La Fundació Puigvert s’ha convertit en el segon hospital d’Europa i dels primers del món a instal·lar i dur a terme un procediment quirúrgic amb el sistema de cirurgia assistida pel robot d’última generació Hugo, un dels més avançats al món en aquesta tecnologia sanitària. Això facilita que les intervencions de càncer de pròstata i càncer renal siguin més precises i menys invasives per al pacient.
Aquest nou robot, desenvolupat durant els darrers deu anys per la multinacional de tecnologia mèdica Medtronic, ofereix millores importants tant per als pacients com per als cirurgians de la Fundació Puigvert, que ja era capdavantera en la robotització d’alguns processos des del 2005.
Els braços del robot es poden controlar de manera individual i així s’aconsegueix un major rang de moviment mentre que la consola oberta ofereix un camp de visió més ampli i més precisió. A més, és el primer robot quirúrgic que incorpora un sistema d’intel·ligència artificial (IA) per gravar les intervencions i seleccionar-ne els moments clau de manera automàtica.
L’equip de la institució sanitària ja ha dut a terme les dues primeres cirurgies oncològiques amb aquest sistema, únic a Espanya, amb una intervenció de prostatectomia radical i una nefrectomia parcial. Les intervencions han estat supervisades pel director del Servei d’Urologia, el doctor Joan Palou, i el doctor Alberto Breda, cap de la Unitat d’Urologia Oncològica i actual president de la Secció de Cirurgia Robòtica de la Societat Europea d’Urologia.
El doctor Joan Palou, director del Servei d’Urologia de la Fundació Puigvert, ressalta la “solvència i funcionalitat” del nou robot. L’uròleg afirma que, encara que la nova eina permetrà tot tipus d’intervenció, destaca en “algunes cirurgies en les quals l’evidència científica demostra que els avantatges són indubtables, com la prostatectomia radical per càncer de pròstata o la nefrectomia parcial per càncer de ronyó, primeres dues operacions que hem realitzat amb èxit”.
La institució sanitària destaca que la cirurgia robòtica només s’aplica actualment a un 3% dels procediments a escala mundial, i que aquesta tècnica quirúrgica, però, ha demostrat que redueix el risc de complicacions durant les intervencions i escurça el temps de recuperació dels pacients.