Sea Towers Meridia Capital
Projecte del complex d'oficines Sea Towers, adquirit per Allianz.

Les grans operacions immobiliàries de l’any a Barcelona

El preu de les compravendes d'immobles s'ha disparat aquest any, amb una inversió mitjana de 57 milions d'euros per transacció, xifra que supera en un 13,6% els nivells de 2019, per l'acumulació de set operacions superiors als 100 milions d'euros, segons la consultora immobiliària CBRE

Barcelona ha recuperat, després del sotrac de 2020, l’atractiu per als inversors, especialment en el mercat de les oficines que ha acaparat el 53% dels recursos totals de 3.100 milions d’euros destinats a l’immobiliari. Aquest any, la inversió en edificis d’oficines a tota la ciutat registrarà una xifra rècord de 1.650 milions d’euros, un 250% superior a la de 2020 (473 milions) i un 10% més que el 2019, quan va arribar als 1.502 milions, segons dades de la consultora de serveis immobiliaris CBRE.

De les operacions tancades al llarg de l’any destaca l’elevat import d’algunes d’elles, que ha disparat la inversió mitjana fins als 56,9 milions d’euros, superant els nivells de 2019, amb un increment del 13,6%. Respecte a l’import mitjà de 20,9 milions d’euros de 2020, la inversió d’aquest any és un 172% més alta.

L’augment dels preus transaccionats el 2021 respon, en bona part, a set operacions de compravenda que s’han realitzat per un import superior als 100 milions d’euros. Això evidencia que els inversors pensen en Barcelona com un mercat d’oficines madur, explica el director de l’oficina de CBRE a Barcelona, ​​Xavier Güell.

Entre aquestes operacions destaca la venda de la cartera Pentagon —composta per cinc immobles que l’asseguradora AXA té llogats a la Generalitat— al fons d’inversió KanAm per 280 milions d’euros, i també per l’adquisició per part d’Allianz a Meridia Capital del complex Sea Towers, la seu d’Everis a Barcelona, per 180 milions d’euros.

Des de la consultora també s’adverteix que aquest any, descartant les compres de més valor, la inversió mitjana ha superat també els nivells dels anys prepandèmia, ja que ha assolit els 40,5 milions d’euros, per sobre dels 13,6 milions del 2020 i els 33,8 milions del 2019.

Per zones, el 22@ continua sent el submercat de Barcelona amb més transaccions i més volum d’inversió, seguit del centre de la ciutat, encara que creixen també les operacions a la perifèria i a la nova àrea de desenvolupament immobiliari de BcnFira District, a la Zona Franca, segons CBRE.

Malgrat tot, l’atracció que encara té per als inversors el barri tecnològic del 22@ i l’existència de nous desenvolupaments a l’anomenada Zona 22@Nord ha contingut els preus: la inversió mitjana de les transaccions ha arribat als 50,5 milions d’euros, pràcticament el doble del 2020 (25,4 milions), però se situa per sota dels 64,3 milions del 2019.

Torre Banc Sabadell
Hines ha comprat la Torre de Banc Sabadell.

COMPRAVENDES DESTACADES DE 2021

Departament d’Ensenyament

L’adquisició de la seu del Departament d’Ensenyament, al número 202 de la Via Augusta, va ser la peça principal de l’operació tancada entre el fons alemany KanAm i l’asseguradora AXA, per un total de 280 milions d’euros. L’inversor alemany va comprar-li un lot de cinc edificis —ocupats per la Generalitat fins a l’any 2033—. KanAm va pagar un total de 175 milions d’euros pels números 330 i 244 del Carrer Aragó, corresponents a serveis de la Conselleria de Polítiques Digitals i Territori i a dependències de la Conselleria de Justícia; el número 58 de Via Laietana, seu de l’Idescat; i el 612 de Gran Via de les Corts Catalanes, seu de la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Departament Ensenyament Via Augusta 202
Seu del Departament d’Ensenyament, al número 202 de la Via Augusta.

Complex d’oficines de Glòries

La gestora IBA Capital Partners va adquirir a l’abril a Blackstone el complex d’oficines que hi ha al centre comercial Glòries per 120 milions d’euros. Es tracta d’un complex que suma una superfície de 21.500 metres quadrats repartida entre tres edificis que tenen façana a la Gran Via, al carrer Ciutat de Granada i a l’Avinguda Diagonal.

Un dels tres edificis d’oficines adquirits, a la confluència de Diagonal amb Ciutat de Granada.

Oficines Amazon

KanAm també ha signat aquest any l’adquisició de l’edifici ubicat al número 36 del carrer Tànger de Barcelona per 67 milions d’euros, on el gegant tecnològic Amazon té previst instal·lar noves oficines. L’immoble, ubicat al districte tecnològic de la ciutat, compta amb 8.400 metres quadrats de superfície i més de 900 metres quadrats d’espais exteriors i zones verdes.

Tanger 36
Edifici d’oficines propietat de KanAm, on Amazon té previst instal·lar les seves oficines a Barcelona. ©Antonio-Navarro-Wijkmark

One Parc Central, al 22@

DWS, una firma de gestió d’actius propietat del grup Deutsche Bank, va comprar a Värde Partners la promoció d’oficines One Parc Central, al districte 22@, per 128 milions d’euros. Es tracta d’una torre d’oficines de 23.500 metres quadrats que forma part d’un projecte més ampli que inclourà edificis residencials, a més d’una altra torre d’oficines.

oficines 22@nord One Parc Central
Edifici d’oficines One Parc Central, que estarà acabat l’estiu de 2022.

Sea Towers, al 22@

Meridia Capital va vendre el complex d’oficines Project Sea a Allianz per 180 milions d’euros. Es tracta de dos edificis d’oficines que sumen 27.000 metres quadrats ubicats al número 213 de l’avinguda Nova Icària. El complex de Meridia inclou un projecte claus en mà per a la nova  seu corporativa de la consultora Everis.

Sea Towers Meridia Capital
Projecte del complex d’oficines Sea Towers.

Torre Esteve, a BcnFira District

El fons alemany KGAL Investment Management va comprar a Iberdrola Immobiliaria la Torre Esteve, a l’emergent BcnFira Disctrict, a la Zona Franca, per uns 100 milions d’euros. És un edifici amb una superfície bruta de 19.423 metres quadrats, distribuïts en 13 plantes d’oficines i una planta de locals comercials. A més de la seu de Laboratoris Esteve, l’immoble acull les instal·lacions del Col·legi de Registradors de la Propietat i Mercantils d’Espanya.

esteve i cellnex zona franca
La Torre Esteve, seu dels Laboratoris Esteve, a la Zona Franca.

Edifici Estel, centre de la ciutat

La gestora de fons alemanys Freo, juntament amb Bain Capital, es va quedar l’Edifici Estel, antiga seu de Telefónica a Barcelona. Van pagar 120 milions al seu propietari, el fons nord-americà Sunrich. Situat al bell mig de l’Eixample, l’edifici que té una superfície útil de 40.000 metres quadrats ha de ser sotmès a una rehabilitació integral.

Telefónica barcelona antiga seu edifici estel
L’edifici Estel, antiga seu de Telefònica a Barcelona.

Torre Banc Sabadell

El grup immobiliari nord-americà Hines, promotor de Diagonal Mar, va comprar per més de 80 milions d’euros la torre d’oficines del Banc de Sabadell a l’Avinguda Diagonal de Barcelona, antigament va ser la seu del Banc Atlàntic.

Torre Banc Sabadell
Les oficines centrals de Banc Sabadell a l’Avinguda Diagonal.

Diagonal 123

El grup inversor català Metropolis va comprar al març Diagonal 123, un icònic edifici de 10.000 metres quadrats obra de l’arquitecte francès Dominique Perrault i que fins aleshores pertanyia a la família Bernat, fundadora de Chupa Chups. L’objectiu de Metropolis, que va pagar uns 55 milions d’euros, és sotmetre l’edifici a un important projecte de renovació per reposicionar-lo en el mercat i adaptar-lo a les necessitats noves de les empreses.

L’edifici d’oficines Diagonal 123 és un dels que ha canviat de mans aquest any.

Complex Z Green Oasis

CBRE Global Investor (CBRE GI) ha comprat aquest 2021 a Glenwell Group el complex d’oficines Z Green Oasis, que es desenvolupa al carrer Zamora del 22@, amb una superfície de 15.439 metres quadrats que es preveu lliurar el 2023. Es tracta d’una operació valorada entre 75 milions i 80 milions d’euros. El complex consta de tres edificis de nova construcció, encara que integra unes naus modernistes que es preveuen rehabilitar.

Imatge virtual del projecte Z Green Oasis.

Residència d’estudiants al 22@

El grup alemany Commerzbank ha adquirit per 97 milions d’euros un projecte clau en mà al fons Henderson Park ia la immobiliària americana Hines. Es tracta d’una residència d’estudiants amb 743 llits ubicada al 22@ entre el carrer Cristóbal de Moura i l’Avinguda Diagonal, i que es preveu inaugurar a l’inici del curs acadèmic 2022/23.

residencia estudiants 22@
Imatge virtual de la residència d’estudiants que Commerzbank ha comprat al 22@.

Oficines de Hewlett Packard Enterprise

La gestora d’inversions immobiliàries BNP Paribas Reim ha tancat recentment l’adquisició de les oficines que la multinacional tecnològica Hewlett Packard Enterprise (HPE) ocupa al carrer Tànger del districte 22@. Es tracta d’un actiu que era propietat del fons UK&European Investments, que podria haver pagat per ell uns 50 milions d’euros.

Les oficines de HP al carrer Tànger.

Els hotels, al focus dels inversors

El 2021 també han canviat de mans diversos hotels emblemàtics de la capital catalana. L’NH Collection Barcelona Gran Hotel Calderón va ser adquirit per 125 milions pel fons internacional LaSalle Investment Management; en paral·lel, Scranton Enterprises, un vehicle inversor controlat per la família Grifols, ha adquirit també per 125 milions l’Hotel Hesperia Presidente. Al començament d’any, el fons ASG va adquirir l’Hotel Nobu al grup Selenta per 80 milions. Uns mesos després, els altres dos hotels de Selenta a Barcelona, el Sofia i Expo, van passar a les mans de la gestora Brookfield Asset Management, en una operació valorada en 440 milions i que també incloïa hotels a Tenerife i Marbella. Finalment, Melià ha comprat l’Hotel Apolo del Paral·lel per 90 milions.

La vista panoràmica que s’albira des de l’hotel de Rambla Catalunya.