'The New Barcelona Post' recull els esdeveniments que han marcat 2024 en positiu a la ciutat
Barcelona tanca un any 2024 durant el qual han abundat els esdeveniments que han contribuït a impulsar la notorietat de Barcelona i la seva projecció internacional. En aquesta línia, ha continuat generant i atraient projectes de grans empreses, així com iniciatives emprenedores, que han continuant enriquint l’ecosistema econòmic de la capital catalana.
Però aquests 12 mesos han deixat bones notícies per a Barcelona més enllà del pla purament econòmic. L’any ha estat marcat per novetats vinculades a la recerca, a la tecnologia, a la ciència i a la salut, així com a l’art i a la cultura, passant per la gastronomia i l’esport, que s’han explicat i analitzat des de The New Barcelona Post per recollir allò que suma en positiu al desenvolupament de la ciutat i al seu posicionament internacional.
Gener: La Caixa fitxa a Ángel Simón com a conseller delegat de Criteria
L’any va començar amb novetats especialment vinculades a l’àmbit de la salut, com el trasllat del hub d’R+D d’AstraZeneca a l’Edifici Estel, i el reforç del futur Clínic com a projecte metropolità amb la complicitat d’Esplugues i L’Hospitalet de Llobregat. No obstant això, gener va destacar també per un nomenament: el d’Ángel Simón com a conseller delegat de CriteriaCaixa, pel qual el directiu va deixar les seves funcions executives en el Grup Agbar, per passar a pilotar el hólding inversor de la Fundació Bancària La Caixa.
En un mes marcat també per la cultura i el retorn d’Eduardo Mendoza amb Tres enigmas para la Organización, Barcelona va guanyar també connectivitat, tant internacional com local: mentre Cathay Pacific va recuperar la connexió directa entre la ciutat i Hong Kong, arrencaven també les obres per connectar els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) entre la Plaça Espanya i Gràcia, la qual cosa permetrà unir les xarxes del Vallès i del Llobregat, amb unes obres que s’allargaran uns cinc anys i que requeriran un pressupost de més de 400 milions d’euros.
Febrer: El Mobile torna a superar els 100.000 assistents
Febrer és temps de congressos a Barcelona. Després d’una edició de rècord de l’Integrated Systems Europe (ISE) amb 51.600 visitants, va arribar el torn, com és habitual, del Mobile World Congress, que va tornar a superar la meta dels 100.000 assistents.
Febrer va ser també un mes d’aniversaris: el CCCB va fer 30 anys consolidat com un espai de debat crític sobre un món canviant, alhora que el Liceu recordava els també 30 anys de l’incendi que el va devastar, i que Vueling celebrava el seu vintè aniversari esbossant plans per continuar creixent a Barcelona.
Març: Mango duplica beneficis i apunta als 4.000 milions
La mort d’Isak Andic ha convertit a Mango en protagonista de l’actualitat durant les últimes setmanes de l’any, però l’empresa també va omplir titulars al març. Després de tancar un 2023 amb els millors resultats de la seva història, la companyia va posar en marxa un nou pla estratègic amb una inversió de 600 milions d’euros en tres anys, amb 500 noves botigues i la previsió d’aconseguir unes vendes de 4.000 milions d’euros. Pocs dies després, Andic va rebre el Premi Regne d’Espanya a la trajectòria empresarial de la mà del Rei, en una gala en la qual l’empresari va posar en valor el treball del seu equip: “Aquest premi no és per a Isak Andic; és per a Mango, que és molt més que una persona, aquesta és la clau del seu èxit, és una mica de tots”.
I des d’una gran empresa consolidada com Mango, a startups que miren lluny, amb els principals candidats a unicorns catalans, amb noms destacats com Typeform, Wallapop, Tradeinn i Paack. Totes elles creixen enclavades en l’ecosistema emprenedor de Barcelona, en un context en el qual la ciutat rebrà una inverisó pública de 10.600 milions fins 2035, com va avançar l’alcalde.
Però l’economia no ho és tot, i la capital catalana no és res sense la seva cultura, inclosa la seva gastronomia. Un altre dels protagonistes del mes va ser Juan Jesús Pérez Alonso, cap de sala del Botafumeiro, que va assegurar en una entrevista que el restaurant és “la Sagrada Família de la restauració”. I de la gastronomia, a la il·lustració més barcelonina: al març va començar a caminar la col·laboració entre The New Barcelona Post i The Barcelonian, que publica les portades realitzades per il·lustradors acompanyades per microrealts. A més, d’aquesta col·laboració han sorgit il·lustracions específiques per a dates assenyalades, com La Mercè i Nadal, en una aposta pel talent local.
Abril: Collboni enalteix el talent i la tecnologia en una trobada de The New Barcelona Post
Barcelona té com a “grans fortaleses” el seu talent i la tecnologia, i així ho va assegurar l’alcalde, Jaume Collboni, en una trobada organitzada per The New Barcelona Post. I és que la tecnologia i el talent es tradueixen en projectes concrets en àmbits diversos, com Casa Leopoldo i la seva reobertura, i com com el que finalment es va materialitzar a l’abril: Chery i EV Motors van tancar l’acord per fabricar vehicles a l’antigua Nissan de la Zona Franca.
I, en paral·lel, la ciutat anava desplegant els preparatius de cara a la Copa de l’Amèrica. Per acostar aquesta competició als barcelonins, The New Barcelona Post va dissenyar el cicle Tot el que vols saber sobre la Copa de l’Amèrica, que va repassar amb quatre sessions aspectes com el funcionament de les regates, les seves regles i la repercussió per a Barcelona, que es va proposar llavors fer història amb la Copa de l’Amèrica.
Maig: L’estrena de Puig a Borsa
Al maig, Barcelona va viure un dels seus majors debuts borsaris: l’estrena de Puig a Borsa. Després de 110 anys d’història de l’empresa familiar, la companyia va obrir una nova etapa que es perfila com a “prometedora”, com va assegurar el seu president, Marc Puig. Pocs dies després, el recinte Montjuïc de Fira de Barcelona posava en marxa la seva transformació, amb l’objectiu d’arribar renovat al centenari de l’Exposició Universal de 1929, i amb una inversió de 290 milions d’euros.
La transformació de Montjuïc no va ser l’única de la ciutat que va avançar al maig. En una entrevista, el llavors president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, va avançar a The New Barcelona Post que el port contempla allargar La Rambla fins al moll de Barcelona, amb un nou passeig que obri els molls que envolten el World Trade Center (WTC), ara tancats al públic.
Juny: Disfrutar, el millor restaurant del món
I amb l’arribada del juny, va arribar a Barcelona una notícia gastronòmica de rellevància global: Disfrutar es va erigir com el millor restaurant del món en els premis The World’s 50 Best Restaurants. Liderat per Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas, l’establiment barceloní es va alçar amb el guardó en una gala celebrada a Las Vegas, en la qual l’Enigma, d’Albert Adrià, també es va colar entre els 100 millors restaurants del món, en concret, en el lloc 59.
A més d’aquest reconeixement, juny va arribar carregat de cites remarcables a Barcelona, com l’aplaudit concert de Bruce Springsteen a l’Estadi Olímpic i l’anunci de Sony de situar un centre de desenvolupament d’intel·ligència artificial a la capital catalana. I encara més: el Passeig de Gràcia es va convertir per primera vegada en una pista de Fórmula 1, i Barcelona Global va renovar la seva presidència, que va assumir el conseller i secretari del consell d’administració de Damm, Ramon Agenjo, en substitució de Maite Barrera després d’acabar el seu mandat. A més, The New Barcelona Post va estrenar el primer capítol de la sèrie sobre curiositats històriques de l’Aeroport de Barcelona-El Prat, que ha repassat diferents facetes sobre la infraestructura en cinc entregues.
Juliol: La caiguda lliure del Tibidabo i el bus nàutic
Amb l’arribada de l’estiu, l’oci pren protagonisme amb noves propostes a Barcelona. El Tibidabo va pujar de nivell amb una nova caiguda lliure amb vista a tota la ciutat; la Sala Muntaner va anunciar la seva reobertura, i Time Out Market va obrir les seves portes. Amb la seva proposta gastronòmica, el nou espai convida al barceloní a tornar al Port Vell, que va sumar, a més, una nova connexió amb el seu entorn amb l’estrena del bus nàutic.
També en l’àmbit portuari, la terminal de contenidors Best es va endollar a la xarxa elèctrica, la qual cosa permetrà que un centenar de vaixells que arribin a Barcelona en els pròxims dos anys puguin apagar els seus motors i deixar de cremar combustible mentre descarreguen. A més, juliol va ser un mes de celebració per a Caprabo, que va fer 65 anys, amb l’objectiu d’aconseguir una facturació de 900 milions d’euros en 2026.
Agost: arrenca la Copa de l’Amèrica
Per fi, després de mesos i anys de preparatius, els vaixells de la Copa de l’Amèrica van començar a competir en el litoral barceloní a l’agost. I ho van fer amb la satisfacció dels organitzadors: “Triar Barcelona ha estat la millor decisió que he pres”, va assegurar en una entrevista el CEO d’America’s Cup i de l’equip neozelandès, Grant Dalton.
Tot i el protagonisme de la Copa de l’Amèrica i a les vacances, agost va ser també un mes de novetats: el fons estatunidenc Carlyle va comprar el 60% de Seidor, mentre el Corte Inglés de Portal de l’Àngel va tancar les seves portes com a centre comercial per donar pas a oficines i, com no, a més comerç. El festival Circuit és un actor destacat habitual de l’agost, també aquest any, en el qual ha fet 15 edicions exportant una Barcelona tolerant i inclusiva.
Setembre: Manifesta desembarca a Barcelona
La biennal nòmada europea Manifesta va esquitxar entre setembre i finals de novembre d’art i cultura contemporània espais singulars de la Barcelona metropolitana. Amb les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs com un dels seus principals exponents, la cita itinerant va convidar a reflexionar sobre el passat, el present i, sobretot, el futur, amb una proposta que va atreure 291.000 visitants. Tot això, després d’un bon estiu per als hotels de Barcelona, i mentre la Sagrada Família va continuar enfilant-se, amb la previsió de coronar la seva torre més alta l’any que ve amb la seva creu-mirador.
L’entrada en el nou curs va incloure també el tradicional acte de benvinguda al talent internacional que organitza Barcelona Global, que va reunir 1.500 professionals al Palauet Albéniz, i l’anunci de la reobertura del Molino, de la mà dels organitzadors de cites com el Cruïlla. I, sobre música, la de La Mercè, una festa major de Barcelona que va culminar amb un Piromusical amb una playslist dissenyada per Rosalía. Des de The New Barcelona Post també es va encarar el nou curs amb la data de La Mercè com a referència, amb novetats i nous projectes que donen continuïtat a quatre anys de trajectòria.
Octubre: Rècord de filials estrangeres a Catalunya
Durant 2024, Barceloan i Catalunya han continuat posicionant-se en el panorama econòmic internacional i, de fet, Catalunya ha batut el seu rècord de filials estrangeres, fregant les 10.000. Octubre, a més, va ser un mes d’aniversaris, amb els 75 anys de Planeta —que suma més de mil milions d’exemplars venuts—, els 25 d’Estopa, i els 70 del Club de Futbol Damm, que va celebrar l’aniversari estrenant ciutat esportiva a Montjuïc. I, més enllà d’aniversaris, 2024 s’ha dedicat a l’Any Tàpies, artista del qual Barcelona necessita “més presència”, tal com va defensar en una entrevista la directora del Museu Tàpies, Imma Prieto.
Més enllà de les novetats en l’àmbit econòmic i cultural, octubre va estar marcat per la final de la Copa de l’Amèrica, en la qual Nova Zelanda es va alçar de nou com a guanyadora. Ho va fer després d’una competició que va servir per reforçar el mar com a motor econòmic i científic de la ciutat i per impulsar transformacions urbanístiques que la capital catalana s’ha quedat com a llegat de la regata. que no repetirà a la ciutat.
Novembre: Barcelona llueix en la Guia Michelin 2025
De nou, la gastronomia es va erigir al novembre com un dels plats forts de Barcelona i Catalunya per a la seva projecció internacional. La Guia Michelin 2025 va premiar a quatre restaurants de la capital catalana amb una estrella Michelin: Fishølogy, MAE, Prodigi i Teatro Kitchen Bar.
Més enllà de la gastronomia, novembre va deixar notícies com l’aportació de 110 milions del Govern per construir 1.788 habitatges a Barcelona, i destacades novetats en l’àmbit de la mobilitat. La principal: va entrar en funcionament la prolongació del tramvia fins a Verdaguer, i ja mira cap a Francesc Macià. A més, continua avançant el traspàs de Rodalies, amb el qual Renfe continuarà present a Catalunya, com va assegurar en una entrevista el director de Rodalies, Antonio Carmona.
I la mobilitat també ha atès que parlar en un pla poc habitual: la cultura. I és que El 47 de Marcel Barrena s’ha convertit en la pel·lícula en català més vista dels últims 40 anys. També en el panorama cultural, Serrat va tornar als escenaris al novembre, en un concert per recaptar fons per a les víctimes de la Dana, al costat d’Estopa, Judit Neddermann i Lucia Fumero, entre altres artistes.
Desembre: Barcelona, ciutat de ciència
L’últim mes de l’any, encara que ha estat marcat per la mort d’Isak Andic, ha deixat a la ciutat novetats com la futura obertura del museu Carmen Thyssen, la facturació rècord de 300 milions d’euros de Fira de Barcelona, i el retorn de la seu de Molins a Catalunya.
No obstant això, l’actualitat de desembre ha estat estretament lligada a la ciència i la salut. En aquest context, el futur Vall d’Hebron ha estrenat la seva primera peça, amb l’obertura de la nova seu del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) per potenciar la recerca i donar resposta a reptes mèdics amb tecnologies com a teràpies avançades i l’ús de les dades i de la intel·ligència artificial. Precisament aquí s’emmarca també l’anunci que el Barcelona Supercomputing Center liderarà una de les set fàbriques europees d’IA, la qual cosa contribueix a continuar posicionant Barcelona en aquest àmbit a nivell internacional.
'The Forest' (El Bosc) és una instal·lació física i en línia ideada i produïda pels…
El clàssic tortell de massapà i fruita tornarà a ser el preferit pels clients, però…
Hem acabat i començat el nou any fixant-nos en un carrer pel qual segur que…
El seu veí, el CaixaForum, atreu més de mig milió d'usuaris
Londres serà la segona ciutat britànica que acollirà la mostra, després que el passat mes…
El projecte va néixer durant la pandèmia perquè persones aïllades poguessin comunicar-se amb la seva…