Les seves sis integrants s'embarquen en un projecte pioner que aspira a expandir la pràctica d'aquesta disciplina, caracteritzada per hidroales que eleven els vaixells sobre l'aigua quan naveguen veloçment
Obrir camí a futures esportistes i promoure la vela com a esport femení. En aquesta doble direcció avança el flamant equip femení català de foil, amb les seves sis joves integrants que comencen a entrenar després d’un procés de selecció entre tots els clubs de Catalunya. La Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN) i la Federació Catalana de Vela (FCV) han impulsat la formació del nou equip amb l’objectiu de promoure la pràctica de la vela i acostar-la a la ciutadania en totes les seves variants, dins d’un projecte que aspira a promoure el foil com a nova disciplina. Ambdues han decidit donar aquest impuls al foil aprofitant el trampolí que la Copa Amèrica representarà per a la vela i els esports nàutics en tots els seus aspectes.
Aquest nou equip femení ambiciona inspirar a altres dones i a acostar-les als esports nàutics en general, i al foil en particular. I és que aquesta disciplina, que permet als vaixells volar sobre l’aigua i és més ràpida i exigent a nivell físic, està en auge i anirà guanyant pes olímpic. Així, és clau promocionar-la entre les noves generacions d’esportistes i obrir-la a potencials navegants, també, com no, dones i nenes.
“Volem que les nenes vegin que és possible ser una noia i destacar en aquesta mena d’esports, i creiem que aquest equip pot ajudar a properes generacions a fer un salt”, ha declarat Emma Cabré, integrant del nou equip femení català. En aquest sentit, “és important créixer com a equip i donar visibilitat al primer vaixell de foil format només per dones a Catalunya”, afegeix la també membre de l’equip Iset Segura conversant amb The New Barcelona Post.
Així, l’impuls d’aquest equip íntegrament femení de foil pretén convertir-se en una oportunitat per a noves generacions, en un context en el qual aquesta pràctica està guanyant popularitat i s’està erigint com una modalitat del futur. Les embarcacions de foil disposen de la hidroala que dona nom a la disciplina, que permet que el casc del vaixell s’elevi sobre l’aigua quan adquireix velocitat, la qual cosa porta a navegar més ràpid en evitar la resistència que generen la mar i les seves ones.
Cabré, del Club Nàutic El Masnou, destaca que aquestes peculiaritats del foil la fan una disciplina més exigent físicament, i ressalta la importància que existeixin equips integrats únicament per dones. “És indispensable que hi hagi equips femenins, i evitar que en els mixtos es relegui a les dones a posicions poc visibles només per complir quotes”, ha afegit Segura, que forma parte de l’equip des del Club Nàutic Vilassar de Mar.
Completen aquest pioner equip Mònica Veenhoven, del Club Nàutic el Balís; Laura Pedraza, del d’Arenys de Mar; Marina Giralt, del de Vilassar de Mar, i Montse Solé, del mateix club i amb una dilatada experiència entre la qual figura la quarta posició en el circuit Wingfoil Racing de 2023. Amb edats que oscil·len entre els 17 i els 30 anys, les integrants del precursor equip estan capitanejades per Magdalena Resano com a entrenadora. La també directora esportiva del Balís ha estat entrenadora nacional de múltiples equips, i ha participat en l’organització i gestió de regates.
I aquest no és només un equip pioner, sinó que és un equip de pioneres. Iset Segura va ser una de les primeres persones a Catalunya a navegar amb foil. “Alguns em preguntaven sobre quin tipus d’embarcació era aquella, i insistien en si estava segura que volia navegar amb aquest vaixell”, un catamarà esportiu que vola més que navega anomenat Nacra 17. Cabré es va llançar al foil després de provar el veler d’hydrofoil Waszp. “Quan el vam provar el 2018, no hi havia cap d’aquestes embarcacions a Espanya, i la meva i la del meu germà van ser les primeres que van arribar”, relata Cabré, que proclama: “Quan vols una cosa diferent, has d’atrevir-t’hi, i em vaig llançar a navegar amb totes les ganes que tenia”.
L’impuls del primer equip femení català de foil s’emmarca dins de l’estratègia de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i la Federació Catalana de Vela per promoure el foil entre els actuals i futurs navegants. Amb el nom de FoilCat, aquest projecte ofereix formació i suport a professionals que vulguin representar a Catalunya en competicions de foil, entre altres actuacions. Tot encarat a potenciar aquesta disciplina, amb la finalitat que la vela catalana continuï sent referent en tots els seus vessants.
El projecte s’ha impulsat en el marc d’una aliança entre la fundació i la federació per donar un impuls extra a la vela, aprofitant la propulsió exercida per la Copa Amèrica. Així, la competició deixarà un llegat no només materialitzat a través de transformacions urbanístiques, com la del Port Vell i la del Port Olímpic, sinó també a través d’una afició més intensa i extensa a la vela, a la nàutica i tot el que el mar ofereix.
El consell d'administració ha decidit per unanimitat tornar a fixar-la a Sant Vicenç dels Horts
La ‘startup’ desenvolupa un sistema que permet administrar fàrmacs directament a les cèl·lules canceroses a…
Els dos establiments interactuen des de l'Eixample i des del Born amb públics i ambients…
Les instal·lacions han suposat una inversió de més de 60 milions i reuniran 600 investigadors.…
La mostra permanent exhibeix més de dos-cents objectes de l’època romana en un recorregut amb…
El Macba repassa la figura de la pintora i escultora, però sobretot activista, en la…