[dropcap letter=”A”]
la majoria de la gent el canvi climàtic és un tema que li queda molt lluny, comparat amb altres preocupacions més quotidianes com la feina o els fills. El problema és que ara ja no tenim massa marge. Els seus efectes són un fet. Per molt lluny que ens quedi, el canvi climàtic ja és aquí”, assegura el director de l’ICAEN, Manel Torrent, minuts abans que comenci la conferència “El ciutadà, protagonista del nou model energètic”. I les dades ho confirmen. L’augment més que probable de tres metres del nivell del mar d’aquí a l’any 2100, per exemple, inundaria gran part de ciutats com Barcelona o Màlaga, i els parcs naturals de Doñana i del Delta de l’Ebre desapareixerien. Segons en Manel, “si tots fóssim més conscients del que passarà, no dubtaríem a començar a viure amb l’energia eòlica o solar i aparcaríem el cotxe per sempre. Perquè el debat ja no és si cotxe de dièsel o gasolina. Les úniques opcions ara són el vehicle elèctric, el transport públic i la bicicleta”.
“Dir que els ciutadans no podem fer res per al planeta és mentida. De fet, som els únics que podem arreglar-lo”, comenta un altre dels ponents, Alfredo Cano, membre de Som Mobilitat. A través d’una aplicació mòbil, aquesta iniciativa permet compartir cotxes elèctrics a diferents punts de Catalunya. I aquest servei és només el començament d’“una nova era de mobilitat, en què tard o d’hora deixaran de xocar-nos iniciatives atrevides com la de l’ajuntament del poble francès Ungersheim, que va canviar l’autobús escolar per un carro de cavalls”, afegeix la coordinadora de projectes del moviment Transition Network, Ana Huertas.
A més de les típiques petites accions com encendre el llum només quan és necessari, Anna Quevedo, membre de “la primera eòlica popular”, Viure de l’aire, explica que també podem ser generadors d’energia des d’ara mateix. La història de com es va formar aquest projecte cooperatiu ho demostra: fa 10 anys un grapat de veïns del poble de Pujalt, conscients del risc que el 80 % d’Espanya acabés convertint-se en un desert gegantesc, es van proposar aixecar un aerogenerador. Fa un any va començar a produir energia i ara abasteix el consum anual d’unes 2.000 famílies. Per a l’Anna, el millor de l’experiència ha estat confirmar que, quan tots anem a l’una, podem fer-ho gairebé tot. “L’energia ha de democratitzar-se i, per aconseguir-ho, ens necessitem els uns als altres. Teixir una xarxa de persones és el que realment ens dona poder i ens fa més forts”.
A mesura que passen els minuts, les mirades dels assistents es van il·luminant. Tots comencen a entendre que, en realitat, cuidar el medi ambient està a les nostres mans. Cote Romero, directora general de l’organització sense ànim de lucre Ecooo, posa un exemple a l’abast de tothom: “El 50 % de l’energia que consumim a casa es malbarata perquè, en general, els edificis del nostre país no estan construïts amb materials energèticament eficients. Per reduir aquest malbaratament no ens costa res, per exemple, instal·lar uns panells reflectants darrere dels radiadors”.
Està clar que, si volem conservar la platja que ens va ensenyar a nedar o la muntanya on jugàvem a fer cabanyes, hem de donar suport a totes aquestes iniciatives (o crear-ne d’altres de noves i millors) en comptes de seguir alimentant un model energètic que, com apunta la directora d’Ecooo, té com a protagonistes “grans empreses que tallen el subministrament als clients sense que els tremoli el pols i un oci delirant que consisteix a construir camps de golf al sud del país o pistes d’esquí a centres comercials”: Afortunadament, les ganes de revolucionar l’ordre establert que han impregnat aquesta xerrada apunten que, pas a pas, estem més a prop d’aquest titular que a tots ens agradaria sentir a les notícies: “La ciutadania s’organitza per salvar el món”.
Text: Alba Losada
Il·lustració: Tamara González
Pots llegir més històries com aquestes a ALMA, la xarxa social social, un espai digital dedicat a l’àmbit social, que aporta una nova mirada al present i al futur de la societat, a partir d’una veu optimista i diversa, i de totes les iniciatives que impulsa l’Obra Social “la Caixa”.