Joan Oller i Robert Brufau debatran sobre el paper de les institucions musicals a Barcelona.

Les institucions musicals i el seu rol a Barcelona, protagonistes del pròxim ‘Moments Estel·lars’

Els directors del Palau de la Música Catalana, Joan Oller, i de L'Auditori, Robert Brufau, debatran sobre el rol de les grans sales de la capital catalana en una nova sessió del cicle organitzat per 'The New Barcelona Post', que tindrà lloc el 7 d'octubre

Barcelona és una ciutat de música. Concerts íntims i multitudinaris, festivals, discogràfiques, sales consolidades i emergents, artistes de carrer i fins i tot grans cites de música clàssica a la sorra de la platja configuren el panorama musical de la capital catalana, dins del qual emergeixen institucions de prestigi que exerceixen de pilars d’aquesta esfera cultural a la ciutat.

El Palau de la Música Catalana i L’Auditori són, indiscutiblement, dues d’aquestes grans institucions musicals de Barcelona. Els seus respectius directors, Joan Oller i Robert Brufau, desgranaran el rol d’aquestes institucions en una nova sessió del cicle Moments Estel·lars, organitzat per The New Barcelona Post.

En una conversa a CASA SEAT amb el periodista i professor de la UPF-BSM Toni Aira, Oller i Brufau debatran sobre el paper d’aquestes institucions i la seva rellevància per a la ciutat, en el seu rol tant de difusores com de generadores de cultura. La sessió, organitzada amb la col·laboració de CASA SEAT,  Must Media GroupBarcelona Global, se celebrarà el 7 d’octubre a les 18.30. Per assistir-hi com a públic i poder formular preguntes als ponents, es requereix reserva prèvia gratuïta.

Sota el nom de Les institucions musicals com a emblema de Barcelona, la sessió abordarà també la importància d’aquestes institucions en la capital catalana. Tant el Palau de la Música com L’Auditori són dos dels grans auditoris de la ciutat, i contribueixen a escampar la cultura a Barcelona. Alhora, sumen en la projecció de la ciutat de manera internacional també en l’àmbit cultural, en un context en el qual Barcelona està determinada a convertir-se en referent cultural europeu.

Apostant pel talent internacional i local, aquestes institucions exerceixen alhora d’aparador i trampolí per al talent musical, que s’acosten al seu públic amb una oferta variada i de prestigi que inclou grans artistes i propostes tant clàssiques com innovadores.

En aquest sentit, quines fórmules exploren les sales de sempre per a atreure a nous públics? Com dibuixen el futur d’aquest àmbit? Com han d’enfocar la seva projecció exterior? La trobada mirarà de donar resposta a qüestions com aquestes, en una sessió que podrà recuperar-se posteriorment en format pòdcast a Spotify o en vídeo al nostre canal de Youtube.

Palau de la Música Catalana
El Palau de la Música Catalana ha obert nova temporada amb grans noms internacionals i el millor talent local. © Antoni Bofill

Per aprofundir en aquestes i moltes altres qüestions, la sessió comptarà amb la visió i experiència del director general del Palau de la Música Catalana. Oller, que dirigeix el Palau des del 2011, aportarà la perpectiva que li ha brindat una trajectòria que acumula més d’una dècada al capdavant de la joia modernista, i que ha inclòs el pas previ per diverses institucions musicals i també per la docència.

Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses a ESADE i en Filosofia i Ciències de l’Educació per la UB, Oller compta també amb estudis de Música al Conservatori del Liceu. Va començar la seva trajectòria professional en 1991 a Barcelona Activa i el seu Centre de Creació d’Empreses, i després va fer ja el salt a les institucions musicals.

Oller i Brufau debatran sobre les institucions musicals i el seu rol tant de difusores com de generadores de cultura

Va ser gerent de la Orquestra Simfònica del Vallés entre 1995 i 1998, per després ser-ho de la Fundació Pablo Sarasate a Pamplona. Oller es va traslladar després a Valladolid, com a gerent de l’Orquestra Simfònica de Castella-Lleó, fins que el 2001 va passar a ser director general del Consorci de L’Auditori i l’Orquestra.

Va ocupar el càrrec fins el 2011, quan va ser nomenat director general del Palau de la Música Catalana, que continua liderant des de llavors, combinant-ho amb activitat acadèmica a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Oller, que va presidir i va fundar la Xarxa d’Organitzadors de Concerts Educatius el 2010, és membre a més de la prestigiosa European Concert Hall Organization, que reuneix directors de 20 dels auditoris més rellevants d’Europa.

Com no podria ser d’una altra manera, també L’Auditori pertany a aquesta xarxa europea, i el seu director forma part de la direcció de la xarxa. Amb Brufau al capdavant des de 2019, el Palau celebra 25 anys erigint-se com una de les principals institucions musicals de Catalunya: integra l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), la Banda Municipal de Barcelona i el Museu de la Música de Barcelona, a més del Centre Robert Gerhard.

Concierto en L'Auditori.
Concert de l’OBC a L’Auditori, una de les principale institucions musicals de la ciutat.

En la seva etapa com a director, Brufau ha ampliat la diversitat de la proposta musical de L’Auditori, amb més de 500 concerts per temporada, que van des de la música antiga fins a la de nova creació. Des que va accedir al càrrec fa cinc anys, ha promogut projectes de sostenibilitat, i també ha potenciat l’OBC, especialment amb el nomenament com a director titular de Ludovic Morlot, guanyador de cinc Grammy.

Les dues institucions s’acosten al públic amb una oferta variada i de prestigi que compta amb grans artistes i propostes tant clàssiques com innovedores

A més, Brufau ha impulsat l’impacte de la institució també en el terreny educatiu i social, amb projectes com Apropa Cultura o el Cantània, que arriba a més de mil escoles de tota Catalunya i més enllà. Abans de la seva etapa com a gestor, Brufau va ser músic a l’Orquestra de Radiotelevisió Espanyola, i també va exercir de docent al Coservatori Superior de Música del Liceu. Amb formació en empresarials, cultura i música a Ginebra, París i Barcelona, Brufau també va ser director de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona durant 15 anys.

Així, la nova sessió de Moments Estel·lars aprofundirà en el paper d’aquestes institucions musicals a través dels directors de dos dels seus principals auditoris, que acullen les millors orquestres, cantants i directors del panorama local i també de talla internacional, atrets fins a una Barcelona apassionada per la música.

Tags from the story
,