Festes del Roser La Rambla
Edició de 2019 de la Festa del Roser. © Ferran Nadeu

La Rambla s’omple de flors aquest cap de setmana amb la festa del Roser

La via més emblemàtica de la ciutat celebra la seva festa major amb visites guiades, tallers i concerts. També es poden provar els seus restaurants amb menús especials i passar la nit en algun dels seus hotels ---amb descomptes---.

A partir d’aquest divendres, passejant per la Rambla es poden veure edificis com l’Arts Santa Mònica, el Museu de la Cera, el Tablao Cordobés, el Palau de la Virreina o el Palau Moja decorats amb flors. És una de les activitats que s’organitzaran a l’artèria amb motiu de la Festa del Roser, en honor a la seva patrona, la Mare de Déu del Roser. La festa major coincideix amb l’inici de les obres de reforma, una de les grans reclamacions dels comerciants i veïns de la zona per recuperar la lluentor perduda amb els anys.

La celebració, organitzada per Amics de la Rambla, vol reivindicar el patrimoni arquitectònic i cultural de la via més emblemàtica de Barcelona, fent impossible no desviar la mirada per admirar els seus edificis. Aquells que vulguin quedar-se amb les flors, han de saber que no es pot, però el dissabte es podran emportar una. Tenint en compte que se celebra la diada de la Mare de Déu del Roser, es repartiran un total de 4.000 roses entre el públic. Serà davant del Palau de la Virreina, on s’erigirà l’ofrena dedicada a la patrona, com tradicionalment han fet els floristes del passeig.

Més enllà de les roses, la celebració de la Rambla, que s’allargarà durant tot el cap de setmana, també permetrà conèixer alguns espais emblemàtics amb visites guiades, com la fundació Enric Miralles, el Gran Teatre del Liceu i l’antiga Casa de Convalescència, ara seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). També s’oferiran entrades gratuïtes per al Palau Güell i viatges gratuïts a Las Golondrinas. Així mateix, es podrà entrar a llocs menys coneguts i poc accessibles, com la zona tècnica de l’Aquàrium de Barcelona, el jardí de l’Ateneu Barcelonès o el Govern Militar de Barcelona.

A les visites als edificis se sumaran rutes guiades per descobrir la història del passeig, coneixent personatges històrics que s’han vist captivats per ell, com Sissí Emperadriu o Albert Einstein, o els seus passatges més literaris. També hi haurà tallers, per aprendre sobre flors amb les floristes de la Rambla o per decorar fundes de mòbil. El dia es pot completar escoltant artistes com Joana Casanova o Natalia Lacunza —dissabte 8 d’octubre— i tornant a veure La rambla dels floristes, de Josep M. de Segarra, que es representarà el dilluns 10 d’octubre al Teatre Poliorama, escenari en el qual es va estrenar el mes de març de 1935.

Si es fa tard, qui vulgui es pot quedar en hostals i hotels que ofereixen descomptes i packs especials per la festa del Roser. Entre ells, l’hostal Mare Nostrum i els hotels Arc de la Rambla, Bagués, Continental, España, Le Meridien Barcelona, Silken Rambles i Yurbban Rambles. També hi ha restaurants que prepararan menús per a l’ocasió, amb preus que van des dels 12 euros fins als 39 euros, com la Cerveseria Canaletes i els restaurants Amaya, La Poma, Moka, CentOnze i Núria.

El colofó de la celebració vindrà amb el lliurament dels premis Ramblista d’Honor. Es lliuraran dilluns 24 d’octubre a l’Ajuntament de Barcelona.