La directora de la 37a edició de la Copa Amèrica s'ha instal·lat fa uns mesos a la ciutat per liderar els preparatius
Leslie Ryan és la capitana de la primera Copa Amèrica que se celebrarà a Barcelona, la competició més antiga del món i un dels esdeveniments esportius amb un impacte econòmic i mediàtic més important, només per darrere dels Jocs Olímpics i els mundials de futbol. Des de la seva oficina al World Trade Center, la directora de la 37a edició d’aquesta regata mira cada dia el mar. “Els mariners estem obsessionats amb el clima”, explica Ryan en una entrevista amb The New Barcelona Post. Tot i que reconeix que encara no ha navegat per aigües catalanes, promet fer-ho sens falta aquest estiu.
Nascuda a Dublín, amb un mar molt diferent i molt més vent, la seva primera Copa Amèrica va ser a Auckland fa gairebé 20 anys. Des de llavors, ha participat en sis edicions, des de diverses posicions, sigui encarregant-se del màrqueting o liderant l’organització com aquesta vegada. I, quan no ho feia, ha seguit lligada a la nàutica, treballant en esdeveniments com l’Ocean Race que va sortir d’Alacant aquest mes o a les Olimpíades.
Quan Barcelona va ser seleccionada com a seu de la regata per a l’any 2024, Ryan va començar a anar i venir des del Regne Unit fins que, el mes de setembre, va empaquetar la seva casa al cotxe, gos inclòs, per mudar-se definitivament. Enfeinada amb els preparatius, fa poc s’ha sumat un nou equip a la regata, el francès, convertint-se en el sisè. Amb totes les fitxes sobre el tauler, Ryan preveu una competició “molt, molt ajustada”.
— Com l’ha rebut Barcelona?
— Estic molt contenta. Vaig tornar per Nadal a Irlanda i cada dia plovia. Em vaig dir, que bé, visc en un lloc on et despertes la majoria de dies amb la llum del sol.
— És la seva primera vegada a la ciutat?
— Vaig venir fa molts anys per als Jocs Olímpics. Va ser increïble. Després també vaig organitzar un esdeveniment aquí l’any 2014, una regata transatlàntica que anava des de Nova York fins a Barcelona. Vaig passar sis setmanes i vaig pensar que m’agradava molt aquest lloc.
— Llavors ja la coneixia una mica.
— Però hi ha molts llocs per veure. Visc a Sarrià amb el meu gos, un husky molt gran que va venir amb mi des del Regne Unit. El vaig portar perquè no podia deixar-lo enrere dos anys. Així que havia de trobar una casa que tingués un petit jardí perquè en una terrassa no té espai suficient. Vivim a prop de Collserola. És completament diferent de la ciutat. Tenia moltes ganes de viure a Barcelona, però no a la zona turística. M’agrada molt Sarrià perquè el sents més local. Així i tot, durant la Copa Amèrica, em mudaré al centre per estar més a prop.
— S’ha instal·lat amb molta antelació.
— És una gran oportunitat venir a viure aquí. És una ciutat sorprenent. Però necessito saber-ho amb certesa. He treballat a moltes Copes Amèrica. I és fàcil concentrar-se tant en l’esdeveniment que t’oblides de viure el lloc on et trobes. Ara, tinc dos anys per descobrir bé Barcelona. En cas contrari, pots viure a qualsevol lloc del món i t’oblides de mirar.
“Tenia moltes ganes de viure a Barcelona, però no a la zona turística. M’agrada molt Sarrià perquè el sents més local”
— Ha treballat en sis edicions d’aquesta competició. Com es va iniciar en el món de la nàutica?
— El meu pare era un mariner molt apassionat. Per tant, quan era nena, no em vaig poder negar a navegar. Així vaig aprendre a navegar i també vaig participar en moltes regates. Era el meu hobby. Després, vaig aconseguir compaginar-lo amb el meu treball. Soc molt afortunada. Vaig estudiar Empresarials a Londres i vaig començar a treballar a diferents empreses. Estava en una de publicitat quan va venir un client perquè li creéssim la marca per a l’equip britànic de la Copa Amèrica. Com m’agradava navegar, em va tocar a mi. I després vaig deixar la companyia per treballar per al mateix equip.
— Per què li agrada tant el mar?
— Per a mi, significa llibertat. Sobretot, quan et trobes mar endins, no hi ha soroll, només aire fresc. És fascinant. Et mous únicament amb elements naturals i, a més, cada dia és diferent. Depèn del vent, les ones, el corrent… Has d’estar pendent de moltes coses.
— Suposo que totes aquestes variables s’hauran estudiat per a la competició en aigües barcelonines de 2024.
— Per descomptat. Abans de triar Barcelona com a seu, vam fer un estudi del temps a la ciutat durant els mesos d’agost, setembre i octubre dels últims deu anys. Hem hagut d’analitzar qüestions com el vent perquè, si bufa massa poc, no es pot navegar, però, en cas contrari, és perillós. De fet, tots els equips de la Copa Amèrica tenen meteoròlegs que ara ja estan estudiant el clima perquè els vaixells que dissenyin per a la competició encaixin aquí. I tampoc hi ha garanties perquè pot haver-hi una setmana sense vent enmig de les regates, la qual cosa fa que l’esdeveniment sigui molt desafiador. Com a organitzadors, això implica tenir un calendari flexible per si cal cancel·lar el programa algun dia.
— Fins quan poden estar dissenyant els vaixells?
— A cada edició, han de construir-ne un de nou i ho han de fer al seu país d’origen. No té res a veure un vaixell per a Auckland —l’última seu de la Copa Amèrica— amb els que hi haurà a Barcelona. És una de les normes de la competició. Quan el tinguin llest, el portaran fins aquí per entrenar. Calculem que els nous vaixells estaran acabats a principis de 2024. Fins llavors, es practica amb els vaixells construïts per a les regates prèvies, com ja ho està fent l’equip suís, l’Alinghi Red Bull Racing, a Barcelona.
“A cada edició, s’ha de construir un vaixell nou. No té res a veure un vaixell per a Auckland amb els que hi haurà a Barcelona”
— La resta d’equips trigaran molt a acompanyar-lo?
— Els equips tenen fins a aquest mes de juny per construir les seves bases. El Port de Barcelona els va donar les instruccions i van presentar les seves propostes el novembre passat. El pròxim pas serà la contractació d’empreses locals d’enginyeria i construcció per poder començar a treballar a partir de l’abril. El mes de juny, els sis equips estaran instal·lats a Barcelona, entrenant fins a l’octubre de 2023. En el cas de l’equip suís, se li va permetre entrenar aquí abans perquè no va participar en l’anterior Copa Amèrica. Era una manera de donar-li una oportunitat perquè es pogués posar al dia. A més, Suïssa no té mar.
— Llavors, aquest estiu ja podran venir els fans.
— Exacte. L’activitat serà molt visible aquest any. Tots els equips seran aquí i es podran veure els seus vaixells. Així que aquest estiu ja hi haurà soroll, la qual cosa ens ajudarà a comunicar com serà la competició. A més, aquest any reconvertirem l’Imax per explicar la Copa Amèrica. Hi haurà una zona interactiva amb simuladors i els diferents models de vaixell que s’han utilitzat per explicar les regates i la història de la competició. Aquest espai s’obrirà el mes de juny i una part serà gratuïta. Al cinema, que es renovarà, es podran comprar entrades i veure pel·lícules sobre la competició.
— Pensant en els dies de les regates, on s’haurà d’anar per veure-les?
— Hi haurà un village, al Moll de la Fusta, que serà gratuït i accessible i des d’on es podran seguir les carreres. També hi haurà botigues i zones per a nens. Les regates passaran just davant. Per triar on competir en el món de la vela, és molt estrany que es pugui estar molt a prop de la costa, perquè els vaixells necessiten molta profunditat. Aquí hem tingut sort i estaran només a 200 metres de la platja, per la qual cosa qualsevol que estigui assegut a la sorra podrà veure la competició. També hi haurà espais per als fans al llarg de la platja, des de l’Hotel W fins al Port Olímpic. Tindran pantalles on s’anirà explicant com avança la regata. Els superfans s’acostaran amb els seus vaixells, n’hi haurà moltíssims.
— Heu anunciat que buscareu voluntaris per al funcionament de l’esdeveniment.
— Tindrem voluntaris de terra i de mar. Per al primer tipus, necessitarem entre 1.500 i 2.000 persones. Seran la cara visible de l’esdeveniment per parlar amb el públic, guiar-los, dir-los què està passant… Estarà obert a tothom. Com la Copa Amèrica dura molt, un total de 68 dies, dividirem les tasques en períodes de deu dies. En canvi, per als voluntaris de mar, com són funcions més específiques, ho farem a través de clubs nàutics i acadèmies de vela, seleccionant persones que tinguin una mica d’experiència a l’aigua.
“Necessitarem entre 1.500 i 2.000 voluntaris. Seran la cara visible de l’esdeveniment per parlar amb el públic, guiar-los i dir-los què està passant”
— Com li explicaria a un barceloní tot el que veurà els dies de la competició?
— Vingui i vegi una competició esportiva de nivell mundial, però que no s’assembla a res que hagi vist abans. És una regata de vela, però en veritat no ho és. Els vaixells van a 100 quilòmetres per hora i volen sobre l’aigua! És una bogeria. Però també acosti’s a entretenir-se i submergir-se en el món de la Copa Amèrica, hi ha molt per aprendre. I estarà just al costat del mar. Té una ciutat amb un Mediterrani increïble molt a la vora i em fa la sensació que poca gent mira el mar i el visita. És una cosa que no entenem, perquè el mar ho és tot per a nosaltres, sempre volem estar a prop de l’aigua. Crec que la qüestió és mirar el mar de manera diferent. Diuen que a Barcelona estan d’esquena al mar i hem de fer que es girin perquè tornin a mirar-lo i s’adonin de l’espectacle que tenen tan a prop.
— I, què li diria sobre la seva ciutat?
— Vam estudiar 60 ubicacions i Barcelona va obtenir una puntuació molt alta en tots els aspectes que valoràvem. Més enllà de les condicions físiques i climàtiques per a la competició, és una ciutat icònica, molt coneguda a tot el món. És com Sydney o Nova York, una d’aquestes ciutats que té una reputació increïble i a la gent li agrada anar allà. No és car volar fins aquí i reservar un hotel, té un bon fus horari per a les televisions i interessa als anunciants. I sentim que hi havia un llaç fort: tot el que Barcelona ha fet, està fent o vol fer encaixa molt bé amb els nostres valors. L’aposta per la tecnologia, la innovació i la sostenibilitat, amb projectes com potenciar l’economia blava. A més, en moltes de les reunions que vam tenir al principi, es va parlar de l’orgull que van generar els Jocs Olímpics a la ciutat, i que hi havia una clara voluntat de recuperar-lo a través d’un gran esdeveniment com el nostre. Des que som aquí, veiem que hi ha una energia sincera darrere de tot això i això fa que el nostre treball sigui molt més fàcil. Sens dubte, és el lloc idoni per disputar la Copa Amèrica.
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…
Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han…
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…