Good News Barcelona

La Fundació Banc Sabadell potencia el talent científic femení

Els premis a la Investigació Biomèdica i a les Ciències i l'Enginyeria han recaigut aquest any en dues dones, les doctores Guadalupe Sabio i Ana Tajadura-Jiménez, que se sumen a Mònica Martínez Bravo, guanyadora del premi a la Investigació Econòmica.

“És un honor que els bancs reconeguin la tasca científica”. Així va començar el seu discurs d’agraïment Ana Tajadura-Jiménez, una jove doctora en acústica aplicada que aquest any ha estat la guanyadora del V Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l’Enginyeria. La també professora titular de la Universitat Carlos III de Madrid va constatar la importància de donar visibilitat a la tasca científica i es va congratular que els tres premis que ha donat aquest any la Fundació Banc Sabadell hagin estat a dones joves. “Aquesta visibilitat és clau per fomentar vocacions científiques entre les nenes”, va emfatitzar Tajadura-Jiménez.

En el mateix sentit es va expressar la guanyadora del XVI Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica, Guadalupe Sabio, investigadora del Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC) i Doctora per la Universitat d’Extremadura en col·laboració amb el British Medical Research Council a Dundee, per les seves aportacions per a entendre per què l’obesitat causa malalties cardiometabòliques. “La ciència necessita a les dones”, ha subratllat la doctora Sabio, que va considerar “un orgull” que aquest any siguin tres doctores les premiades.

També va demanar que es tingui en compte “la importància de la ciència bàsica” i “el paper essencial de la ciència en la generació de coneixement”, un fet que, segons Sabio, ha quedat més clar que mai durant la crisi del coronavirus i el ràpid desenvolupament i efectivitat aconseguida amb les vacunes.

Totes dues van rebre el premi —dotat amb 50.000 euros cadascun— de mans del president de Banc Sabadell, Josep Oliu, en un acte celebrat aquest dimarts a la nit al centre corporatiu de l’entitat financera a Sant Cugat de Vallès. Al setembre, tindrà lloc l’acte de lliurament del XX Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica a la barcelonina Mònica Martínez Bravo, doctora en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT), per les seves aportacions en el camp de l’economia política i el desenvolupament econòmic.

El president Oliu es va mostrar categòric en afirmar que “la inversió permanent en ciència salva vides” i que les vacunes no haurien existit sense aquesta base d’investigadors que la Fundació Banc Sabadell tracta de reconèixer cada any. “Són els premis de més prestigi que es lliuren a Espanya a investigadors júnior a la franja dels 40 anys”, ha afirmat Oliu, que va mostrar “la seva admiració cap a les guanyadores” i va evidenciar que hi ha “una gran generació de talent jove” que treballa “a la frontera del coneixement”. “Les empreses necessitem la ciència i dels seus desenvolupaments” i avui més que mai “s’ha posat en relleu la importància de la tecnologia i l’educació científica”.

En l’acte de lliurament dels guardons va assistir el president de la Fundació Banc Sabadell, Miquel Molins, i el professor Andreu-Mas Colell, president del jurat del premi a les Ciències i l’Enginyeria. També van acompanyar a les guanyadores altres membres del patronat de la fundació i del jurat, en un acte amb un públic molt reduït que es va retransmetre en streaming i que va concloure amb un sopar a l’aire lliure.

Josep Oliu, Ana Tajadura-Jiménez, Guadalupe Sabio, Andreu Mas-Colell i Miquel Molins.

L’extremenya Guadalupe Sabio dirigeix ​​un laboratori amb deu investigadors en el CNIC centrat a estudiar algunes de les causes de l’obesitat, que considera “la propera pandèmia”. Concretament, la seva carrera s’ha centrat a saber-ho tot sobre dues proteïnes (quinases) vinculades a l’anomenat estrès cel·lular, la JNK i la P38, molt actives en persones obeses. Els seus resultats mostren que les p38 podrien arribar a ser unes bones dianes terapèutiques per a malalties inflamatòries, en la lluita contra els efectes secundaris de l’obesitat i en el tractament del fetge gras i el càncer hepàtic. Els seus treballs en aquests camps han estat publicats en prestigioses revistes com Nature, Cell Metabolism, PNAS, Plos Biol, Journal of Clinical Investigation, Nature Communications i EMBO Journal.

Per la seva banda, la doctora Ana Tajadura-Jiménez, nascuda a Madrid, s’ha proposat ajudar al 80% de la població que assegura no sentir-se satisfeta amb el seu cos. “La imatge mental que tenim del nostre cos és molt imprecisa i afecta la salut i a l’estat emocional”, explica la investigadora, que lidera un equip centrat a crear unes experiències sensorials que permetin canviar la percepció del cos i ajudar, per exemple, a persones amb anorèxia.

Foto de grup de les premiades i els membres de jurat i del patronat de la Fundació Banc Sabadell.

Per a això, treballa amb la realitat virtual i amb el so. Així, l’experta en tecnologia i acústica aplicada ha dissenyat Magic Shoes, unes sabates que fan que un se senti més lleuger o més pesat simplement canviant el so de les petjades. “A través del so podem canviar la nostra percepció del cos; provocar il·lusions que ajudin a millorar determinats problemes que puguin tenir les persones”, va explicar la científica en rebre el premi. També ha desenvolupat diversos wearables per “sonificar el moviment” i liderar “un projecte de computació del cos” amb l’objectiu de “crear un blueprint de la representació mental del cos, dinàmic i individualitzat”.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • El Bar del Post

Alba Pujals: El plaer de la cocció a foc lent

“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…

23 de novembre de 2024
  • Professionals

Munich: volar alt tocant de peus a terra

Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

L’antiga planta de Nissan a la Zona Franca torna a l’activitat amb la producció dels primers cotxes Ebro

La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024