El Port de Barcelona ha estrenat plaques fotovoltaiques a la coberta de les casetes del moll de Pescadors. Es tracta d’unes plaques innovadores perquè estan fabricades amb materials orgànics, són molt lleugeres i flexibles i s’adapten a l’ondulació de les cobertes de les casetes sense estructures de suport addicionals. Han estat desenvolupades pel fabricant alemany Heliatek.
L’estructura que s’ha col·locat té una potència de 29,5 kWp i es calcula que generarà el 5% del consum total del moll de Pescadors i un 11% del consum de la fàbrica de gel. Aquesta actuació és el primer pas per crear la primera comunitat energètica del Port de Barcelona i s’emmarca dins el pla de transformació de llotja de pescadors al Port Vell.
A curt termini es connectarà l’electricitat renovable generada per aquesta primera illa de plaques de les casetes del moll de Pescadors amb dues més que es col·locaran a la llotja de la Confraria de Pescadors i el tinglado de xarxes. El pas següent serà instal·lar una pèrgola amb mòduls fotovoltaics al pati de xarxes. I, en paral·lel, s’estan instal·lant bateries de 45 kWh de capacitat per emmagatzemar els excedents de producció fotovoltaica, informa ACN.
El Port de Barcelona forma part d’un projecte europeu per desenvolupar comunitats energètiques locals coordinat per Comsa Corporación. El moll de Pescadors és una de les quatre ubicacions pilot del programa, juntament amb la planta d’acer de Jesenice, a Eslovènia; el parc industrial del Temse, a Bèlgica, i una instal·lació al municipi de Tartu, a Estònia.