TheNBP Factory en col·laboració amb
comarcas de Barcelona
Ruta al Berguedà, amb el Pedraforca de fons, dins de les comarques de Barcelona. ©Gonzalo Sanguinetti / Diputació de Barcelona

Les múltiples facetes de les comarques de Barcelona esperen el viatger aquest estiu

Barcelona va molt més allà dels límits de la ciutat, i les seves comarques es posicionen com a destinació turística posant l'accent en propostes vinculades a la costa, als seus paisatges d'interior i al Pirineu

Natura, enoturisme, cultura, platges, història, turisme familiar i modernisme són algunes de les nombroses propostes que ofereixen les comarques de Barcelona. Envoltant la capital catalana entre la serra del Cadí i el Mediterrani, les seves comarques interpel·len al viatger que vulgui assaborir experiències més enllà de l’enrenou de l’urbs, a través de més de 100 quilòmetres de costa, 14 parcs i espais naturals i una extensa llista de propostes que entrellacen natura, cultura, gastronomia i experiències per a tots els perfils.

I és que el territori que configura la destinació turística de les comarques de Barcelona és únic pels seus contrastos i la seva riquesa tant natural com històrica. Emmarcat en la campanya Barcelona és molt més de la Diputació de Barcelona, es presenta al visitant amb tres marques turístiques: Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona, que reuneixen atractius de l’entorn de la capital catalana i conviden al viatger a conèixer les seves múltiples propostes. 

La destinació Barcelona convida al visitant a conèixer las riques i variades propostes de les seves comarques

Des de la seva vessant més marítima, Costa Barcelona proposa abocar-se al Mediterrani, a través de comarques plenes d’atractius que van més enllà del mar. Així, la destinació combina el gaudi del sol i la platja amb el patrimoni monumental, les compres i l’esport, entre altres propostes repartides per les costaneres Maresme, Baix Llobregat i Garraf, i les properes al mar Vallès Oriental, Vallès Occidental i Alt Penedès. 

Els tastos de vi de les denominacions d’origen del Penedès i Alella, els passejos per parcs i espais naturals com el de Sant Llorenç de Munt i l’Obac i el Parc del Garraf, les visites a pobles i ciutats amb encant i les experiències de benestar en aigües termals de Caldes de Montbui són algunes de les propostes que Costa Barcelona reserva per aquells qui visiten els seus municipis. 

El castell de Cardona, un dels atractius de les comarques de Barcelona, vinculat al patrimoni i a la història.

Les degustacions i tastos també tenen el seu espai a la marca Paisatges Barcelona, que s’alça com a destinació vinculada a la natura, la gastronomia i la tranquil·litat. Les comarques d’Osona, Moianès, Bages i l’Anoia configuren una proposta plena d’atractius patrimonials, gastronòmics i naturals, que arriben al visitant en forma de plans com passejos per muralles medievals dels 45 castells de l’Anoia, un ascens a la imprescindible Montserrat, acostar-se a la fortalesa de Cardona, endinsar-se a les coves del Moianès i recórrer la història d’Osona.

La natura és present en totes les marques turístiques de les comarques barcelonines, però cobra especial força en la de Pirineus Barcelona. Enclavats al Berguedà, els nombrosos itineraris en entorns naturals ofereixen opcions tant per als més intrèpids amants de l’alta muntanya com per aquells que volen apropar-se a la natura d’una forma més relaxada. 

El Pedraforca, un dels espais naturals més destacats de les comarques de Barcelona. ©Gonzalo Sanguinetti/Diputació de Barcelona

A peu o amb bicicleta, rutes riques en biodiversitat s’obren pas a la comarca, amb l’ascens al Pedraforca com la joia de la corona reservada per als més experimentats. La història també es fa present en plena natura a través de propostes com el Camí dels Bons Hommes, que segueix les passes dels antics càtars francesos per buscar refugi a Catalunya. Berga i el seu patrimoni monumental bressolen al viatger, que també queda convidat a visitar alguna de les destacades colònies industrials de la zona, que permeten retrocedir al passat a través d’espais musealitzats. 

Cultura: patrimoni i enoturisme

De manera transversal en les tres marques, la cultura inunda el territori de les comarques de Barcelona. La història es materialitza a través d’un patrimoni cultural que va des de restes prehistòriques al Bages i viles termals romanes a esglésies i monestirs com el de Sant Cugat, passant per fàbriques i espais singulars com els Jardins d’Artigas de la Pobla de Lillet, dissenyats per Antoni Gaudí. 

Precisament el modernisme juga un paper destacat en el patrimoni cultural i arquitectònic de les comarques de Barcelona, amb joies com la Cripta Gaudí de la Colònia Güell a Santa Coloma de Cervelló; la Casa Coll i Regàs de Mataró, i la Casa de les Aigües de Montcada i Reixac, exponent del modernisme industrial.

La Cripta Gaudí, una de les icones del patrimoni de les comarques barcelonines. ©Gonzalo Sanguinetti/Diputació de Barcelona

No obstant, la cultura va més enllà del patrimoni palpable als municipis barcelonins, i engloba tradicions de la cultura popular com la Patum de Berga, els castellers i la festa de Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, declarats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. 

La destinació Barcelona es presenta al visitant amb tres marcas turístiques: Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona

A aquests elements se li suma una altra faceta destacada de les comarques de Barcelona: l’enoturisme, amb tres rutes del vi: Penedès, Alella i Pla de Bages. Les rutes ofereixen activitats enològiques, complementades amb experiències com la que ofereix el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya Vinseum, a Vilafranca del Penedès, i el Centre d’Interpretació del Cava a Sant Sadurní d’Anoia, així com rutes a peu, amb bicicleta de passeig o BTT i amb cotxe, com la ruta Miravinya al Penedès i el patrimoni de la pedra seca al Pla de Bages. 

Propostes per a famílies

Les tres marques de les comarques barcelonines conformen una destinació que es perfila com a ideal per a les famílies, amb més de 100 quilòmetres de costa i diversos municipis distingits com a Destinació de Turisme Familiar per la seva especial sensibilitat a les necessitats de les famílies i dels seus més joves membres. 

La platja de Badalona, una de les moltes de les quals disposa la costa de Barcelona. ©Albert Miró/Diputació de Barcelona

Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna i Malgrat de Mar al Maresme reuneixen propostes vinculades al mar i a la natura, de la mateixa manera que ho fa Vilanova i la Geltrú al Garraf, on a més disposa del Museu del Ferrocarril de Catalunya. Ben a prop, Castelldefels permet combinar el mar i la muntanya amb el valor afegit que li aporta el Canal Olímpic de Catalunya. Les experiències de muntanya són també protagonistes de la destinació familiar que conformen Berga, Avià, Capolat, Castellar del Riu i Cercs, en aquest cas, al Pirineu. 

Destinacions sostenibles

A més d’erigir-se com a territori ric en diversitat i qualitat, la destianció és la primera a nivell mundial en disposar del segell Biosphere Platinum, que reconeix el treball de l’administració pública i de les empreses privades per un turisme responsable i sostenible.

Les rutes pels entorns de Montserrat i la seva abadia inclouen camins i coves.

Per fomentar aquest model sostenible, la Diputació posa a l’abast del visitant recursos com el Decàleg del Turista Responsable, així com plans i maneres de gaudir de manera sostenible a les comarques barcelonines, amb idees que van des de dormir en una cabana sobre un arbre al Maresme fins a visitar coves de Montserrat, passant per passejar entre els espais naturals del Delta del Llobregat. Més enllà dels plans, la Diputació interpel·la al viatger sostenible amb consells i propostes per conservar les platges i els parcs naturals que esquitxen les seves comarques, amb l’objectiu de preservar-ne els seus tresors tant naturals com històrics i culturals. 

Més plans a les comarques de Barcelona: barcelonaesmoltmes.cat