Més de mil empreses catalanes estan focalitzades en activitats relacionades amb la mar. Per ser exactes, són 1.078 empreses les que conformen l’ecosistema de l’economia blava a Catalunya, que sumen una facturació conjunta de 5.556 milions d’euros i que donen feina a 23.870 treballadors.
Aquest ecosistema està conformat principalment per petites i mitjanes empreses, que representen el 98% de les 1.078, segons un estudi de la Conselleria d’Economia i Treball, elaborat per Acció i presentat en el context de la Copa de l’Amèrica. De fet, s’ha presentat a l’Hospitality de la Copa de l’Amèrica al Club Natació Barcelona, al qual ara s’hi pot arribar amb el nou bus nàutic, posat en marxa també amb la competició com a factor accelerant.
L’activitat en la qual treballen més empreses és la del transport de persones i mercaderies, amb un 47,1%. També destaquen activitats tan diverses com la pesca i l’aqüicultura, amb un 29,6%, i la propulsió i construcció del transport marítim, amb un 15,2%. Segons l’estudi, quatre de cada deu empreses del sector té menys de deu anys de vida, i prop d’un 3% del total són startups, per la qual cosa es tracta d’un sector dinàmic i en desenvolupament.
Entre les diverses tecnologies relatives a la mar que analitza l’estudi, despunta la biotecnologia blava i la vinculada a les algues, que explora les oportunitats que ofereixen els recursos marins per elaborar productes biològics aplicables en camps tan variats com la salut, l’alimentació, la cosmètica i l’energia.
Destaquen també les tecnologies vinculades al transport marítim, sobretot les que es marquen com a objectiu la descarbonització de la propulsió. En aquest àmbit, s’estan desenvolupant alternatives per a incorporar combustibles verds, com l’hidrogen, el gas natural liquat, biocombustibles i l’electricitat, amb iniciatives com la de l’empresa empordanesa Zephyr Boats, que ha creat la primera embarcació d’esbarjo 100% elèctrica de Catalunya amb el suport de la Fundació Barcelona Capital Nàutica.
L’electrificació va més enllà de l’àmbit de l’esbarjo: aquesta mateixa setmana el Port de Barcelona ha alimentat per primera vegada un portacontenidors amb electricitat, la qual cosa li ha permès apagar motors durant els tres dies que ha estat amarrat en la terminal Best.
A partir de l’anàlisi de l’ecosistema que s’ha generat entorn del mar, l’estudi conclou que Catalunya està ben posicionada quant a les activitats portuàries, la bioeconomia i el transport marítim, en un context en el qual el 80% del comerç mundial es realitza per mar.
L’economia blava catalana compta també amb sectors emergents amb notable potencial, entre els quals s’inclouen el de les energies renovables, la biotecnologia, la dessalinització, la recerca i fins i tot la robòtica, amb empreses com Seabots.
El foment de l’economia blava és una aposta clara de Barcelona, en un objectiu reforçat en part per la Copa de l’Amèrica. Per enfortir aquest ecosistema, a la ciutat han anat sorgint diverses iniciatives, com l’impuls de startups vinculades a aquest àmbit i el suport a empreses d’aquest sector. Tant és així que han proliferat a la ciutat espais destinats específicament a aquest àmbit, com els tinglados del moll de Sant Bertran i com part del reformat Port Olímpic, que aspiren a convertir Barcelona en un referent de l’economia blava a nivell internacional.