L’ICF beneficia a 1.700 empreses el 2023 amb un augment d’activitat fins als 641 milions

La banca pública va triplicar beneficiaris i va augmentar un 17% la seva activitat sobretot per la nova línia vinculada al sector primari i per l'impuls de projectes vinculats a criteris sostenibles

Prop de 1.700 empreses van ser beneficiàries dels recursos mobilitzats per l’Institut Català de Finances (ICF) el 2023, amb una activitat que es va incrementar un 17% respecte a l’any anterior. Així, les operacions en préstecs i avals i en capital de risc que promou l’entitat pública van arribar a 641 milions d’euros, 94,5 milions més que l’any anterior. 

Aquest augment ha estat protagonitzat per les operacions de préstecs i avals, que han passat de 478,7 milions el 2022 a 597,2 milions el 2023. D’aquests, 150 milions s’han dirigit a la indústria manufacturera; 134 milions, a l’àmbit del comerç, el turisme i el transport; 101 milions, a la indústria agroalimentària i al sector primari, i 62 milions, a habitatge social i obra pública, entre altres àmbits. 

Amb promocions d’habitatge que han rebut suport de l’ICF pendents d’activar, la banca pública catalana exerceix com a “un dels principals actors del finançament d’habitatge protegit”. “Gairebé tot el que s’està fent a Catalunya ho estem fent nosaltres”, ha garantit la consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera. 

L’entitat pública va registrar un resultat net de 49,5 milions, un 83,7% més que l’any anterior

Dins dels avals i préstecs concedits per l’ICF, un de cada dos euros s’ha destinat a projectes amb criteris ambientals, socials i de governança (ASG). “L’aposta per la sostenibilitat explica gran part de l’augment de l’activitat d’aquest 2023”, ha puntualitzat Servera, després que les iniciatives vinculades a aquests criteris hagin vist augmentada la seva activitat en l’ICF dels 199 milions el 2022 als 308 milions el 2023. 

En contrast amb aquest increment en les operacions de préstecs i avals, l’activitat de capital de risc de l’ICF ha disminuït, i ha passat de 67,8 milions a 43,8 milions. Aquesta reducció ha anat en línia de la tendència generalitzada del sector financer, i ha estat influenciada també pels efectes de la pandèmia de Covid-19. 

D’altra banda, l’ICF va tancar 2023 amb 91 operacions de reestructuració, amb un valor total de 63,5 milions. Amb una reducció del 45% respecte a l’exercici anterior per la recuperació després de la pandèmia, l’ICF les duu a terme per a modificar les condicions de préstecs realitzats per afavorir la capacitat de pagament de les empreses. A més, l’entitat va acabar 2023 amb un índex de morositat del 7,1%. Amb l’objectiu de facilitar el reemborsament dels préstecs, la banca pública va tancar l’any amb un termini mitjà de devolució de deu anys. 

La consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, presentant el balanç de l’entitat de 2023.

Benefici de 49,5 milions

L’entitat pública va registrar un resultat net de 49,5 milions, un 83,7% més que l’any anterior, sobretot a causa de l’augment del marge financer que s’ha donat en el sector. Davant aquest increment de 22 milions respecte a l’exercici anterior, Servera ha assegurat que l’ICF reinverteix aquests recursos en la seva activitat. A més, ha destacat que aquestes dades milloren la seva solvència, fet que és crucial per recórrer a inversors públics i privats: “Com millor siguin les dades que els proporcionem, més fàcil serà que ens ofereixin les condicions més avantatjoses possibles”. 

Aquestes condicions repercuteixen també en els beneficiaris de l’activitat de l’ICF, que el 2023 es van elevar fins als 1.657, triplicant la xifra registrada el 2022. D’aquestes empreses que van rebre finançament de l’entitat, el 98% van ser pimes i iniciatives d’emprenedors. 

L’ICF preveu destinar 55 milions d’euros a la seva línia per al sector primari, i obre la porta a ampliar l’import en funció de les necessitats del sector

El notable increment de beneficiaris respon sobretot a la creació de la nova línia dirigida al sector primari. La ICF Agroliquiditat va beneficiar a 1.236 empreses d’aquest àmbit el 2023. Aquesta línia, que ofereix crèdits d’entre 50.000 i 100.000 euros, va posar a disposició del sector 77 milions d’euros l’any passat. 

Per a aquest 2024 i en un context marcat per la sequera i la inflació, l’ICF ha destinat ja 20 milions més a agricultors, ramaders i altres actors del sector primari. L’entitat ha anunciat l’activació de 35 milions addicionals en aquesta línia, als quals previsiblement se sumaran noves tandes al llarg de l’any i en funció de les necessitats del sector. 

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Les empreses catalanes capten 1.540 milions dels fons Next Generation des de 2021

Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han…

21 de novembre de 2024
  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024