[dropcap letter=”A”]
questa és l’opinió que comparteixen experts com Pere Viñolas, conseller delegat d’Inmobiliaria Colonial, i Ismael Clemente, conseller delegat de Merlin Properties. Tots dos han participat en el col·loqui Teletreball i Covid-19. El futur de les oficines en el marc de la Barcelona New Economy Week (BNEW), on han analitzat els reptes als quals s’enfrontarà el teletreball els pròxims mesos.
Tant Viñolas com Clemente han admès que “el teletreball ha arribat per a quedar-se” en molts sectors, però han assenyalat que els llocs de feina que siguin 100% en remot “són els que es podran automatitzar” en el futur, posant en risc l’ocupació dels mateixos empleats.
Per això, han defensat avançar cap a un “teletreball verd” on l’opció de treballar des de casa serveixi per a millorar la qualitat de vida dels empleats, però que no es vegi des de l’empresa només com una mesura d’estalvi. Per a aconseguir-ho, la clau serà desenvolupar una política de feina flexible, que permeti el teletreball però sense arribar a “l’extinció física de l’espai”.
De fet, consideren que les oficines seguiran sent un espai vital per a desenvolupar els “aspectes intangibles” de les companyies, com són la marca, les relacions entre treballadors i l’orgull de formar part de l’empresa. En aquest sentit, Viñolas ha apuntat a la necessitat de crear oficines eficients, que millorin l’experiència dels treballadors i que siguin sostenibles, mentre que Clemente ha recordat que la “qualitat de l’oficina és bona per atraure i mantenir el talent a la plantilla“.
Així, tots dos opinen que l’oficina del futur avança cap a una reducció en la seva densitat poblacional, és a dir, hi haurà oficines més grans amb menys persones, permetent un “espai digne” als treballadors.
Viñolas i Clemente també han fet una crida per anar cap a un “urbanisme més flexible” que permeti adaptar els usos dels edificis a les necessitats dels ciutadans. Així, han proposat desenvolupar la “llibertat d’usos“, el que significarà que les construccions es podrien adaptar a l’ús final segons es vagin edificant, sense haver de seguir les regles dels plans urbanístics. D’aquesta manera, un edifici originàriament programat com a oficines, podria passar a tenir un ús residencial durant la seva construcció o viceversa. Tot això amb l’objectiu de fusionar el teletreball amb la feina a l’oficina per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.