La inversió immobiliària a Barcelona creixerà un 10% el 2024 i superarà els 2.000 milions

El sector hoteler i industrial van suavitzar la caiguda del mercat l'any passat, quan les compravendes es van reduir gairebé a la meitat respecte al 2022, passant de 3.500 milions d'euros a 1.820 milions. CBRE demana reconvertir oficines obsoletes en habitatges i defensa que la capital catalana aposti pel sector de les ciències de la salut i la IA com a motors de futur.

Barcelona percebrà signes de reactivació de la inversió immobiliària durant 2024, especialment al segon semestre. Així ho indica l’informe Real State Market Outlook 2024 de la consultora CBRE, que augura un creixement de la inversió per sobre del 10% a la capital catalana, fins a depassar els 2.000 milions d’euros i després d’un 2023 en el qual el sector ha registrat una caiguda del 49% en l’entorn barceloní. 

En concret, el volum d’inversió del mercat immobiliari de Barcelona ha tancat 2023 amb 1.821 milions d’euros, gairebé la meitat dels 3.586 milions de 2022 i els 3.654 milions de 2021, dos anys que van ser de rècord en deixar-se enrere la pandèmia. L’evolució va en la línia de la caiguda que ha registrat la inversió immobiliària a nivell Europeu, del 48%. A Barcelona, el segment hoteler ha liderat la inversió amb 578 milions d’euros, seguit pel sector industrial i logístic, amb 555 milions. 

Els 578 milions en inversió immobiliària en hotels van representar el tercer millor any de la sèrie històrica, en un 2023 marcada per diverses operacions de rellevància, com la compra del Mandarin Oriental per part del grup saudita The Olayan per 240 milions d’euros, i l’adquisició de l’Hotel Sofia, que Blasson Property Investments i Axa van comprar per 180 milions. El ritme amb el qual ha començat 2024 en aquest àmbit no ha estat menor: els hotels de luxe Miramar i La Florida han passat a les mans de la socimi Atom Hotels per 50 milions d’euros. Tot en un context en el qual l’obertura d’hotels està restringida a la ciutat mitjançant el Pla Urbanístic d’Allotjaments Turístics (Peuat), que el responsable de CBRE Barcelona, Xavier Güell, ha demanat flexibilitzar. “Podem reflexionar de forma molt controlada, puntual i estudiada permetre l’entrada de cadenes d’alt valor afegit. Sabem que hi ha moltes ganes”, ha garantit. 

La inversió immobiliària residencial va disminuir un 68%, encara que les modalitats d’habitatge flexible es van disparar un 147%, fins als 45 milions 

Amb 555 milions d’euros, el sector industrial i logístic va seguir de prop als hotels quant a la inversió immobiliària. Es tracta d’un “volum rècord d’inversió”, encara que menor que el de 2022, quan es va registrar un 16% més. La xifra representa un 44% de la inversió immobiliària en aquest sector del conjunt d’Espanya. No obstant això, la contractació es va reduir el 2023 en un 43,2%, fins als 536.000 metres quadrats. Aquesta dada es deu, en part, a la baixa disponibilitat d’espai, que experimentarà un lleu repunt el 2024. Segons la consultora, la contractació augmentarà el 2024 fins als 600.000 metres quadrats llogats.

Pel seu costat, el sector de l’habitatge va registrar 323 milions d’euros d’inversió a Barcelona. La xifra representa un 68% menys que en 2022, que va estar marcat especialment per la compra per 600 milions de 1.500 habitatges de Patrizia a BCorp. “Si no es té en compte aquesta transacció, el descens és més moderat”, ha puntualitzat Güell. 

La inversió en habitatge a Barcelona i el seu entorn té en compte la residència tradicional però va més enllà, ja que inclou models alternatius com el coliving, residències d’estudiants, senior living i apartaments amb servei. Aquestes modalitats d’habitatge flexible s’han disparat un 147% el 2023 i han arribat a 45,4 milions d’euros, com ha detallat la responsable de Research de CBRE Barcelona, Marta Tarrío.

Reconvertir oficines

Davant l’alta demanda i falta d’oferta en l’àmbit residencial, Güell ha apostat perquè les administracions públiques facilitin la labor de promotors privats perquè anualment entrin en el mercat entre 12.000 i 15.000 nous habitatges, duplicant les xifres actuals, segons el responsable de CBRE Barcelona. 

Güell considera que una via per posar al mercat més habitatge és la reconversió d’oficines, en un context en el qual la inversió immobiliària en aquest àmbit va registrar una caiguda del 76% a Barcelona el 2023, quan va registrar 261 milions d’euros. La contractació d’oficines ha baixat un 23,7%, en línia amb altres ciutats europees. “A mesura que es recuperi el mercat internacional, també Barcelona experimentarà probablement una recuperació superior a la mitjana”, ha pronosticat Güell. En aquesta línia, ha augurat que 2024 superarà els 250.000 metres quadrats d’oficines, respecte als 231.000 de 2023.

Imatge virtual de l’Edifici Estel.

De cara a l’any que acaba de començar, Güell pronostica que augmentarà el nivell de desocupació d’oficines, davant la previsió que entrin al mercat noves promocions, com la de l’Edifici Estel. També creixerà la desocupació a determinades zones del 22@, mentre que per ara es manté al centre de la ciutat. 

En aquestes circumstàncies, el directiu de CBRE ha apostat per facilitar que oficines obsoletes acullin altres usos, com residencials o hotelers. “Les ciutats han d’estar vives i adaptar-se als nous temps”, per la qual cosa ha demanat flexibilitzar la normativa per a admetre aquests canvis i retornar a la vida edificis d’oficines que han quedat obsolets: “No hi ha res pitjor per a una ciutat que un edifici abandonat”. 

Un futur de salut i IA

En aquesta situació, el responsable de CBRE Barcelona ha defensat repensar les oficines, especialment en el 22@, destinat principalment a aquest ús. La ciutat va apostar per articular aquest districte tecnològic fa dues dècades i ho va fer de manera encertada, segons ell. Més de 20 anys després, considera que la ciutat ha de tornar a escollir en quins àmbits vol posicionar-se: “Hem de triar on volem estar els pròxims 10 o 15 anys. La tecnologia continuarà marcant el camí, però ja no en termes tan genèrics, sinó que ara hem de ser més específics”. 

La inversió immobiliària residencial va disminuir un 68%, encara que les modalitats d’habitatge flexible es van disparar un 147%, fins als 45 milions

El potent teixit tecnològic que ha desenvolupat Barcelona al llarg de les últimes dècades li atorga la flexibilitat necessària per a enfocar-se a tecnologies específiques, que CBRE defensa que haurien de ser la IA i la ciència vinculada a la salut. “És difícil trobar una altra ciutat europea que tingui l’estructura que té Barcelona per poder ser un dels grans hubs de life science d’Europa”. 

De fet, està previst que aquest sector desenvolupi 950.000 metres quadrats en els propers anys a Barcelona, que inclouen 45.000 metres quadrats de la futura Ciutadella del Coneixement, 19.000 del CaixaResearch Institute i la consolidació del Parc Científic de Barcelona, amb 330.000, a més de més de 550.000 metres quadrats del futur BioClúster d’Innovació i Salut a L’Hospitalet de Llobregat.

Edificis que configuraran el nou complex científic del Mercat del Peix, a la Ciutadella.

El sector de life science està configurat a Barcelona i el seu entorn per unes 420 startups, 20 hospitals universitaris, 12 universitats, 91 institucions de recerca i 247.000 llocs de treball. Disposa, a més, de projectes de col·laboració público-privada que s’han de “potenciar i aprofitar”, segons Güell, que ha posat en valor la rellevància d’aquest sector i també la importància que la IA tindrà en el futur: “Creiem que és on hauria de pivotar Barcelona en els pròxims anys”.

És un futur que encara Barcelona després d’un 2023 que ha representat “el tancament d’una etapa expansiva a nivell immobiliari”, segons el responsable Güell. El final d’aquest cicle, iniciat el 2014, obre un escenari amb noves regles de joc. “Davant aquest descens, alguns creuen que acaba el joc; jo crec que el joc acaba de començar”, ha emfatitzat Güell, i és que els estrategues del sector esperen a moments com aquest per a configurar les seves carteres d’inversió. 

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024