En un moment en el qual proliferen noves llibreries a Barcelona, després de mesos de confinament i lectura de supervivència, la futura llibreria Finestres arriba per trencar tots els tòpics i convidar a la lectura. A l'espai on hi havia el restaurant Monvínic, asseurà el seus visitants en còmodes butaques i els submergirà en silencis imaginats per Arthur Conan Doyle. Com diuen els impulsors de Finestres, hi ha moltes llibreries a la ciutat, però encara hi ha més lectors.
“Un llibre és una finestra per la qual fugim”, deia l’escriptor estatunidenc Julien Green. Aquest és l’origen del nom de la futura Llibreria Finestres, proposat pel seu soci fundador, l’empresari Sergi Ferrer-Salat. El projecte el lideraran Àurea Perelló i Mireya Valencia, que seran les llibreteres, i Camila Enrich, Marina Espasa i Kiko Amat, que s’encarregaran de la programació cultural. Juntament amb Ferrer-Salat, tots ells van anar reflexionant i discutint sobre aquesta idea de Green i van anar expandint el concepte, entenent els llibres que acollirà Finestres no només com una via d’evasió sinó també com una manera d’aprendre, de copsar nous coneixements.
L’origen de Finestres també rau en una altra idea, la del silenci. “L’inici és aquest espai on regni el silenci per apropar-te al llibre i trobar-te amb ell de manera conscient”, explica Àurea Perelló, amb una llarga trajectòria en el món cultural i llibretera des de fa anys. “Hem definit l’espai de tal manera que convidi a aquest silenci. Que quan tu entris a la llibreria hi hagi un trencament entre allò que passa fora i a dins”, il·lustra.
“Hem definit l’espai de tal manera que convidi a aquest silenci”, il·lustra Perelló, una de les llibreteres
La llibreria serà un lloc molt càlid, amb molta fusta, butaques i espai per llegir, sense fil musical i, com és natural, plena de llibres. Es demanarà mirar poc el mòbil, reivindicant allò que és analògic i es perd entre tantes pantalles. “No tant per antipatia sinó perquè volem que quan s’entri a la llibreria hi hagi aquesta experiència de tranquil·litat, silenci i recolliment”. Una llibreria amb un toc britànic, afegeix l’escriptor i periodista Kiko Amat. “Només faltaran les pantofles”, bromeja Amat. I tot aquest silenci servirà per convidar a la lectura, perquè, no són les butaques un dels millors racons on llegir?
Buscant el silenci, els responsables de Finestres s’han recordat de Sherlock Holmes per crear un dels espais de la llibreria. Més concretament, del seu germà gran, en Mycroft Holmes, que va fundar el Club Diògenes, un lloc reservat per a aquells senyors que volien llegir la premsa tranquil·lament, sense distraccions, tenint en compte que la regla principal era el silenci. “No es permet parlar sota cap circumstància i tres faltes en aquest sentit, si arriben al comitè, exposen al parlador a la pena d’expulsió. El meu germà va ser un dels fundadors i jo mateix hi he trobat una atmosfera molt relaxant”, explicava el Sherlock a L’intèrpret grec d’Arthur Conan Doyle. De fet, el Mycroft només sortia de casa per anar al Club Diògenes, on passava la major part del seu temps —també hi havia butaques còmodes—. I d’allà cap a casa.
Queda per veure com serà el Club Diògenes de Finestres —i si troba lectors tan fidels com en Mycroft—, però, per anar picant la curiositat, serà l’espai on es faran algunes de les activitats culturals de la llibreria, com les presentacions de llibres. Ara bé, no seran les típiques presentacions de llibres. “Teníem molt clar com volíem que fossin i com no volíem que fossin”, subratlla Amat, que s’ha avorrit a massa presentacions com per a tornar-ho a repetir. Amat s’imagina “vetllades” amb escriptors, en ambients més íntims i apassionats. I, tornant a Regne Unit, volen que els autors que passin per Finestres llegeixin les seves obres i no només expliquin les quatre dades que repeteixen constantment les editorials. I, sobretot, fugiran de l’actualitat, apostant per llibres que potser han passat desapercebuts o que, simplement, els hi vénen de gust.
On hi havia Monvínic
Tot això passarà a la llibreria Finestres, al carrer Diputació, entre Balmes i Rambla Catalunya, on hi havia fins fa poc Monvínic, restaurant de vins —o temple—. També impulsat per Ferrer-Salat, va anunciar el seu tancament a finals de setembre, després de dotze anys. Ara, del que era Monvínic no queda res, més enllà de cables i la seva antiga persiana, i Finestres es va obrint espai a poc a poc, amb unes obres que van avançant, tot i que encara no es pot albirar com serà si un passa per davant.
No obstant, Finestres tindrà dos locals, que sumaran un total de 800 metres quadrats. On hi havia Monvínic, l’espai més gran, es podran trobar llibres de literatura, assaig, juvenil i còmics, amb més de 40.000 referències. Tot just davant, creuant el carrer, en un local més petit, hi haurà la segona llibreria, que tindrà unes 14.000 referències i estarà dedicada a les arts, és a dir, a arquitectura, cinema, fotografia, música, dansa, disseny…
La primera es preveu que es pugui obrir entre finals de març i principis d’abril de l’any que ve, mentre que per la segona s’haurà d’esperar una mica, encara sense data. Si la llibreria gran de Finestres aspira a ser com un club, amb molt confort britànic, la llibreria petita serà més industrial i gamberra, “amb més ciment i bruta”, indica Amat, encara que les dues tindran concordança i es parlaran entre elles.
Ara bé, els llibres tampoc estaran organitzats d’una manera convencional, per gèneres, temes o procedència dels autors. Es buscarà dissenyar un relat i incitar les troballes d’històries i autors. “Volem transcendir la manera de disposar els llibres de manera exclusivament temàtica i generar propostes de coneixement, sorpresa i descobriment”, detalla Perelló. I també s’integraran entre ells llibres en diferents idiomes, que representaran bona part del fons, convidant a llegir en anglès, italià, francès o alemany.
Més que una llibreria
“Finestres no és només una llibreria, és un projecte cultural”, remarca Perelló. Una de les seves potes, òbviament, és la llibreria, però també tindrà premis i beques. El Premi Finestres de Narrativa premiarà els millors llibres escrits en català i castellà publicats al llarg de l’any, donant una segona oportunitat a obres que potser no han captat l’atenció que mereixien, amb una dotació de 25.000 euros per idioma. D’altra banda, la Beca Finestres d’Assaig servirà per fomentar l’escriptura en català i castellà de l’assaig i la crònica humanística, de divulgació científica, històrica, política, musical, literària i artística, amb l’objectiu d’enfortir ambdues branques, amb una dotació de 20.000 euros per idioma.
“Finestres no és només una llibreria, és un projecte cultural”, remarca Perelló
A més dels premis i les beques, hi haurà les presentacions de llibre no convencionals i també es trencarà la norma amb clubs de lectura i cicles, sempre desmarcats de l’actualitat editorial. Per exemple, Amat assenyala que hi haurà un club de lectura sobre llibres que et fan venir gana o un cicle sobre filosofia que comptarà amb una figura similar a la del defensor del lector dels diaris per anar demanant precisions de tot allò que potser no queda clar. En total, Finestres organitzarà sis cicles i quatre clubs de lectura durant el 2021, un cop estigui oberta. Tot això per demostrar, tal com defensen en el seu manifest, que la lectura és la segona millor manera d’estar viu.
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…
L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…