La institució cultural estudiarà en els propers mesos la viabilitat tècnica i econòmica del projecte que li ha de permetre ampliar les seves capacitats actuals. Amb l'aval inicial de l'Ajuntament i el Port de Barcelona, la nova iniciativa està més ben posicionada per fer-se realitat que la darrera proposta del teatre per instal·lar-se al front marítim, que anava de la mà de l'Hermitage.
L’espai que avui ocupa l’oblidat Imax Port Vell es perfila com la futura ubicació de la segona seu del Liceu, un objectiu que la institució cultural persegueix des de fa temps. Aquesta nova seu es convertirà en un espai polivalent i obert a la ciutadania, i ha de servir per ampliar les instal·lacions actuals del Liceu a la Rambla, així com obrir la porta a treballar en xarxa amb altres professionals i actors de l’àmbit escènic i musical.
La segona seu de la institució cultural, el Liceu Mar, servirà per desenvolupar un Centre d’Òpera de Nova Creació, un ens que permetrà impulsar l’òpera del futur des de tots els seus àmbits, com la composició, la dramatúrgia o la direcció d’escena. També es vol destinar a complementar l’activitat educativa del mateix teatre i la programació del Petit Liceu i a fixar una temporada estable de dansa i programar òperes barroques o de cambra.
La comissió executiva del Liceu, presidida per Salvador Alemany i integrada per l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació, la Generalitat i el Govern central, ha acordat seguir treballant en els estudis tècnics i econòmics necessaris per avaluar la viabilitat del projecte i poder presentar l’avantprojecte del nou equipament al Port Vell, on el Port de Barcelona s’haurà d’encarregar d’enderrocar l’antic cinema 3D, abandonat des de l’any 2014. S’espera que es pugui presentar el full de ruta que es seguirà de cara al mes d’abril.
La iniciativa donada a conèixer aquest dimecres és el resultat de converses prèvies entre el Port de Barcelona, l’Ajuntament i el Liceu, qüestió que pot aplanar el camí per garantir el seu èxit, a diferència de la darrera proposta que es va posar sobre la taula d’ubicar una segona seu de la institució cultural al front marítim. El maig de l’any passat es va plantejar la possibilitat d’impulsar “un gran hub cultural del mar” per part del Port, el Liceu i l’Hermitage a la Nova Bocana. Aquest projecte havia de solucionar la necessitat del teatre de disposar d’espais complementaris per desenvolupar activitats artístiques, socials i formatives, segons van explicar els impulsors. La proposta també havia de servir per convèncer el consistori per aprovar l’arribada d’aquest nou museu a la ciutat, però no va ser així. Després de múltiples recursos, aquesta qüestió encara està lluny de solucionar-se.
Reurbanització Moll Espanya
El primer pas per desenvolupar la nova seu del Liceu serà l’enderrocament de l’Imax, en desús des de fa gairebé vuit anys. Inaugurat el 1995 per Pasqual Maragall, que el va definir com un dels símbols de la Barcelona del segle XXI, va ser el primer cinema de tot Espanya en incorporar tecnologia d’última generació que permetia visualitzar pel·lícules i documentals en 3D. La crisi que patia el sector, la falta de públic i el desfasament tecnològic de les instal·lacions van ser les causes que van provocar el seu tancament.
El primer pas per desenvolupar la nova seu del Liceu serà l’enderrocament de l’Imax, en desús des de fa gairebé vuit anys
En tots aquests anys, s’ha estudiat com omplir de nou aquest edifici de grans dimensions, obra dels arquitectes Enric Sòria i Jordi Garcés, amb diferents usos, amb propostes com la seva reconversió en un teatre espectacle o utilitzar-lo per ampliar l’Aquàrium. Cap d’elles va prosperar i el Port va aprovar enderrocar-lo el febrer de 2020, “davant la falta d’activitat en la concessió i l’evident situació d’abandonament de les instal·lacions” i amb l’objectiu de garantir la seguretat. De fet, un mes abans, s’havia produït un incendi i una persona que hi malvivia al seu interior va resultar ferida.
L’enderrocament de l’Imax serà una de les fases de la reurbanització que el Port té pensada des de fa temps per al Moll Espanya, on també hi ha el Maremagnum i l’Aquàrium. Aquesta reforma inclourà la remodelació del centre comercial i l’enderrocament d’uns altres cines, els Maremagnum, també tancats des de fa anys. Gestionats per la cadena Cinesa, van ser una de les primeres multisales que es van instal·lar a la ciutat i es van inaugurar l’any 1995, com l’Imax. La pèrdua d’espectadors i la necessitat de reformes van ser els motius que Cinesa va justificar per tancar-los l’any 2015.
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…
L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…