Alex Ruiz Masachs, enòleg i gerent de Josep Masachs.
FINANÇANT EL FUTUR

La quarta generació de Josep Masachs expandeix el negoci amb dos nous cellers

L'empresa familiar ha comprat aquest any la Masia Olivella a Castellví de la Marca i es fixa com a objectiu potenciar les seves pròpies referències

De la miríada de cellers de cava que poblen les comarques del Penedès, Josep Masachs és un dels no gaire coneguts. Josep Masachs Llorach era propietari d’unes vinyes a Vilafranca del Penedès des de 1920. Va ser un dels pioners de la regió pel que fa a l’elaboració de vins tranquils, que en aquell temps produïa com a afició i per al gaudi de la seva família i amics. Amb el temps va anar expandint les seves vinyes, en bona part amb nous terrenys situats a la muntanya de Sant Pau. La visió del besavi —la quarta generació de la família és qui gestiona ara el celler— va inspirar l’avi, Josep Masachs Juvé, a professionalitzar la producció, i l’any  1950 va veure la llum el primer cava de la família etiquetat sota la marca Cal Cabanyes.

Des de llavors, Josep Masachs ha seguit evolucionant i creixent, i si el besavi va incrementar l’extensió de les vinyes, ara la quarta generació ha apostat per adquirir noves finques. “El nostre creixement ha estat notable en els últims anys. De ser un únic celler, avui ens hem expandit per convertir-nos en un grup amb tres cellers diferenciats, cadascun amb el seu propi caràcter, especialització i espai”, afirma Alex Ruiz Masachs, enòleg i gerent de Josep Masachs.

D’aquesta manera, actualment Josep Masachs compta amb la Nau Sarroca com a nucli logístic i de desenvolupament de productes innovadors, com vins 0% i diferents escumosos; Finca Montsarra, on s’elaboren vins i caves amb origen i joves; i La Nova Masia (Masia Olivella a Castellví de la Marca), que se centrarà en la producció pròpia d’alta qualitat.

Per a l’adquisició d’aquesta darrera propietat, el grup Josep Masachs ha comptat amb el suport de l’Institut Català de Finances (ICF). “L’ajuda de l’ICF ens ha proporcionat la seguretat financera que necessitàvem per afrontar un projecte d’aquesta magnitud. L’adquisició de la Masia Olivella era un somni per a nosaltres, però els reptes financers inherents a una compra d’aquesta envergadura eren un obstacle. El suport de l’ICF ens ha permès superar aquestes barreres”, valora el directiu.

La Masia Olivella, ara propietat de Josep Masachs.

Història de dues famílies

Amb l’adquisició de la Masia Olivella es tornen a entrelligar les històries de dues famílies amb tradició vitivinícola. La pròpia família Masachs i la família Sardà. La col·laboració el 1986 entre Joan Sardà i Josep Masachs en l’elaboració del primer cava que Joan Sardà va llançar al mercat va reforçar els llaços comercials entre les dues famílies i va fonamentar una amistat que es manté avui dia.

Aquest any la família Sardà ha traspassat la finca a la família Masachs. “Encetem un nou capítol i prenem les regnes d’aquesta masia mil·lenària amb el compromís de mantenir viva la seva essència i amb la visió de fusionar la història de l’edifici amb la innovació”, assenyala el gerent de Josep Masachs.

Potenciació de la marca pròpia

A més de les noves finques, en els últims anys Josep Masachs també ha apostat per potenciar el seu segell. La principal mesura per aconseguir-ho ha estat crear la marca paraigua Vins del Terme, que engloba la majoria dels seus productes centrats en les DO Penedès, DO Catalunya i DO Cava. Pròximament, el celler llançarà al mercat diverses marques pròpies sota la referència Josep Masachs, entre les quals destaca Carolina, un cava que es rellançarà en els pròxims mesos.

Actualment, Josep Masachs té més de 30 hectàrees de vinyes en propietat, més de 150 hectàrees d’explotació controlada i compta amb una plantilla de 73 treballadors.


L’ICF al Penedès

El paper de dinamitzador de la inversió de l’ICF a les comarques del Penedès ha estat intens durant els últims anys. L’entitat ha finançat, durant el període 2020-2022, a 118 empreses i organitzacions de la regió amb 90,3 milions d’euros. “És important promoure projectes transformadors, que impulsin el desenvolupament sostenible i la reindustrialització a la regió del Penedès”, afirma la presidenta de l’ICF, Vanessa Servera.

En aquests últims anys, l’ICF ha apostat per finançar iniciatives empresarials que contribueixin a aquestes àrees clau per a l’economia local, complementant l’oferta del sector privat i proporcionant terminis de devolució llargs que poden arribar fins als 30 anys segons el projecte.