Neix la Xarxa Fotònica Mèdica de Barcelona amb la voluntat de promoure la recerca en noves aplicacions d'aquesta ciència en el camp de la salut. Entre les iniciatives que desenvoluparà hi ha l'organització d'un esdeveniment anual a Barcelona per difondre el coneixement d'aquesta àrea d'investigació.
Els microvasos sanguinis s’encarreguen de transportar l’oxigen per tot el cos i resulten molt útils per analitzar com es troba un pacient amb covid-19. Així ho ha demostrat l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) en el projecte Vascovid, que fa servir rajos infrarojos per analitzar biomarcadors com el flux sanguini o l’oxigenació dels microvasos sanguinis, que són molt representatius de l’estat dels malalts amb coronavirus. Aquests indicadors permeten classificar-los segons la seva gravetat, aplicant tractaments específics en cada cas; monitoritzar-los en temps real i d’una manera no invasiva, i avaluar quan ja no necessiten l’ajuda de la respiració artificial.
El projecte es va poder desenvolupar gràcies a les relacions que des de fa temps l’ICFO ha anat teixint amb metges d’arreu del món i, en especial, de l’àrea de Barcelona, per al desenvolupament de tecnologies fotòniques amb ús clínic. La fotònica, la ciència que estudia la llum, té múltiples aplicacions en àmbits molt diferents i la salut és un d’ells, gràcies a la seva versatilitat, precisió i naturalesa no invasiva. Cada vegada més, la fotònica està exercint un paper més important en les tècniques i pràctiques mèdiques i ja es considera una tecnologia clau en l’atenció sanitària a Europa. Per exemple, pot servir per al diagnòstic, control i pronòstic de malalties amb l’ús de làsers o llums infrarojos.
És per tot això que el centre de recerca liderat per Lluís Torner ha fet un pas més per potenciar la recerca i el desenvolupament (R+D) sobre l’aplicació sanitària de la fotònica, i ha impulsat la creació de la Xarxa Fotònica Mèdica de Barcelona de la mà de vuit institucions sanitàries i els seus respectius instituts de recerca, amb la voluntat d’unir forces per posicionar les tecnologies fotòniques en l’avantguarda de l’activitat hospitalària i generar més casos d’èxit com el del Vascovid.
Aquesta nova aliança ha de servir per consolidar i ampliar l’abast i l’impacte del treball que l’ICFO i diferents hospitals i professionals han anat desenvolupant en l’última dècada. Segons explica la coordinadora del Programa Llum per a la Salut de l’ICFO, Ariadna Martínez, els projectes que s’han anat impulsant fins ara s’han basat en les relacions que han anat sorgint amb determinats professionals i s’han centrat en qüestions concretes. No obstant això, Martínez remarca que ara s’ha establert un acord marc que permetrà estandarditzar aquests contactes i fer-los amb més facilitat, a banda de fomentar la participació conjunta en iniciatives i projectes internacionals.
Martínez agrega que la nova xarxa també permetrà agilitzar els tràmits per portar als hospitals les solucions que es desenvolupen als laboratoris i tenir accés a un univers més gran i variat de pacients per fer proves i estudis. Un altre impacte que s’espera que pugui tenir és en el desenvolupament d’eines mèdiques innovadores, que es podran aplicar en pacients de totes les edats i en especialitats diverses, com la pediatria, l’oncologia, l’envelliment i la neurologia.
Inicialment, la Xarxa Fotònica Mèdica de Barcelona està integrada per la Fundació Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l’Institut d’Investigació Oncològica de Vall d’Hebron (VHIO), l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí, l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, el Parc Sanitari Pere Virgili, i la Fundació Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).
Barcelona, capital de la fotònica mèdica un cop a l’any
L’entesa promoguda per l’ICFO contempla l’organització un cop a l’any d’un esdeveniment a Barcelona que aplegui experts locals i internacionals per debatre sobre l’aplicació de la fotònica a la medicina. Com amb l’impuls de la Xarxa Fotònica Mèdica de Barcelona, aquesta trobada servirà per generar un fòrum en què aquesta qüestió sigui la protagonista, donar visibilitat al talent que hi ha a la ciutat i fomentar noves aliances.
Sobre la convocatòria d’aquest any, Martínez detalla que se centrarà en les solucions que pot aportar la fotònica a la neurologia i l’atenció a pacients neurocrítics. Des de l’ICFO, treballen amb la idea de celebrar-lo entre els mesos de juny i juliol, però estan oberts a endarrerir-lo perquè es pugui fer de forma presencial.
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…