ACCIÓ treballa en 600 possibles inversions futures, entre les quals figuren les referents al ‘hub’ d’electromobilitat per reindustrialitzar l'antiga planta de Nissan, amb un procés que Torrent augura que “acabarà bé i ràpid”
Catalunya va batre el 2023 el rècord d’inversió estrangera captada per la Generalitat. A través de la seva agència de competitivitat de l’empresa, ACCIÓ, va facilitar la injecció de 880 milions d’inversió procedents de l’estranger. La xifra representa un 42% més que la de l’any anterior, i és la més alta de la sèrie històrica, estrenada el 1985.
Aquesta inversió de caràcter productiu es va traduir en 112 projectes d’empreses estrangeres, superant per primera vegada el centenar d’iniciatives. Es tracta d’un 19% més que el 2022, segons el balanç realitzat per la unitat responsable de l’atracció i gestió d’inversions estrangeres d’ACCIÓ, Catalonia Trade&Investment. Aquesta xifra reflecteix projectes ja materialitzats per aquestes empreses —sense incloure inversions anunciades però no executades—, i només aquells que ACCIÓ ha captat o acompanyat, de manera que no inclou tota la inversió estrangera introduïda a Catalunya.
Aquests projectes van suposar la creació de 4.533 llocs de treball, un 31% més que el 2022. D’aquests, 1.200 han permès mantenir feines que estaven en risc, ja fos pel tancament d’una planta que ha assumit una altra empresa, o per la inversió que ha rebut una companyia que requeria un nou impuls. Ho ha explicat en la presentació d’aquest balanç el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, amb el conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos.
Les inversions es van traduir en 112 projectes d’empreses i en 4.500 llocs de treball, en un any que va superar per primera vegada els 30 països de procedència
L’any passat també va ser de rècord quant als països de procedència d’aquestes inversions, ja que per primera vegada es van superat la trentena d’orígens diferents. S’ha superat aquesta xifra sumant als països ja presents a tres nous actors: Islàndia, Xile i Lituània, com ha explicat Castellanos.
El també secretari d’Empresa i Treball ha ressaltat que la importància d’aquest rècord no recau en els orígens concrets, sinó en la diversitat de procedències. De fet, els països des dels quals es van materialitzar més projectes a Catalunya el 2023 van ser els Estats Units, amb un 21%; França, amb un 13%, i el Regne Unit, amb el 9%.
Quant als mercats i països d’origen, ACCIÓ treballa per incrementar les inversions captades des d’Àsia i, especialment, des del Sud-est Asiàtic. Les inversions de procedència asiàtica representen el 15% del total actual, i tenen potencial per créixer. “En els pròxims mesos i anys, s’anirà intensificant”, ha garantit Torrent
A més de guanyar nous països, el balanç de 2023 reflecteix que el 42% dels 112 projectes van ser impulsats per empreses sense presència prèvia a Catalunya. Aquesta inversió de tipus greenfield es complementa amb empreses que ja operaven en el territori i que s’han ampliat o han realitzat noves injeccions per potenciar la seva activitat a Catalunya.
L’increment de les inversions captades s’ha produït en un context internacional complex que llança incertesa a l’economia. Davant aquesta situació, Torrent vincula aquest creixement a “unes incerteses que tenen un component que facilita la relocalització de la producció a Europa”, amb la finalitat de minimitzar dificultats en els fluxos de subministrament: “Europa ha apostat per la relocalització, i Catalunya és molt competitiva en aquest àmbit”.
Torrent assegura que el procés per activar el hub d’electromobilitat per reindustrialitzar la planta de Nissan a la Zona Franca “acabarà bé i acabarà ràpid”
En aquesta línia, el 67% de la inversió estrangera captada per la Generalitat el 2023 va ser de tipus industrial. Per sectors, van destacar els projectes d’inversió d’empreses de l’àmbit tecnològic, amb un 26% del total; de les ciències de la vida, amb el 14%; l’automoció i mobilitat, amb el 12%; els videojocs, amb l’11%, i l’alimentació, que van representar un 10%. L’informe, que ha analitzat per primera vegada l’impacte en la transformació verda i digital, indica que el 40% dels projectes van tenir una vinculació directa amb aquest àmbit, en el qual s’han generat 1.900 llocs de treball.
Quant a previsions de futur, la Generalitat està treballant en una cartera de prop de 600 projectes d’inversió a través d’ACCIÓ. Mitjançant la seva activitat, per cada euro públic pressupostat destinat a aquest àrea s’han atret 245 euros d’inversió privada per part de companyies internacionals.
Entre les possibles futures inversions a Catalunya figuren les que articularan el hub d’electromobilitat de la Zona Franca per reindustrialitzar l’antiga planta de Nissan. Torrent ha defensat que aquest hub serà clau i que aquest procés de reindustrialització “no és senzill perquè s’han d’incloure molts components, però acabarà molt bé”. “Acabarà bé, i la nostra percepció és que acabarà ràpid”, ha puntualitzat. El conseller ha garantit que aquest hub, que es negocia amb la xinesa Chery, es convertirà en una peça referencial per a l’ecosistema de l’automoció.
Està per veure si aquestes inversions estrangeres que espera la Zona Franca s’inclouran en el balanç de 2024. En ell, figuraran inequívocament inversions que ja s’han anunciat per a aquest any, com la de 600 milions que promou el grup sud-coreà Lotte a Mont-roig del Camp per a una fàbrica de components de bateries, o la de 200 milions de la irlandesa Kerry Group per obrir un hub per al sud d’Europa, entre moltes altres que marcaran un 2024 que Torrent ha augurat que també serà fructífer en l’atracció d’inversions internacionals.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…