Els projectes previstos entorn de la capital catalana acumulen un total de 1.047 milions d'euros i generaran 2.200 llocs de treball
Les infraestructures digitals atreuen a serveis digitals, i els serveis digitals atreuen a més infraestructures. Aquest sistema genera un cercle virtuós multiplicador en el qual Barcelona vol exercir un rol destacat, com defensa l’analista Fernando Maldonado. La capital catalana ja camina en aquesta direcció, i espera que els data center previstos a la ciutat i el seu entorn generin un impacte en el PIB de 7.235 milions d’euros el 2025. Aquesta xifra té en compte un impacte directe de 3.078 milions, amb un impacte indirecte de 2.534, i un induït de 1.623.
Així ho constata l’informe Barcelona, port digital de la Mediterrània, de Digital Realty i De-Cix elaborat per la firma d’anàlisi Foundry amb el suport de la Cambra de Comerç de Barcelona. El document, que ha presentat Maldonado, recull que la capacitat instal·lada a l’entorn barceloní passarà d’una potència de 49 MW a 173 MW el 2025, sobre la base d’inversions previstes que ascendeixen a 1.047 milions d’euros. Aquesta inversió anunciada, que implica una quinzena de projectes, permetrà acabar amb un “dèficit històric de data centers i tancar una bretxa d’infraestructura digital” que existia fins ara a Barcelona, segons Maldonado.
L’arribada de cables submarins a la Barcelona Cable Landing Station (CLS) de Sant Adrià de Besòs fa dos anys va potenciar la capacitat d’atracció de talent i d’inversió estrangera, i va situar la capital catalana en el mapa d’interconnexió global. No obstant, perquè Barcelona es consolidi com a port digital del Mediterrani i es converteixi en un node d’intercanvi de dades i serveis digitals, l’informe determina que és necessari desenvolupar un ecosistema de centres de dades, punts neutres, proveïdors de serveis cloud, xarxes de comunicacions i integradors de sistemes que està ara en construcció.
Aquests centres de dades no només interconnecten xarxes i presten serveis digitals, sinó que generen riquesa i un efecte multiplicador, i és que per cada euro invertit, se’n generen set. A més, aquests data centers previstos a l’entorn metropolità crearan 2.200 llocs de treball, amb 1.030 vinculats a la fase de construcció i amb 713 en la seva operació. “No és la indústria que més ocupació genera, però és una ocupació de qualitat dirigida a perfils molt demandats”, ha puntualitzat Maldonado.
Amb l’objectiu de que Barcelona es posicioni com el port digital del Mediterrani, l’informe destaca que les administracions han de fer passos que sumin en aquesta direcció, com la simplificació de tràmits per a l’impuls de centres de dades i la revisió de la planificació de la xarxa elèctrica per garantir un subministrament eficient i fiable. “El factor elèctric és un element que pot limitar el creixement digital”, ha avisat Robert Assink, director general de Digital Realty a Espanya, que ultima la posada en marxa d’un data center també a Sant Adrià.
Aquesta planificació és necessària perquè Barcelona s’erigeixi com a clau en aquest ecosistema d’interconnexió digital internacional. El seu paper com a hub d’emprenedoria tecnològica i digital i la seva capacitat d’atreure a talent i inversions facilita aquest camí. I és que, com ha recordat el president de la Cambra de Comerç al Barcelonès Nord, Vicenç Hernández, la ciutat se situa entre el top 5 d’ecosistemes emergents del món i és la vuitena preferida a nivell mundial per treballar a l’estranger: “Barcelona és i serà motor del futur d’Europa”.
Sant Adrià reivindica el seu paper protagonista en aquest port digital, ja que acull el CLS i inversions com la de Digital Realty
I és que la ciutat i el seu entorn està cridada a exercir un rol rellevant a l’ecosistema d’interconnexió del sud d’Europa i del Mediterrani, segons Theresa Bobis, directora de De-Cix al Sud d’Europa. L’empresa compta amb tres punts d’intercanvi de dades a la Península Ibèrica, situats a Madrid i Lisboa, a més de Barcelona. Els tres formen part dels 13 data centers de la companyia, que connecten 470 xarxes d’intercanvi. L’empresa conflueix en l’ecosistema amb Digital Realty, que disposa d’una xarxa mundial de centres de dades, inclòs el futur de Sant Adrià.
Amb l’arribada d’inversions d’aquest tipus i amb el CLS, el municipi metropolità vol exercir un paper protagonista en aquest port digital, com ha defensat la seva alcaldessa, Filo Cañete. “Sant Adrià no deixa de ser el port d’entrada de tota aquesta interconnexió amb la resta del món”, ha reivindicat. Cañete ha recordat que tant el CLS com el nou centre de Digital Realty estaran situats a tocar del recinte de les Tres Xemeneies, “aquesta gran icona que s’està transformant amb la pretensió d’albergar un hub digital i del videojoc”. Aquest hub i els centres de dades són peces dins d’un entramat de connexions i xarxes entrellaçades entre les quals Barcelona i la seva metròpolis es proposen despuntar, en la seva voluntat de consolidar-se com a pol d’innovació a nivell internacional.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…