El municipi de La Fatarella acull aquest 13 de desembre la nit que atorga els premis a les millors varietats d’oli de Catalunya
L’oli d’oliva verge extra de Catalunya està de festa aquesta setmana. El pròxim dia 13 de desembre, el municipi de La Fatarella acull la Nit de Gala de l’Oli d’Oliva Verge Extra de Catalunya per donar fins a 8 premis a produccions d’oli català. Uns premis que tenen com a objectiu reconèixer les qualitats dels millors d’olis d’oliva verge elaborats a Catalunya i seleccionar els més destacats tenint en compte les seves característiques sensorials i d’altres elements que es plasmen en les categories de cada premi.
La nit de l’oli d’oliva verge extra de Catalunya es fa amb el propòsit no només de reconèixer les produccions d’oli genuïnament catalanes, sinó que també pretén que la societat catalana conegui el producte i contribuir d’aquesta manera a la promoció i a la comercialització de l’oli d’oliva català. La celebració d’aquests premis s’emmarca en un dels compromisos assumits pel Govern de la Generalitat dins el Pla d’Acció de l’Oli d’Oliva 2024-2026 per donar suport al sector. Així mateix, aquest pla també contempla altres accions, com per exemple la reestructuració del sector cap a l’oleoturisme i un sistema de producció sostenible.
Per poder atorgar els premis, es fa una recollida de mostres prèvia per mitjà d’una empresa especialitzada que té la tasca de visitar la productora que opti al premi per tal d’extreure’n una mostra dels dipòsits amb la fi que els jurats puguin dur a terme la seva tasca de valoració de cadascuna de les modalitats de premi abans de la celebració de la gala.
Categories de premis
El premi consta de vuit categories. En primer lloc, premi als olis d’oliva verge extra de grans productors, des d’afruitat verd intens fins a afruitat madur passant per altres modalitats; en segon lloc, premi als olis d’oliva verge de petits productors, amb les mateixes modalitats que l’anterior; en tercer lloc, els olis d’oliva de producció ecològica, d’on en sortiran els cinc millors de Catalunya; en quart lloc, els olis monovarietals, d’on en sortirà el millor oli d’aquesta modalitat; en cinquè lloc, el premi als tres millors olis elaborats en projecte de recuperació de varietats autòctones; en sisè lloc, el premi al millor maridatge, combinació culinària i versatilitat gastronòmica; en setè lloc, els tres premis al millor packaging; i finalment el premi més important: als deu millors olis de Catalunya d’aquest any 2024, que gaudiran d’aquest reconeixement durant tot l’any 2025.
De l’edició d’enguany en destaquen dos elements: en primer lloc, l’alta participació d’olis ecològics i, en segon lloc, que s’han presentat 23 varietats de grans productors així com de petits d’arreu de Catalunya.
La DO Cava ven 149 milions d'ampolles fins al setembre, un 12% menys que fa…
El Nadal ha esdevingut una època turística d’èxit també a Barcelona. Sembla que els ciutadans…
El centre municipal del Port Olímpic ha format desenes de milers de ciutadans i democratitzat…
Experts i responsables de Diversitat en grans empreses coincideixen en la importància del seu rol…
El grup cerveser es convertirà al gener en el fabricant i distribuïdor de la marca…
Entrevistem a Paula Ciria, participant del programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global i…