Entre dijous i diumenge, 32 sales presenten el treball de gairebé 70 artistes nacionals i internacionals. Conversem amb les noves codirectores d'aquesta cita anual amb les galeries, que consideren "indispensables a l'ecosistema cultural de la ciutat".
Aquest mes de setembre, estrenant la temporada cultural, té lloc a Barcelona la cita anual imprescindible per conèixer totes les novetats que presenten les galeries d’art de la ciutat. El Barcelona Gallery Weekend (BGW) arriba enguany a la seva vuitena edició i se celebra del 15 al 18 de setembre, amb la participació de 32 galeries: 26 a Barcelona, 5 a L’Hospitalet de Llobregat i una a Santa Margarida i els Monjos, al Penedès.
Organitzat per l’associació Art Barcelona, és un esdeveniment cultural que posa de manifest la labor de les galeries d’art com a espais generadors de cultura i de coneixement, llocs que permeten la connexió i trobada entre artistes, col·leccionistes, públic i institucions. Barcelona Gallery Weekend reivindica la galeria com a pilar fonamental de l’ecosistema artístic i celebra la seva contribució al desenvolupament de l’art i la cultura.
Totes les exposicions, gratuïtes i de lliure accés, s’inauguraran de manera simultània el dijous 15 de setembre: a partir de les 12 h, per a públic professional, i des de les 18 h per a públic general. L’edició d’enguany presenta nombroses novetats, entre les quals hi ha el relleu al capdavant de l’equip, que a partir d’aquesta edició comparteixen Andrea Rodriguez Novoa (Gijón, 1979) i Mariña Álvarez Piño (Compostela, 1988), ambdues estretament vinculades al món de l’art contemporani. Amb motiu d’aquest canvi d’equip, conversem amb les codirectores del BGW per tal de conèixer en primera persona totes les novetats d’aquest esdeveniment cultural de referència a la nostra ciutat.
— Quins són els objectius del Barcelona Gallery Weekend?
— El BGW vol reforçar i fer visible el ric i variat teixit artístic de Barcelona, fomentar el col·leccionisme i posar en valor la labor de les galeries com a espais generadors de cultura oberts a tota la ciutadania. Ho fa a través d’un esdeveniment de ciutat que durant quatre dies celebra l’obertura de la temporada a les galeries de Barcelona, L’Hospitalet i Santa Margarida i els Monjos subratllant la feina que galeristes i artistes desenvolupen al llarg de tot l’any a través d’un intens programa d’exposicions i activitats paral·leles.
— En aquests vuit anys de trajectòria del projecte, consideren que s’estan aconseguint aquests objectius?
— El BGW s’ha convertit en un esdeveniment de referència de Barcelona, la festa de l’art i la cultura que cada any marca l’inici de la temporada i atrau tant el públic general barceloní com professionals i col·leccionistes de l’àmbit local, nacional i internacional que cada any ens visiten. Seguim treballant per transmetre el missatge que les galeries són espais oberts i gratuïts que funcionen com a vectors de l’art més actual, indispensables en l’ecosistema cultural de la ciutat.
— Quines son les novetats d’enguany respecte a edicions anteriors?
— El programa general del BGW està focalitzat en les propostes expositives de les galeries participants —enguany 32 espais que presenten el treball de gairebé 70 artistes nacionals i internacionals—, i en les activitats paral·leles que les complementen: rutes guiades, visites comentades per artistes, comissàries i galeristes, presentacions, degustacions, o visites especialment dirigides a famílies amb nens i nenes.
Com a novetat, el BGW 2022 inclou els Passejos de les Comissàries: sis recorreguts elaborats per sis curadores independents del nostre context local, els quals ens proposen una altra manera de recórrer les galeries participants. El públic podrà descarregar els textos de les comissàries des del nostre web a partir de dijous 15 de setembre a la tarda per realitzar els passejos de forma autònoma, però a partir de la mirada de cadascuna de les curadores: Carolina Jiménez, Claudia Elies, Caterina Almirall, Carolina Ciuti, Rosa Lleó i Beatriz Escudero.
El Programa Professional amplia els esdeveniments socials i de networking que s’havien reduït a causa de la pandèmia, dirigits a col·leccionistes, representants d’institucions, comissàries i altres agents actius del món de l’art tant nacionals com internacionals. Dissenyem visites a mida i activitats exclusives per donar a conèixer l’oferta artística de Barcelona i fomentar les sinergies entre les galeries i els nostres convidats i convidades.
A més, enguany tornem a presentar un Programa d’Adquisicions, a través del qual entitats privades es comprometen a adquirir almenys una obra d’entre les exposades a les galeries participants. A la Fundació Vila Casas, fidel a aquesta iniciativa des de la seva primera edició, s’hi afegeixen en aquesta ocasió dues noves entitats locals: Cosentino City Barcelona, punt de trobada per a professionals de l’arquitectura i l’interiorisme, des del qual l’entitat dona suport a la cultura i promou l’art, i La Roca Village, destí d’experiències de moda, gastronomia i art amb més de 150 boutiques que acull iniciatives artístiques que posen en valor al talent local perquè els i les visitants les descobreixin.
— El públic general pot apuntar-se a les rutes comentades i familiars que s’ofereixen?
— El programa general d’exposicions i activitats especials a les galeries participants està dirigit a tota la ciutadania, sense distinció. A més, el BGW ofereix les rutes guiades ARCO Gallery Walks —16 itineraris acompanyats que suposen una oportunitat perfecta per visitar les exposicions de la mà dels galeristes i artistes— i BGW Familiar, dues rutes especialment dirigides a famílies amb nens i nenes a càrrec de la comissària Alexandra Laudo. L’aforament és limitat i es requereix reserva prèvia.
— En què consisteix el programa d’adquisicions? Quins avantatges té comprar una obra d’art durant el BGW?
— El Programa d’Adquisicions es dirigeix a fundacions i empreses privades que es comprometen a incorporar a les seves col·leccionis obres d’entre les exposades a les galeries participants en el BGW. Es tracta d’una iniciativa que contribueix a dinamitzar el mercat artístic i la relació entre galeries i col·leccionistes, agents imprescindibles per la promoció del treball dels i les artistes, per tant les entitats participants estan donant suport a la creació i a la labor de les galeries. Com mencionàvem anteriorment, enguany hi participen la Fundació Vila Casas, fidel a aquesta iniciativa des de la seva primera edició, i s’hi incorporen Cosentino City Barcelona i La Roca Village.
— Poden recomanar-nos una de les exposicions i explicar-nos per què no ens la podem perdre?
— El programa en el seu conjunt és tan divers com interessant. Reuneix les propostes de 32 galeries amb interessos i formes de treballar diferents, que poden despertar l’interès de públics igualment diversos. El que recomanem és explorar el programa expositiu i revisar l’agenda d’activitats especials, que permeten aprofundir en els continguts de les mostres a través de converses, visites comentades, presentacions, degustacions i altres esdeveniments lúdics.
— Abans de codirigir el BGW, quina era la vostra vinculació amb el món de l’art contemporani?
Andrea Rodríguez Novoa: Després d’una pràctica de diversos anys en el camp de l’arquitectura, em vaig vincular al món de l’art formant-me en comissariat d’art a França. Des de l’any 2010 he desenvolupat un treball divers com a comissària d’art independent, que inclou comissariat i projectes en espais independents i institucions locals, internacionals així com la crítica. A més, des del 2012 codirigeixo el BAR project, un programa independent de residències i formació en art que vaig fundar amb altres comissaris de Barcelona.
Mariña Á. Pino: Soc coordinadora del BGW des de 2018, sota la direcció de Susanna Corchia. Abans, havia treballat treballar en l’àmbit de la producció i la coordinació d’altres projectes a Barcelona, entre els quals una galeria d’art.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…