Sede del ICF.
La seu de l'ICF a Barcelona.

L’ICF fa 40 anys amb 37.000 empreses finançades

La banca pública de promoció catalana ha facilitat l'accés a més de 16.000 milions d'euros a través dels seus préstecs, avals i capital de risc

Amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de finançament i inversió del teixit empresarial i social català, el 1985 es va posar en marxa l’Institut Català de Finances. (ICF). Durant les quatre dècades que han passat des de llavors, la banca pública catalana ha finançat a 37.000 empreses, autònoms i entitats. Ho ha fet a través de préstecs, avals i capital de risc, que han sumat 16.000 milions d’euros.

En aquestes quatre dècades, l’ICF s’ha consolidat com “una eina útil al servei del teixit empresarial i social català, una entitat financera en què milers d’empreses i entitats han confiat i confien per a fer realitat els seus projectes i inversions”, segons la seva consellera delegada, Vanessa Servera.

Entre els sectors que ha impulsat l’ICF, despunta la indústria, que ha rebut tres de cada deu euros dels seus préstecs i avals. A la indústria li segueixen el comerç i el turisme, amb un 13%, i l’habitatge i les infraestructures, amb un 11%.

En canvi, tenint en compte al nombre de clients, el sector més beneficiat ha estat el primari, i és que una de cada quatre empreses i autònoms beneficiats per un crèdit o aval de l’ICF ha estat vinculada a l’agricultura o a la ramaderia. Aquestes xifres reflecteixen els efectes dels préstecs ICF Agroliquiditat impulsats fa dos anys per fer costat al sector primari davant la sequera i la inflació, i al fet que l’ICF es va integrar el 2011 en l’Institut Català de Crèdit Agrari per impulsar el sector.

Durant aquests 40 anys, l’ICF ha distribuït els seus préstecs i avals d’acord amb el pes econòmic de cada territori. La veguera de Barcelona, que representa el 73% del PIB català, ha rebut el 68% del finançament, seguida per Comarques Gironines (7%), Ponent (6%) i Catalunya Central (5%).

A més, l’ICF ha apostat per reforçar la seva presència territorial, a través d’una xarxa de delegats comercials distribuïts per Catalunya, que s’ha ampliat progressivament per donar resposta a les necessitats de les empreses i entitats de cada comarca.

Més de 500 milions en capital de risc

Tot i que la concessió de préstecs i avals representa la major part de l’activitat de l’ICF des de la seva creació, ha guanyat pes la relativa al capital de risc, que es va incorporar el 2002 per impulsar el teixit emprenedor català. Des de llavors, ha invertit en més de 1.200 empreses, amb més de 500 milions d’euros.

“Darrere de cadascun d’aquests números hi ha un projecte que ha contribuït al progrés de Catalunya, a la generació de coneixement i innovació i a la creació de noves oportunitats i llocs de treball”, ha defensat la consellera delegada de l’ICF, entitat per la qual han passat 386 treballadors durant aquests 40 anys.

Vanessa Servera, consellera delegada de l'ICF
La consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, presentant el balanç de l’entitat de 2023.

De cara al futur, Servera ha fixat com a repte de l’ICF continuar donant-ho a conèixer entre els ciutadans, posant el focus en els seus dos elements diferenciadors: el finançament a llarg termini per facilitar el retorn del deute, i l’impuls a projectes estratègics per a Catalunya, com la reindustrialització, la transició verda, l’habitatge social, el sector primari i la millora de la competitivitat i la innovació. “El fet que Catalunya compti des de fa 40 anys amb una banca pública de promoció permet impulsar polítiques públiques clau per al país”, ha reivindicat.

Per commemorar els seus 40 anys de trajectòria, l’ICF organitzarà diversos esdeveniments al llarg de 2025, que inclouran un acte central, trobades empresarials i l’edició d’un llibre sobre la història de l’entitat, que repassarà el seu paper i contribució a l’ecosistema empresarial i social de Catalunya.