Opinió

La nova cultura de l’spa

[dropcap letter=”S”]

oc molt d’spa, ho confesso. Quan puc, m’escapo un parell d’hores a relaxar-me en un d’aquests establiments consagrats al benestar físic i mental –això que ara en diem wellness i que no deixa de ser el mens sana in corpore sano que ja practicaven els romans, per cert, molt aficionats a les termes–, on el bullici de la ciutat i l’estrès de la vida quotidiana queden aparcats a l’entrada. També m’agrada fer-ho quan viatjo. Després d’una jornada d’anar amunt i avall, de veure museus, temples i monuments, hi ha poques coses més reconfortants que regalar-se una estona de descans en una piscina de bombolles, fer un bany de vapor o una sauna seca i, si pot ser, arrodonir-ho amb un bon massatge.

Això que ara en diem wellness i que no deixa de ser el mens sana in corpore sano que ja practicaven els romans.

A Istanbul, especialment en mig del rigorós hivern, la visita al hammam és obligada. L’històric Cemberlitas, amb 400 anys d’antiguitat, demostra que a l’antiga Constantinopla la tradició del bany turc ve de lluny, de fet, de la seva conquesta per part dels otomans. El primer cop que hi vas pots tenir la sensació que un turc gras i bigotut t’està fotent una pallissa i després vol ofegar-te a galledes d’aigua però no és veritat, t’està fent un massatge. A Budapest, també trobem en ple funcionament meravellosos banys turcs –construïts a mitjan segle setze pels mateixos otomans i, avui en dia, considerats monuments històrics– com el Rudas i el Király. Budapest és considerada la capital de l’spa, ja que ha sabut crear una potent oferta turística de salut a partir de l’aprofitament de les seves aigües medicinals i termals. N’és una bona mostra l’impressionant Széchenyi, el balneari urbà més gran d’Europa. Però l’autèntic paradís pels amants de l’spa i el massatge com jo és, sens dubte, Àsia on la cultura del bany i el massatge és molt present en el dia a dia de milions de persones des de temps remots. Els onsen o banys tradicionals japonesos i, per descomptat, la gran tradició de massatge tailandès en són clars exponents.

Barcelona, per contra, no és una ciutat amb tradició d’spa, comencem per admetre-ho. No tenim termes en funcionament des de fa segles ni tampoc venim d’una tradició llunyana en què el bany social, la sauna o el massatge formin part de la nostra quotidianitat. Enteneu-me bé, no parlo d’anar a passar uns dies a un balneari per prescripció mèdica –això a l’època dels nostres avis ja es feia i n’hi deien “anar a prendre les aigües”– ni tampoc de fer-se fer un massatge terapèutic per alleujar el mal d’esquena. Quan dic que no teníem cultura d’spa vull dir que no teníem l’hàbit d’acudir-hi, per exemple, en acabar la nostra jornada laboral ni tampoc ho contemplàvem com una activitat d’oci per compartir amb amics o familiars.

El primer cop que hi vas pots tenir la sensació que un turc gras i bigotut t’està fotent una pallissa i després vol ofegar-te a galledes d’aigua però no és veritat, t’està fent un massatge.

La situació ha canviat radicalment en els darrers anys i, avui dia, podem afirmar que els barcelonins hem incorporat, plenament, la nova cultura de l’spa. La ciutat compta amb una variada oferta d’spa, balnearis urbans, wellness centers o com n’hi vulgueu dir. Hi ocupen un lloc destacat els espais d’inspiració oriental com el Silom Spa, que amb una ambientació molt cuidada et transporta a l’acte a Tailàndia; el luxós Bangkok Healthy Spa, amb una àmplia oferta de massatges, i l’Spa Hammam Rituels d’Orient, que combina el clàssic bany turc amb les influències marroquines per proporcionar-te una experiència de relaxació total. L’impressionant AIRE Ancient Baths Barcelona,  a tocar del mercat del Born, s’inspira en canvi en la tradició dels banys romà, grec i otomà per crear un ambient de màgia i sofisticació que no només et fa oblidar que ets a Barcelona sinó també al segle XXI. Així mateix, els hotels de la ciutat, sobretot els més luxosos, també han anat incorporant fastuosos spa a la seva cartera de serveis, no només adreçats als seus hostes sinó al públic en general.

Podríem afegir a aquesta llarga llista dotzenes d’establiments molt més modestos i a l’abast de totes les butxaques. El fet que a pràcticament tots els barris de Barcelona s’hagin obert petits centres dedicats al benestar on relaxar-se una estona, amb l’aigua com a protagonista, és la  prova més evident que els barcelonins ens hem apuntat amb moltes ganes a la cultura de l’spa.

Compartir
Publicado por
Francesc Soler

Artículos recientes

  • Dins la Copa de l'Amèrica
  • Good News Barcelona

L’Emirates Team New Zealand: l’equip que va portar la Copa de l’Amèrica i vol tornar a guanyar-la

Els neozelandesos s'han instal·lat a l'antiga terminal de Baleària, entre escales automàtiques i taquilles, i…

6 de setembre de 2024
  • El Bar del Post

Jordi Amor: En constant recerca de l’autor

“Com tothom, soc moltes persones alhora. I una d'aquestes persones és un narrador que, al…

6 de setembre de 2024
  • La punyalada

Rectificar

L’Ajuntament ha arribat a la sana conclusió que situar unes plantes en un carrer del…

6 de setembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sail Team BCN es prepara per passar a la història amb vocació de continuïtat

L'equip femení i juvenil que competirà a la Copa de l'Amèrica entrena a la seva…

5 de setembre de 2024
  • Good News Barcelona

Panerai desembarca a Passeig de Gràcia amb la seva primera ‘boutique’ a Barcelona

La firma d'alta rellotgeria ha obert de la mà de Rabat i buscant coincidir amb…

5 de setembre de 2024
  • Gastronomia

Estrella Damm ret homenatge a la 37a Copa Amèrica amb una edició limitada de la seva llauna de 25cl

Estrella Damm, patrocinador oficial de la Louis Vuitton 37a America’s Cup, ha llançat una edició…

5 de setembre de 2024