Presentació de la nova llotja, amb Sergi Tudela (Generalitat), Lluís Salvadó (Port de Barcelona), José Manuel Juárez (Confraria de Pescadors), José Alberto Carbonell (Port) i David Pino (Port Vell).

La nova Llotja amb restaurant i subhastes de peix s’obrirà a la ciutadania a l’octubre

El nou edifici, amb un cost de nou milions, s'ha culminat com a element principal de la remodelació del Moll de Pescadors, i acostarà a la ciutadania el treball dels pescadors del Port a través instal·lacions visitables un cop acabi la Copa de l’Amèrica

El nou Moll de Pescadors comença a prendre forma, amb el seu element principal ja acabat i llest per ser estrenat: la nova llotja ja acull als membres de la Confraria de Pescadors de Barcelona, amb la previsió d’obrir-se a la ciutadania una vegada acabi la reurbanització de l’entorn i la demolició de l’antiga llotja. Amb una durada prevista d’uns quatre mesos, l’obertura del moll arribarà després que acabi la Copa de l’Amèrica a l’octubre, quan l’espai començarà a rebre els seus primers visitants. 

Després d’aquests treballs finals de l’entorn, els ciutadans podran endinsar-se en la llotja per endinsar-se alhora en el treball dels pescadors barcelonins. I és que les instal·lacions, que representen una millora substancial respecte als anteriors equipaments dels pescadors, permetran acostar el treball d’aquests professionals a la ciutadania. 

Amb aquest objectiu, el nou edifici aixecat per substituir a l’antiga llotja incorpora espais perquè la ciutadania pugui seguir en directe la subhasta del peix blau capturat en aigües barcelonines. I només sols això: comptarà amb un restaurant de cuina mediterrània de qualitat vinculada a la mar. 

El nou edifici, construït durant un any i mig per FCC amb un cost de prop de nou milions d’euros, compta amb 3.233 metres quadrats. Per a accedir a les instal·lacions, s’ha adequat una rampa de 140 metres pròxima a la icònica Torre del Rellotge del moll, que permetrà accedir de forma diferenciada als espais públics. Aquests se situaran en el primer pis, que també disposarà d’una terrassa perimetral que exercirà de mirador privilegiat de l’activitat del moll i del Port Vell. 

Una vegada finalitzat l’edifici, el moll espera a la reurbanització dels seus accessos i a la demolició de l’antiga llotja per obrir-se al públic. Les obres d’enderrocament ja han començat, i acosten la consecució dels treballs que permetran obrir a la ciutadania un espai que contribuirà a que els barcelonins coneguin i diferenciïn millor el producte local que es pesca i es consumeix diàriament, com ha destacat el patró major de la confraria de pescadors, José Manuel Juárez. 

La nova llotja i la pròxima obertura a la ciutadania del Moll de Pescadors formen part del conjunt de projectes impulsats pel Port de Barcelona per a obrir-se a la ciutat. A més, s’emmarquen en la transformació del Port Vell, on estan en marxa una vintena d’actuacions d’iniciativa tant pública com privada que sumen 120 milions d’euros, en una transformació accelerada per la Copa de l’Amèrica. 

El Moll de Pescadors s’obrirà a la ciudadania quan les obres d’urbanització acabin d’aquí quatre mesos.

La renovació del moll representa una actuació paradigmàtica de l’esperit d’aquesta transformació, “ja que combina l’obertura de nous espais i la millora d’equipaments, alhora que posa en valor el patrimoni portuari i contribueix a la difusió del treball dels pescadors”, segons el president del Port, Lluís Salvadó. A més, el projecte s’ha impulsat també des d’una visió sostenible i aprofitant les superfícies de les cobertes existents per situar-hi plaques solars. L’energia que obtinguin alimentarà les instal·lacions del moll, que inclouen no només la nova llotja, sinó també una fàbrica de gel d’última generació que ara beurà de l’energia generada en el renovat espai.