Leanbio
La futura planta de Leanbio a Sant Quirze del Vallès, en una imatge simulada.

Leanbio elevarà a 30 milions la inversió en la nova planta de Sant Quirze del Vallès

La instal·lació contribueix a consolidar la capital catalana i el seu entorn com un ‘hub’ tecnològic i com a pol d'atracció de talent, inversió i recerca en biotecnologia

L’ecosistema biotech barceloní suma una nova gran instal·lació entre els seus actors destacats. L’empresa biotecnològica Leanbio, fundada el 2014 a Barcelona, arriba al seu desè aniversari amb la necessitat d’ampliar la seva capacitat productiva pel desenvolupament i fabricació de productes biològics i biosimilars, davant la creixent demanda dels sectors farmacèutics i biofarmacèutics, tant per part de multinacionals com de startups

Amb aquest objectiu, la companyia construeix una nova planta biològica a Sant Quirze del Vallès, amb una inversió de 20 milions d’euros. El director general de Leanbio, Albert Font, destaca que preveu sumar fins a 2030 deu milions addicionals, que es destinaran a equipament. Aquesta xifra s’afegeix als sis milions d’euros que estan invertint per expandir la capacitat productiva de la biotecnològica, que opera des del Parc Científic de Barcelona, ubicat a Les Corts. 

La nova planta de producció serà pionera en el territori i donarà resposta a “una necessitat claríssima del sector biotecnològic”. I és que empreses que requereixen de productes biològics sovint es veuen obligades a recórrer a empreses situades a l’estranger o a produir-les en fàbriques deslocalitzades. 

La planta estarà operativa el 2025 amb tres línies de producció en els seus més de 3.500 metres quadrats

La pandèmia de la Covid-19 va donar un gir a aquesta tendència, i ara s’avança cap a una sobirania industrial d’Europa. En aquest sentit. Font destaca que s’estan fent passos en la relocalització d’infraestructures crítiques fins ara situades en tercers països. I va més enllà: “Estem convençuts que Barcelona serà la nova Boston en el sector biotech; tenim les bases per a poder fer-ho”. 

La nova fàbrica de Sant Quirze contribueix a acostar-se a aquest objectiu. Aquesta serà la primera instal·lació d’aquest tipus dins del hub tecnològic de Barcelona i el seu entorn, i serà una de les més avançades a nivell europeu. La planta albergarà tres línies de producció en els seus més de 3.500 metres quadrats. En elles, Leanbio tindrà la capacitat de fabricar proteïnes recombinants i anticossos destinats a teràpies avançades. Tot amb l’objectiu de donar resposta a una creixent demanda d’un sector en el qual Leanbio compta amb acords estratègics amb grans empreses d’àmbit global. 

Les instal·lacions, que inclouran també laboratoris de desenvolupament i plantes pilot de producció, comptaran amb equips d’última generació. Amb aquests, l’empresa ambiciona ampliar la seva producció de fàrmacs complexos i de primera necessitat. En concret, ho farà en tres línies de producció amb el certificat de bones pràctiques de fabricació GMP, dedicades al treball amb cèl·lules de mamífers, cultius microbians i molècules per a la teràpia gènica. 

Leanbio laboratorio
Treball de laboratori de Leanbio.

La planta de Sant Quirze representarà un avanç fonamental per a l’empresa. Permetrà ampliar la producció i reduir temps i costos en el desenvolupament de tecnologia, processos i productes biològics per a tercers que duu a terme Leanbio. De fet, la companyia fabrica i desenvolupa aquests productes des d’estadis inicials fins a etapes avançades. Així, cobreix totes les fases del seu cicle, començant pel desenvolupament de soques cel·lulars i acabant en la seva fabricació, passant pel desenvolupament analític. 

Leanbio mantindrà per ara el seu equip al Parc Científic de Barcelona, encara que la previsió és agrupar els equips de desenvolupament i de fabricació en la nova planta de Sant Quirze. No obstant això, Font no descarta mantenir alguna unitat o oficina en el recinte barceloní, pels avantatges d’estar vinculat al “principal hub de Barcelona en Life Science”. 

Fabricació europea

La planta de Sant Quirze, que estarà plenament operativa el 2025, aspira a convertir-se en un referent europeu i a representar un gran avanç estratègic també a nivell estatal. Tant és així, que el projecte ha estat seleccionat dins del Perte de Salut d’Avantguarda de l’Estat. L’objectiu del programa passa per impulsar iniciatives tecnològiques en el sector farmacèutic, tenint també en compte criteris de sostenibilitat, i aportarà prop de 2,2 milions d’euros a Leanbio. 

L’empresa prioritza precisament el desenvolupament i fabricació de medicaments a través de processos sostenibles. I ho fa en un context en el qual l’estratègia farmacèutica de la Unió Europea pretén incentivar la producció als països membres, especialment amb la finalitat de reduir aquesta dependència respecte a proveïdors externs que va evidenciar la Covid-19.

Leanbio
Instal·lacions de Leanbio.

La pandèmia va arribar quan Leanbio feia cinc anys que estava en marxa a Barcelona. Els seus fundadors, Andreu Soldevila i Albert Font, la van impulsar l’any 2014. Tots dos doctors en biotecnologia, la van promoure per a proporcionar serveis integrals en el desenvolupament, escalat i fabricació d’aquests productes biotecnològics. L’empresa ha facturat aquest any cinc milions d’euros, i preveu que la facturació augmenti fins als set milions l’any vinent. Després que la planta estigui plenament operativa, Font calcula que la xifra escalarà fins als 50 milions de facturació l’any 2030.

Aquest creixement de la facturació es veurà traduït també en la plantilla. L’empresa compta actualment amb 20 treballadors, que augmentaran fins a una trentena l’any vinent. Els empleats es més que duplicaran fins a sumar entre 50 i 60 persones quan entri en funcionament la nova planta el 2025. El pla de negoci preveu que, de cara a 2030, la companyia disposi d’una plantilla de més d’un centenar de treballadors. 

L’empresa ha facturat aquest any cinc milions, i preveu que la facturació augmenti fins als set milions l’any vinent

Leanbio compta amb un accionariat que inclou fons d’inversió especialitzats en biotecnologia, a més de socis industrials farmacèutics i socis capitalistes. L’empresa va crear el 2018 una joint-venture amb la farmacèutica Reig Jofré, Syna Therapeutics, amb el desenvolupament de biosimilars i molècules innovadores com a objectiu. Un altre actor en un ecosistema biotecnològic que guanya dinamisme i que ha portat Barcelona a ser una de les principals regions en les quals invertir en biotecnologia.