Deia el gran Jorge Luis Borges que, de tots els instruments inventats per l’home, el més sorprenent és el llibre. No puc estar més d’acord, i als mèrits que l’escriptor argentí atribueix al llibre hauríem d’afegir la seva capacitat de resiliència, ja que ha resistit grans escomeses. Per exemple, la de la revolució tecnològica. Recordem que fa tan sols uns anys tots els gurus del sector editorial pronosticaven que el 2020 el 80% dels llibres serien digitals. Estem ja a 2021 i són els llibres en paper els que representen aquest 80%. Ni el coronavirus ha pogut amb el llibre, i el 2020 el sector ha mantingut la facturació de l’any anterior, el que donades les circumstàncies és un èxit rotund.
Així ho va certificar dimarts passat Núria Cabutí, consellera delegada de Penguin Random House, que va parlar d’aquesta qüestió amb el codirector de Hansel * i Gretel * Fèlix Riera, en un acte celebrat al Caixaforum. Cabutí va analitzar la situació actual del sector del llibre i es va mostrar optimista sobre el futur, que la pandèmia sembla haver fins i tot afermat, tot i que les llibreries han estat un segment del conjunt comercial que ha patit severes restriccions d’obertura en alguns moments.
Cabutí va explicar que el confinament a principis de 2020 va sorprendre les editorials amb els magatzems plens amb les novetats de Sant Jordi. Com a conseqüència, en les setmanes següents es van registrar caigudes de fins al 70% en les vendes. Però passat aquest primer impacte, hi va haver “un gran retorn” dels lectors a les llibreries; durant l’estiu es va animar el mercat i, finalment, va venir una bona campanya de Nadal. Vaja, que el llibre s’ha comportat com llogaret gal d’Astèrix en l’ecosistema de la cultura, una de les grans víctimes del virus.
La lectura, durant aquesta dura crisi sanitària, ha adquirit fins i tot un paper terapèutic, de manera que als atributs sorprenents de Borges caldrà afegir que el llibre cura. Cabutí va revelar una enquesta de Penguin Random House segons la qual l’hàbit de la lectura s’ha incrementat un 37% i hi ha voluntat de mantenir-lo. També va assenyalar que en els darrers temps ha augmentat la demanda de continguts des del sector audiovisual, per tal d’adaptar llibres per al cinema i la televisió, el que ha representat ingressos complementaris amb els drets, tot i que encara es tracta d’un percentatge de facturació petit.
Vaja, que el llibre s’ha comportat com llogaret gal d’Astérix en l’ecosistema de la cultura, una de les grans víctimes del virus
Cabutí va donar a conèixer altres dades positives sobre el mercat editorial. Per exemple, que el llibre de butxaca ha crescut un 20% l’any passat i que l’audiollibre també està incrementant les vendes, tot i que de moment només representa un 3%, però amb previsions molt sòlides de futur. Així mateix, durant el confinament han augmentat un 40% les vendes de llibres digitals tot i la pirateria. Una altra dada reveladora: els joves es decanten pel format imprès.
La consellera delegada de Penguin Random House es va referir també a Amazon, i va apostar per considerar aquesta plataforma no com una amenaça sinó com “un motor de la innovació” en la distribució. Encara que és cert que d’entrada ha perjudicat el negoci tradicional, ha obert un camí del què cal aprendre i que pot beneficiar a tota la cadena de valor.
Va advocar també per desplegar mesures de protecció a les llibreries i reforçar el seu paper diferencial, que se sustenta en l’experiència i “autoritat” del llibreter sobre el lector a l’hora de recomanar les novetats. Segons Cabutí, les vendes en línia funcionen molt bé amb aquells llibres que ja es venen també en general, i és aquí on el paper del llibreter és molt important per promocionar altres títols més enllà de les llistes d’èxit. Per finalitzar, va lamentar que no s’estigui aprofitant el fet que Barcelona és capital de la Unesco del llibre.
En definitiva, el llibre gaudeix de bona salut malgrat la covid, com ja va avançar fa unes setmanes el diari Le Monde, en una pàgina en la qual analitzava el sector a França, amb unes tendències gairebé calcades que les que dimarts va apuntar Cabutí per Espanya.
I mira per on, en aquests dies de violència als carrers i saqueig de comerços, a ningú se li ha acudit atacar una llibreria. Dona per moltes i diverses conclusions. Ho havia de dir.