La icònica cocteleria Boadas de Barcelona fa 90 anys

Fins al desembre hi haurà tasts i altres activitats per donar a conèixer l'univers i el poder d'aquest icònic local que va néixer el 1933,

Aquesta mateixa setmana la Barcelona que vibra al ritme d’una coctelera ha donat el tret de sortida a un trimestre de festes i activitats per celebrar els 90 anys de la cocteleria Boadas, que suma lustres de bons glops sense perdre caràcter. L’ icònic local , que va néixer el 1933, és tot un símbol de supervivència: passat i futur han quedat connectats gràcies al fet que els seus nous copropietaris s’han compromès a mantenir la seva essència.

La barra de Boadas, en els seus primers anys. /BOADAS

Tirant del fil de la seva història, el local al número 1 del carrer de Tallers va ser creat per Miguel Boadas, que marcaria la irrupció de la cocteleria moderna a la ciutat. Atresorava ofici i experiència de joventut a Cuba, i posterior rodatge a la Costa Brava i la Rambla de Barcelona. Però va aconseguir trencar els motlles de l’època en apostar pel minilocal propi, amb algunes idees importades, els alts tamborets com a epicentres de tertúlia, i la màgia de la seva coctelera. Per tot això, va ser pioner a la metròpoli i segon a la història de la cocteleria a Espanya.

Ambient al Boadas, en els temps del seu fundador, Miguel.

La història que va seguir té caire de novel·la, ja que abans de morir, l’emprenedor Boadas va demanar a la seva filla Maria Dolores que servís als seus visitants uns còctels, mentre li va cedir la batuta del negoci per seguir amb el seu llegat. Aquesta es casaria amb José Luis , que va aportar coneixement a la tècnica apresa per l’estirp fundadora. I de forma espontània durant dècades, l’establiment va exercir de punt de trobada social, cultural i reflex de l’evolució local.

Punt de trobada

El seu currículum és ple de visitants il·lustres. De Jacinto Benavente i Josep Maria de Sagarra a Picasso, Hemingway, Dalí o Greta Garbo es van passar per la seva barra. Aquests últims fins i tot van donar nom a alguns glops encara vigents. I més recentment es van deixar veure Kevin Costner o Antonio Banderas. Però malgrat la seva solera, no hauria estat estrany que la piconadora que a les darreres dècades ha esborrat molts establiments històrics o emblemàtics del districte de Ciutat Vella acabés amb el temple precoç de la mixologia.

Un dels bàrman de Boadas prepara un còctel. /BOADAS

A favor seu ha tingut bons relleus, com Jerónimo Vaquero, que va arribar al negoci amb tot just 14 anys i sumava més de mig segle servint darrere la barra quan recentment es va associar amb Marc Álvarez, Simone Caporale (amos de Sips, la tercera millor cocteleria del món segons la llista World’s Best Bars) i Álvaro Cueto. “Allà ho vaig aprendre tot, des de fregar a fer la mecànica, però vaig tenir la sort que m’encantava la feina. Si no hagués treballat al Boadas, hauria estat client”, relata, garantint 10 anys més a la casa fins a celebrar el segle.

El local es quedarà en bones mans, afirma, perquè els nous socis s’han compromès a blindar l’ADN de la sala.

Imatges de l’arxiu històric del local, amb l’estirp fundadora. /Boadas

Només a les tardes

A la cocteleria Boadas els únics canvis efectuats en la nova etapa han estat millorar la climatització i ajustar el horari, ja que abans obria al migdia però ara ho fa només a partir de les 17.00 hores, i fins a les 2.00 o les 3.00 de la matinada, segons el dia, apostant per la franja més concorreguda. No preveuen més modificacions en el repertori de clàssics, ni en la clientela dels últims anys, que barreja adeptes i nostàlgics barcelonins amb una creixent desfilada de turistes amb paladar que aprecien l’autenticitat de la casa.

La bona reputació coctelera que abandera fa anys la capital catalana (amb el súmum de comptar amb el millor bar del món, Paradiso) fa que Boadas no només sigui un lloc necessari, sinó (per sort) viable

Alguns dels bàrman de Boadas, juntament amb Vaquero, a la porta de l’establiment.

Marc Álvarez va assegurar el passat 5 d’octubre a la primera celebració dels 90 anys (celebrada per qüestió de mida a Via Veneto) que ja des del vint anys acompanyava els seus oncles per entrar sense desentonar en aquest atemporal edèn de les barreges. El bartender Simone Caporale, que abans de Sips , va propulsar (entre altres) el bar de l’Hotel Langham de Londres com World’s Best Bar durant quatre anys, és un altre guardonat ‘crack’ del sector, al qual li afegeix talent i innovació des de la seva altra sala barcelonina. Tots ells s’asseguren que a Boadas els còctels d’ahir i sempre siguin de primera.

Agenda intensa

Ens expliquen que a la cocteleria Boadas passaran aquest any moltes coses, com la visita de grans de la mixologia, que per un dia faran seva la barra i el got mesclador. Tant forans com locals.

Fins al desembre hi haurà també tasts i altres activitats per donar a conèixer l’univers i el poder de Boadas. A l’horitzó, ja projecten la creació d’un llibre de receptes pròpies i dels il·lustres convidats que hi vagin desfilant. Una joia que volen llançar quan arribin al centenari en bona forma .

Compartir
Publicado por
Patricia Castán (Baco & Boca)

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Sílvia Abril: “La màgia d’aquest ofici és jugar”

Té una energia desbordant que impedeix seguir-li el ritme. La seva curiositat compulsiva i viure…

21 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Maria Escalas: Viure la seva millor vida, la segona

“Tenim dues vides, i la segona comença quan ens adonem que només n'hi ha una”.…

21 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Catalunya va atreure 3.453 milions d’inversió estrangera fins al setembre, un 65% més

El capital internacional que va impactar en el territori català representa el 14% del total…

20 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els vells

L’editorial Adesiara edita una versió de l'obra 'Els Vells' d’Ignasi Iglésias, una excelsa peça teatral…

20 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Catalonia Hotels ven la seva central de compres a una filial d’Aramark

Amb l'operació, la cadena barcelonina vol recolzar la seva expansió internacional, en un any de…

20 de desembre de 2024
  • Escena

El TNC explora els marges amb una ‘Anna Karènina’ encara actual

Carme Portaceli es torna a enfrontar a un clàssic de la literatura amb una proposta…

20 de desembre de 2024