Barcelona Futur

La Fundació Catalunya La Pedrera potencia la vocació científica dels joves

Els programes que promou l'entitat aquest estiu aspiren a impulsar el talent i l'interès per la recerca entre estudiants preuniversitaris, amb projectes vinculats a àmbits com l'enginyeria aeroespacial i el disseny de videojocs aplicats a la salut

Propulsar la vocació i el talent científic a partir d’experiències d’immersió en la recerca. Aquest és l’objectiu amb el qual la Fundació Catalunya la Pedrera promou una nova edició dels seus programes d’estiu destinats a estudiants de Secundària amb inquietud científica. A través de programes que compten amb aliances amb centres de recerca, hospitals i universitats, l’edició d’aquest estiu oferirà 415 places, que per a joves que participaran en projectes vinculats a àmbits diversos, des de la biociència fins a la física quàntica, passant per l’enginyeria aeroespacial i la medicina. 

Els programes, alguns dels quals ja han tancat la fase de presentació de candidatures per a aquest estiu, estan dirigits a joves estudiants que estiguin cursant entre quart d’ESO fins a segon de Batxillerat. Les més de 400 places que ofereix la fundació es distribueixen en diversos programes: el Barcelona International Youth Science Challenge (BIYSC); les Estades Científiques a Món Natura Pirineus i a Món Sant Benet, i les estades del programa Joves i Ciència, que inclou una fase internacional. 

Mitjançant aquests programes, l’entitat pretén articular espais de trobada i aprenentatge entre els joves, i generar alhora oportunitats de relació entre aquests potencials talents científics. En concret, el disseny i creació en l’àmbit dels videojocs i la seva aplicació en l’àmbit de la salut seran l’eix central de l’estada científica d’aquest estiu al Món Sant Benet, prevista del 7 al 12 de juliol. Amb 45 places a les quals es pot optar fins al 5 de maig, el programa aprofundirà en com la ludificació pot aplicar-se en el camp de la salut a través del desenvolupament d’un videojoc, començant pel disseny i acabant amb el playtesting, sense oblidar la creació artística i la programació. 

Amb una trajectòria de més de 15 anys, el programa Joves i Ciència és el més complet de la fundació

L’enginyeria aeroespacial serà la protagonista de l’estada científica a Món Natura Pirineus, a través d’activitats pràctiques en les quals els participants construiran i provaran els seus projectes amb dos petits satèl·lits destinats a missions científiques. Amb 60 places a les quals es pot optar també fins al 5 de maig, el programa comptarà del 8 al 13 de juliol amb un equip amb investigadors amb experiència en el sector del New Space.

Programes amb mirada internacional

El BIYSC, amb candidatures tancades, està dirigit a joves entre 16 i 18 anys de tot el món, i es desenvoluparà del 2 al 12 de juliol amb l’objectiu de promoure vocacions per a la recerca en una convivències de dues setmanes plenes d’activitats com reptes científics i tecnològics. Aquesta nova edició preveu reunir més de 150 joves de 30 nacionalitats, entorn d’un total de 17 projectes de recerca. 

També amb la fase de presentació de candidatures tancada, el programa Joves i Ciència selecciona a 60 estudiants de quart d’ESO i els acompanya durant tres anys per fomentar la seva vocació per la recerca, objectiu que persegueix a través de tres fases. 

Participants dels programes de la Fundació Catalunya La Pedrera per fomentar les vocacions científiques.

La primera d’aquestes fases consisteix en una estada a Món Natura Pirineus amb sis projectes de recerca, que acaba amb la redacció d’un article científic, imprescindible per passar a la següent fase. La segona es durà a terme el següent estiu, quan els estudiants que segueixin en el programa s’incorporaran en un equip de recerca d’un laboratori científic nacional, abans d’una tercera fase en la qual participaran en un centre o programa internacional, durant l’estiu després de finalitzar el Batxillerat. 

Amb una trajectòria de més de 15 anys, Joves i Ciència és el programa més complet de la fundació. Es tracta d’un itinerari que, combinat amb la resta de programes, pretén acompanyar i fomentar vocacions científiques per a canalitzar aquest talent i convertir-lo en el futur del sector de la ciència no només de Catalunya, sinó de l’àmbit internacional.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024