Repartir productes aprofitant vehicles que ja tenien previst realitzar el mateix trajecte utilitzant la plataforma Ecodeliver; lliurar material sanitari i biològic mitjançant els drons d’AldoraTech, solucionar l’entrega final d’articles amb les taquilles intel·ligents d’Smart Point City. Són algunes de les 28 iniciatives que han participat a la Incubadora Logística 4.0, liderada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i posada en marxa fa prop d’un any. Conjuntament, les startups que han participat a Logistics 4.0 han mobilitzat durant el programa 13,6 milions d’euros, incloent-hi fons aixecats en rondes d’inversió i amb la captació de fons públics i ajudes.
Els projectes, centrats en tecnologies i solucions enfocades al sector logístic, han creat en aquest any 55 llocs de treball, i han aconseguit 324 nous clients. A més, el seu treball ha estat mereixedor de 45 reconeixements, entre els quals figura el Premi SIL 2023 a la Millor Iniciativa Logística per a la pròpia incubadora.
Les empreses han participat en set congressos i fires a través de Logistics 4.0, i han rebut 1.000 visites per part d’empreses i entitats. Però què és el que més valoren aquestes startups? El suport i la xarxa generada entre elles, a més dels “contactes i la mentoria”, segons Jaume Boada, fundador d’un dels projectes, Metrickal. I és que els mentors han dedicat durant aquest any més de 500 hores a assessorar aquestes startups.
El consorci aposta impulsar Logistics 4.0, independentment del finançament europeu, per a promoure solucions innovadores vinculades a la logística
La primera incubadora d’Espanya dedicada a la logística 4.0 ha acollit aquests 28 projectes —inicialment, 30— després que llancés dos calls internacionals, a les quals es van presentar 60 sol·licituds. Les empreses han rebut suport mitjançant finançament, mentoria, processos d’innovació i passos en la internacionalització. Ho han fet des del DFactory del CZFB, en el qual busquen generar sinergies i treball en xarxa per a desenvolupar noves tecnologies amb impacte social i econòmic.
Precisament el CZFB ha liderat el projecte, amb el suport del Fons Europeu Feder i la Fundació Institut Cameral per a la Creació i Desenvolupament de l’Empresa (Incyde). El director general de la fundació, Javier Collado, ha qualificat d’èxit les xifres del programa. Pel seu costat, el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, ha sostingut que les dades evidencien el treball que s’està realitzant “en totes les esferes per a impulsar un hub logístic a Barcelona obert a la innovació, digitalització, el talent digital i la sostenibilitat”.
Amb quin objectiu? “Dissenyar productes i processos innovadors que transformin la indústria logística cap a un sector més digital, connectat i eficient”, ha puntualitzat la directora general del CZFB, Blanca Sorigué, en una jornada en el DFactory. En aquesta trobada amb impulsors de les startups i representants del sector, s’han abordat projectes que s’han desenvolupat dins de la incubadora.
Tecnologies disruptives
Les iniciatives del programa utilitzen tecnologies emergents diverses vinculades a la logística 4.0, com la impressió 3D, la robòtica, Internet de les Coses (IoT), el Big Data, els magatzems automatitzats, la Intel·ligència Artificial i la logística verda. I va més enllà, amb tecnologies disruptives com codis de visió artificial que permeten superar les deficiències operatives d’altres tecnologies, com els codis de barra i els QR. Aquest és la finalitat de Bleecker Technologies, nascut de dos professors universitaris, com ha explicat el seu fundador Félix J. García.
Aquest és un dels molts exemples de les iniciatives que han format part del programa, i que continuaran participant en la incubadora. Fonts del CZFB han avançat a The New Barcelona Post que, malgrat que ara acaba el finançament dels fons Feder, el consorci està determinat a donar continuïtat a la incubadora i a les startups que vulguin continuar creixent a través d’ella. El format i els detalls per a dur-ho a terme s’estan estudiant, però el CZFB es planteja no només mantenir la iniciativa, sinó donar un impuls extra a la incubadora.
D’aquesta manera, el CZFB aposta per reforçar Logistics 4.0 independentment del finançament, amb la finalitat de promoure aquestes solucions tecnològiques i innovadores vinculades a l’àmbit logístic. En són també exemples el sistema de transaccions comercials a escala internacional que promou Usyncro mitjançant IA i blockchain, així com un acompanyant virtual dirigit a conductors de camions amb IA impulsat per Gandolapp, entre moltes altres startups que conformen la xarxa generada per la incubadora.
Així, les empreses propulsades des de Logistics 4.0 van des del propi transport fins a l’entrega de productes, passant pel seu emmagatzematge, per sistemes de seguiment i per l’acompanyament a transportistes. Startups que ofereixen solucions per a un sector imprescindible, i que contribueixen a millorar-lo de manera global quan emprenen en comunitat.