Catorze joves que havien estat exclosos del sistema educatiu tradicional han trobat la seva primera feina en aquest restaurant de Ciutat Vella especialitzat en cuina catalana i que s'ha pogut obrir gràcies al finançament de l'empresa Enjoy Barcelona, en un clar exemple de col·laboració del sector privat amb les entitats socials
Els veïns de Ciutat Vella, especialment els de la part baixa de La Rambla, estan d’enhorabona. Aquest estiu ha obert al carrer Josep Anselm Clavé de Barcelona, formant part del Passatge de la Pau, el restaurant La Pau, amb una proposta culinària de qualitat basada en plats típics de la cuina catalana que contribueix a incrementar sensiblement el cada cop més pobre nivell gastronòmic de la zona. Menjar de manera excel·lent, però, no és l’únic motiu per visitar aquest restaurant, ja que la seva missió principal és una altra: donar una oportunitat laboral a joves exclosos del sistema educatiu i social.
La Pau és, fent servir un terme molt en voga, un restaurant amb propòsit, és a dir, un negoci que no té com a única finalitat assolir un rendiment econòmic, sinó també social. Els comensals, en conseqüència, obtenen un benefici doble: gaudeixen gastronòmicament i, a més, contribueixen a completar la tasca social i pedagògica que des de fa 18 anys impulsa la Fundació El Llindar, amb seu al Parc de Can Mercader de Cornellà. No és un restaurant-escola, sinó una primera sortida laboral real per a joves de diferents nacionalitats que havien estat centrifugats pel sistema i que gràcies a El Llindar s’han pogut formar com a cuiners i ara ja estan en disposició de poder treballar.
Així, els catorze cuiners i cambrers que treballen a La Pau no són alumnes, sinó empleats, amb un contracte laboral signat per El Llindar Fem Feina, l’empresa d’inserció dependent de la fundació. “Estic molt emocionada de poder presentar aquest projecte i oferir una ocupació de qualitat a aquests joves”, afirma Begonya Gasch, fundadora i directora general de El Llindar. Segons aquesta mestra i educadora social, “per transformar el món cal apostar per la formació de qualitat i fugir de les feines precàries”, per la qual cosa La Pau contribuirà de forma decisiva a fer realitat el gran objectiu que persegueix l’entitat: “que cada adolescent que no ha encaixat al sistema educatiu tradicional pugui somiar i pensar que té un lloc en aquest món”.
La idea és que tot el que s’aprengui a La Pau gràcies a aquest contracte de treball serveixi de palanca perquè aquests joves puguin saltar al mercat laboral convencional, per la qual cosa aquest restaurant vol ser “un lloc de trànsit”, amb estades al voltant d’un any, encara que dependrà de cada cas.
En un moment de màxima tensió financera per a les entitats del tercer sector, pot sorprendre que una fundació com El Llindar disposi dels recursos financers per emprendre aquest projecte. No li ha tocat la loteria ni li ha caigut una subvenció del cel: la clau rau en el fet que aquesta vegada, aquesta vegada sí, ha funcionat de debò la col·laboració publicoprivada. El mecenes del restaurant La Pau ha estat el Grup Enjoy Barcelona, una empresa familiar propietària de seixanta apartaments turístics a la capital catalana i que també explota el centre de negocis i reunions corporatives The 19th Hole i el nou mirador urbà Unlimited Barcelona, tots dos a les plantes superiors de la cèntrica Torre Urquinaona. Enjoy ha assumit totes les despeses de remodelació i obertura del restaurant, involucrant el seu propi equip d’arquitectes i interioristes, que han volgut contribuir també a dignificar l’entorn i a la recuperació urbanística d’un passatge històric de Ciutat Vella, a prop del Passeig de Colom i de Les Rambles.
El resultat és un espai acollidor amb capacitat per a 55 comensals decorat amb pintures de l’artista mallorquina Pilar Correa i on sobresurt una gran barra decorada amb diferents frases escrites pels alumnes d’El Llindar per expressar els seus sentiments. Un altre element destacat de la decoració són els cactus, que volen representar el tipus de nois i noies que treballaran sempre al local, “tractats per la societat com a aneguets lletjos, però molt tendres per dins”, explica Gasch. “Estem molt contents amb aquesta superaliança que hem forjat amb Enjoy; sense ells no hauríem pogut tenir mai un restaurant d’aquestes característiques”, subratlla l’alma mater d’El Llindar.
Es dóna la circumstància que a la finca del costat, el Grup Enjoy Barcelona està actualment transformant l’antic Hostal El Nilo en un hotel de 24 habitacions i una categoria de quatre estrelles superior que passarà a anomenar-se també Hotel La Pau. “Serà un hotel boutique, el primer del grup Enjoy, i preveiem inaugurar-lo al mes de juny o juliol de 2023″, avança Carmen de la Maza, directiva d’Enjoy que també forma part del patronat de la Fundació El Llindar, on exerceix el càrrec de secretària. Segons De la Maza, el restaurant La Pau serà també el restaurant de l’hotel, per la qual cosa una bona part de la clientela ja està garantida.
Begonya Gasch explica que la fundació pagarà un lloguer simbòlic a Enjoy, fet que contribuirà de manera decisiva a la sostenibilitat econòmica de l’establiment. “Assumim un risc empresarial, és cert, però considero que és molt important que des del tercer sector també assumim riscos, generem negocis i busquem la rendibilitat social, però també l’econòmica, en els nostres projectes”, apunta. Amb un pressupost anual de 3,6 milions d’euros per finançar els seus diferents programes, un dels objectius principals de la Fundació El Llindar és reduir la seva dependència de les subvencions i dels diners procedents de les administracions públiques, que avui aporten el 85% dels seus ingressos. El repte és incrementar sensiblement les aportacions privades i poder assolir la paritat. A més d’Enjoy Barcelona, els principals partners privats d’El Llindar són la Fundació Botet, la Fundació La Caixa, l’empresa de concessionaris M Automoción, les firmes de perruqueria Cebado i Raffel Pagès i el grup L’Oréal.
El projecte del restaurant La Pau també ha comptat amb la col·laboració desinteressada de José Santiago, el xef executiu del Grup Tragaluz, que col·labora habitualment amb El Llindar, a qui el 2016 va ajudar a posar en marxa el restaurant-escola El Repartidor, ubicat a L’Hospitalet de Llobregat. Santiago, juntament amb el cap de cuina de La Pau, el xef Xavi de l’Amor, han dissenyat una carta de cuina tradicional catalana que inclou plats com esqueixada, bunyols de bacallà, flor de carbassó farcida, musclos al vermut, caneló amb beixamel trufada, fricandó amb bolets, pollastre amb escamarlans, bacallà a la llauna, arròs de gamba i botifarra, calamar a la planxa amb tomàquet i ceba confitada, xai lletó, ventresca de tonyina Balfegó amb verduretes, i papada a baixa temperatura marcada a la planxa i amb parmentier. Per postres, no pot faltar la crema catalana amb gelat de torró, un caneló de mel i mató, un tradicional flam amb nata i una original versió de postres de músic.
“Al restaurant Cuines de Santa Caterina, del Grup Tragaluz, els turistes sempre ens demanen menjar plats d’aquí. Amb La Pau també hem volgut donar resposta a aquesta demanda, oferint una cuina autòctona de qualitat, elaborada amb productes de proximitat i amb vins i caves catalans. Ja està bé de tant guacamole i tant tataki!… Amb La Pau donarem un toc de qualitat i pujarem el llistó de la gastronomia del barri Gòtic“, afirma Santiago. A més de poder menjar a la carta, amb un preu mitjà de 30 euros, al migdia el nou restaurant ofereix per 10,50 euros un plat del dia que inclou també begudes i postres. El responsable operatiu de la sala és el jove senegalès Cheikhou Balde, que acaricia el somni de poder engegar algun dia una entitat similar a El Llindar al seu país d’origen.
Quan va posar en marxa la fundació el 2004, Begonya Gasch comptava amb vuit alumnes. Avui ja són 480 els joves que cursen cada any els diferents itineraris formatius i ja són quasi 5.000 els alumnes que han passat per l’entitat al llarg d’aquests gairebé vint anys. “No fracassa el nen, fracassa el sistema”, sentència Gasch. “Vam ser pioners a crear una escola de segones oportunitats a Espanya, encara que a mi m’agrada més utilitzar el concepte de noves oportunitats”, afirma la impulsora d’un centre que s’ha convertit en referent dins del sector educatiu i que demostra amb projectes com La Pau la seva capacitat d’innovació permanent. Segons El Llindar, el 15% dels seus alumnes ingressa al mercat laboral després de passar per l’escola, el 65% tornen al sistema educatiu convencional i el 75% obtenen una titulació certificada.
La fundació forma part del programa de garantia juvenil de la Generalitat i també col·labora intensament amb els ajuntaments i les escoles de Cornellà i L’Hospitalet de Llobregat. L’escola de noves oportunitats ofereix als adolescents exclosos del sistema educatiu programes adaptats per acabar l’ESO i quatre possibles itineraris de formació professional: imatge personal, cuina, automoció i fabricació digital. Així, posseeix una escola de perruqueria en aliança amb Cebado a Cornellà, un restaurant escola (El Repartidor) amb Tragaluz a L’Hospitalet i una escola de mecànica a Cornellà amb M Automoción. Ara busca un soci privat per impulsar la seva divisió més jove, fabricació digital, amb la qual vol que els seus alumnes es formin en els nous oficis del futur.
La 'cleantech' factura més d'un milió d'euros mensuals i es fixa com a objectiu per…
Durant molts anys, als ecosistemes emprenedors de Barcelona, la companyia Glovo era presentada com el…
Experts de grans companyies abordaran estratègies per combatre la discriminació i exposaran casos d'èxit i…
Les companyies radicades a la província van engrandir la seva facturació un 20% entre 2021…
El consell d'administració ha decidit per unanimitat tornar a fixar-la a Sant Vicenç dels Horts
La ‘startup’ desenvolupa un sistema que permet administrar fàrmacs directament a les cèl·lules canceroses a…