L'Institut Català del Sòl invertirà 24,3 milions d'euros en la construcció d'un edifici destinat a la innovació i el coneixement que donarà cabuda als grups de recerca IREC, IBEC i a investigadors de la pròpia UPC amb projectes destinats a energia, sostenibilitat i enginyeria biomèdica
El Campus Diagonal-Besòs de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) comptarà amb un nou centre de recerca, a finals de 2025, que l’ocuparan els grups de investigació de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), a més d’equips d’investigació de la pròpia UPC. Es tracta del primer equipament d’aquestes característiques que promou i construeix l’Institut Català del Sòl (Incasòl), fins ara focalitzat en les àrees industrials i d’habitatges.
La nova línia d’actuació de l’Incàsol suposa una inversió de 24,3 milions d’euros per edificar l’immoble de 14.352 metres quadrats i serà el sisè edifici, en concret el ‘D’, de què disposarà el campus universitari situat a Sant Adrià del Besòs.
El nou edifici situat entre la rambla Central del Campus i el Carrer Eduard Maristany està projectat per ser un centre altament sostenible, tant en la seva construcció, el seu futur manteniment, i la naturalesa dels seus arrendataris que treballen en la recerca de la millora energètica, la sostenibilitat i la enginyeria biomèdica. Els grups d’investigació ocuparan les instal·lacions en règim de concessió per als propers 50 anys.
El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha avançat que aquest no serà l’últim equipament que l’Incasòl promourà en el camp de la recerca, la investigació i el coneixement; i ha esmentat que properament es tancarà un acord similar amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Puigneró ha avalat la nova dinàmica en què ha entrat l’Incasòl —que dirigeix Mercè Conesa— perquè “mira cap a la nova economia i l’urbanisme del segle XXI”.
El projecte arquitectònic del futur edifici D va sortir a concurs públic i serà obra de Cantallops Vicente Arquitectes i Coma Arquitectura que van plantejar unes instal·lacions altament sostenibles, que inclouen en la seva estratègia energètica sistemes passius i bioclimàtics. També cal posar en valor la flexibilitat i versatilitat quant als usos i la distribució dels espais. I que es tracta d’un edifici sostenible econòmicament.
Aquests criteris de sostenibilitat estan en línia amb els objectius de la UPC, segons ha remarcat el seu rector Daniel Crespo. “Tots els edificis de la universitat, per voluntat i per obligació davant la lluita contra el canvi climàtic, han de ser sostenibles, tant els de nova construcció com els ja existents que s’aniran adaptant”, ha assegurat Crespo.
El rector ha valorat la creació del centre com a punt de trobada de diferents actors del món de la recerca que, a més, “estan mancats d’espai” a les seves actuals ubicacions i l’ha posat com a exemple de la col·laboració públic-privada que ha aconseguit tirar endavant la nova àrea de recerca, en tant que des del pressupost de les universitats aquest tipus d’inversions no es poden abordar. “Necessitem, ha dit, la complicitat de les administracions, de tots els departaments de la Generalitat, perquè les puguem tirar endavant. La nostra feina consisteix a presentar projectes atractius, perquè a la Generalitat vegeu que van en benefici de la investigació i el territori”.
De fet, els nous grup d’investigació aterraran al Campus Diagonal-Besòs per sumar el seu coneixement a la resta d’unitats que ja funcionen a l’àrea universitària que es va posar en marxa el 2016. Actualment, el campus acull els grups i centres de recerca universitària de les àrees d’energia, d’enginyeria biomèdica, d’enginyeria química i d’enginyeria de materials; i el Centre de Recerca en Ciència i Enginyeria Multiescala de Barcelona.
L’IREC ocuparà el 60% de l’espai
Respecte als nous instituts, cadascú d’ells aprofundirà en les seves àrees de recerca. L’IREC serà el principal inquilí del centre i n’ocuparà el 60% de la seva superfície amb projectes per contribuir a fer un futur energèticament més sostenible des del desenvolupament científic i tecnològic.
Per la seva part, l’IBEC és un centre de recerca que abasta gran part dels àmbits de la bioenginyeria i compta amb l’objectiu de convertir-se en el soci tecnològic dels hospitals, dels centres de recerca biomèdica i de les universitats del seu entorn, ocuparà el 20% de l’espai del nou equipament. I, finalment, la UPC, hi ubicarà part dels seus centres de recerca en el 20% restant de superfície disponible de l’Edifici D.
Un cop finalitzi el seu desenvolupament, el Campus universitari comptarà amb 13 edificis i una comunitat de 15.000 persones previstes
El campus Diagonal-Besòs situat entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs és un dels àmbits universitaris més potents en enginyeria sostenible de Catalunya, amb més de 150.000 m2 de sostre edificable per acollir docència, recerca, innovació, activitat empresarial i serveis a la comunitat universitària.
Actualment al Campus hi ha quatre edificis en marxa: un de docència, dos edificis de recerca, i la residència per a estudiants, investigadors i docents, amb un parc associat al complex educatiu i un futur equipament per a pimes, startups i espais de cotreball. Una vegada el projecte estigui del tot desenvolupat, el Campus comptarà amb 13 edificis i una comunitat de 15.000 persones previstes.
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…
L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…