Després de dues dècades en desús, el Teatre Arnau comença a intuir el seu renaixement. L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el projecte de les obres de rehabilitació d’aquest històric equipament situat al Paral·lel. Els treballs, que compten amb un pressupost total de més de 10 milions d’euros, està previst que s’iniciïn durant el segon trimestre d’aquest 2025 i que s’allarguin uns dos anys. Aquesta reforma vol preservar l’essència de l’estructura originària, el teatre de barraca, amb l’ús de materials com la fusta.
La rehabilitació de l’Arnau concep l’equipament com un espai polivalent que acollirà activitats d’arts escèniques, arts vives i altres manifestacions culturals que històricament s’han desenvolupat en aquest edifici, alhora que es preserva la memòria de l’espai. El teatre també vol esdevenir un centre comunitari, que impliqui entitats, veïns i professionals del sector cultural dels barris adjacents, com el Poble-Sec, Sant Antoni o el Raval.
L’última vegada que el teatre va aixecar el teló va ser l’any 2004. Posteriorment, el consistori, que n’és propietari des de 2011 —després de diversos intents d’enderroc— va iniciar un procés participatiu amb entitats i veïns per definir el seu futur i es va prendre la decisió de rehabilitar-lo. La proposta de reforma guanyadora, seleccionada l’any 2018, va ser desenvolupada pel despatx Harquitectes. Ara, l’Ajuntament ha aprovat la versió definitiva, que introdueix algunes variacions al projecte original, com ara la supressió de la planta del soterrani, per reduir la superfície construïda i optimitzar la distribució dels espais.
L’Arnau, inaugurat l’any 1984, és considerat el darrer teatre de barraca que es conserva a Catalunya. El projecte de rehabilitació de l’Arnau forma part de la recuperació de les sales del Paral·lel, punt neuràlgic d’oci segles enrere. Són exemples d’aquesta recuperació la sala d’El Molino, que va reobrir al novembre com a sala de concerts de la mà dels organitzadors del Festival Cruïlla. Fins i tot, s’ha estès més enllà amb el Teatre Muntanter.
Amb la reforma l’Arnau tornarà a aixecar el seu teló, amb la previsió que puguin començar les representacions durant la temporada de 2027. Mentre l’equipament no es rehabilitava, però, la seva activitat teatral no ha parat i des de 2018 ofereix funcions en la seva versió nòmada, fora de l’escenari de l’edifici en carrers o places properes, sota el nom L’Arnau Itinerant, un projecte cultural de titularitat públic i gestionat de forma comunitària.