que dinamitzarà la part baixa de l'emblemàtic passeig barceloní

La Foneria de Canons de la Rambla de Barcelona renaixerà com a nou centre de cultura digital després de més de 20 anys d’inactivitat. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han presentat aquest dimecres el projecte que convertirà l’edifici en un centre d’investigació, experimentació i desenvolupament de projectes artístics i culturals digitals, i que comptarà també amb un espai expositiu obert a la ciutadania. El centre preveu estar totalment operatiu el 2027.

L’objectiu del centre és donar a conèixer, fomentar i consolidar les persones i empreses que es dediquen a la creativitat digital. “Volem sumar amb els centres culturals de tot el país, que han de trobar en la Foneria un espai de treball compartit”, ha assenyalat la consellera Garriga. Paral·lelament, ha subratllat que la voluntat del Govern és situar Catalunya “en el mapa dels centres culturals digitals de prestigi”, informa ACN. En la mateixa línia s’ha expressat Aragonès, que ha assegurat que es tractarà d’un espai “innovador”, que combinarà la recerca, amb la creació i la divulgació. També ha afegit que serà un “punt de trobada, d’experimentació, de professionals i artistes de Catalunya i d’arreu del món que treballen en l’àmbit de la cultura digital”.

La intenció és que la Foneria tingui un “clar impacte en la dinamització de tota la part baixa de la Rambla i de Ciutat Vella” i que sigui també una porta d’entrada al Catalunya Media City, el gran hub audiovisual i digital projectat a les Tres Xemeneies.  La idea del Govern és que funcioni com a banc de proves i testeig de projectes que més endavant formaran part del gran equipament del Besòs i alhora oferirà els continguts del Catalunya Media City a la ciutadania aprofitant la ubicació central de la Rambla.

De planta rectangular, l’edifici té una superfície de 3.380 metres construïts dividits en 5 plantes: planta baixa, planta entresol i 3 altures (la superior estarà dedicada, però, a serveis). Aquest immoble, propietat de la Generalitat, està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

L’edifici de La Rambla està en desús d’ençà que va passar a mans de la Generalitat l’any 2003. ©Wikimedia Commons

Amb un pressupost de 13 milions d’euros, les obres de reforma de l’edifici es dividiran en dues fases. La licitació de les obres de rehabilitació de la façana ja està en marxa, l’execució s’iniciarà al gener de 2024 i s’allargarà durant tot l’any vinent. El concurs per a la reforma arquitectònica i la redacció del projecte de l’interior també es faran durant el proper exercici. D’aquesta forma, es preveu que les obres de la reforma interior comencin el 2025 i que el centre s’obri al públic el 2027.

Foneria de Canons i antinc Banc de Barcelona

L’edifici de la Foneria de Canons, també anomenat Antiga Foneria Real de Canons o Antic Banc de Barcelona, està ubicat al número 2 de La Rambla de Barcelona. Construït a finals del s. XVII, va ser reformat l’any 1858 per l’arquitecte Josep Oriol Mestres. L’any 1537 l’Emperador Carles va ordenar al Consell de Cent l’establiment d’una foneria real de canons a La Rambla. Després de la derrota de 1714, Felip V va prohibir la fabricació local d’artilleria i la Foneria va començar a produir campanes, entre d’altres.

L’any 1844, el banquer i polític Manuel Girona va convertir l’edifici en la seu del Banc de Barcelona i l’any 1858 el va reformar amb estil neoclàssic. El Banc de Barcelona va fer fallida el 1920 i l’edifici va tancar les portes fins que, el 1934, es va fer servir com a seu de la Comandància General del Cos de Sometents. Després de la Guerra Civil, l’edifici va passar a dependre del Govern Militar i hi va instal·lar una farmàcia militar i oficines. L’any 2003 el Ministeri de Defensa, fins aleshores titular de l’edifici, el va vendre a la Generalitat.

El futur centre de cultura digital

El programa de continguts de la Foneria de Canons bascularà entorn a tres punts clau: ser un centre per a la investigació, la incubació i el desenvolupament de projectes de cultura digital, ser un espai obert a la ciutadania i ser un centre de treball.

Com a centre per a la investigació, la incubació i el desenvolupament de projectes hi haurà un espai creatiu per a idear, conceptualitzar i desenvolupar creacions digitals amb tecnologia puntera amb el focus en la recerca i experimentació en cultura digital. Seran laboratoris, espais de creació, tallers i aules.

També serà un centre de treball, funcional i modern a disposició dels professionals, tecnòlegs i investigadors amb una dotació tècnica i material per donar resposta a les seves necessitats. Aquest espai físic de treball compartit comptarà amb un servei d’assessorament a administracions, empreses i entitats en matèria de cultura digital.

Pere Aragonès i Natàlia Garriga provant una experiència immersiva a la Foneria de la Rambla. ©Eli Don/ACN

Com a centre obert a la ciutadania, tindrà, per una banda, una planta dedicada a espais d’exhibició i difusió de projectes artístics –alguns de caràcter immersiu – que acollirà mostres d’art digital de creadores emergents i/o de llarga trajectòria i, per una altra, espais per a l’experiència directa de les iniciatives treballades dins el mateix centre. A més,  zones polivalents i tallers pedagògics conformaran un espai de formació per esdevenir un punt de trobada de l’ecosistema i les comunitats.

Quant a la distribució d’usos del futur equipament, s’han previst 910 metres quadrats dedicats a l’espai d’exhibició (recepció, sales d’exposició, magatzems, etc.) en les dues plantes inferiors i 716 metres quadrats per a espais de treball i formació (tallers, laboratoris, espais polivalents i aules) en les plantes superiors.

Per a definir aquests usos i grans línies d’actuació de l’equipament, el Departament de Cultura va encarregar un estudi per a conèixer les millors pràctiques de centres de cultura digital arreu del món i els seus àmbits d’excel·lència. Així, el programa s’inspira en les línies de treball d’equipaments com la Gaîté Lyrique (París), Meet (Milà), ZKM (Karlsruhe), V2 (Rotterdam) i l’Ars Electronica de Linz.

 

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Govern aportarà 110 milions per construir 1.788 habitatges a Barcelona

L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024