Des de fa algunes setmanes, es treballa amb intensitat a les obres de remodelació de l’antic Hotel Juan Carlos I de Barcelona. Tot ha d’estar a punt per Nadal, ja que l’objectiu del nou operador del complex, el Grup Meliá és obrir l’hotel el gener del 2024 sota la marca Gran Meliá Miranda de Pedralbes. Serà el primer hotel del seu segell de máxima categoria que el grup balear tindrà a Barcelona, ciutat on disposarà d’un total de set establiments; catorze al conjunt de Catalunya, encara que aquesta xifra creixerà el 2024 amb l’estrena d’un hotel a Lloret de Mar. Meliá s’ocuparà de reobrir també el Palau de Congressos de Catalunya –que forma part del mateix complex–, el pròxim mes d’octubre.
Tancat des de fa tres anys a conseqüència de la pandèmia, la rentada de cara i el reposicionament de l’hotel de cinc estrelles suposarà una inversió de 40 milions d’euros, una xifra que serà assumida pel nou propietari d’aquest emblemàtic actiu immobiliari, el fons Tyrus Capital, que va rescatar a l’hotel d’acabar en liquidació després de suspendre pagaments per culpa del seu elevat deute, que pujava a 180 milions d’euros. Segons Manuel Juste, director de l’àrea fiscal de Tyrus, gràcies al fons es podran reincorporar el 100% dels prop de 300 empleats del complex que encara segueixen en ERTO —acumulen ja set expedients— i, quan l’hotel funcioni a ple rendiment, la plantilla creixerà fins a les 400 persones, de manera que es crearan un centenar de llocs de treball.
“Estem segurs que aquest projecte, que hem confiat a Meliá, serà un èxit. Volem convertir aquest resort en el millor hotel de Barcelona i tenim el millor gestor per aconseguir-ho”, assegura Juste. Segons l’advocat, el conseller delegat de Tyrus, Tony Chedraoui, “es va enamorar de l’actiu quan el va veure”, i per això destaca que es tracta d'”una aposta personal del CEO” i també en favor de la ciutat de Barcelona. “Els nostres plans no preveuen desinvertir de manera ràpida; per a nosaltres aquest hotel té un valor emocional, crec que serà una inversió més aviat a llarg termini”, subratlla.
En aquesta línia, sí que figura en els plans de Tyrus explorar, quan arribi el moment, la possibilitat d’allargar la concessió municipal, que expira el 2040. Aquest va ser el termini que va fixar l’Ajuntament de Barcelona, propietària del terreny, a l’empresa que va promoure l’antic Juan Carlos I amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics. Segons l’acord, una vegada vençuda aquesta data, l’immoble, que va dissenyar l’arquitecte Carles Ferrater, ha de revertir al consistori. Juste explica que la inversió que ara s’efectua s’haurà d’amortitzar abans que expiri la concessió d’aquí a 17 anys, però vincula futures inversions al complex —que considera que seran necessàries per mantenir l’hotel a la avantguarda— a una eventual ampliació del període concessional.
Una sentència judicial recent ha donat via lliure al contracte de gestió que va firmar al gener Tyrus amb Meliá, tot que l’anterior operador, Fairmont (Grup Accor), que reclama mantenir el contracte o que se l’indemnitzi, ha anunciat que preveu recórrer contra la sentència. Juste assegura que “no té por” que el jutge de la instància superior tombi l’acord, perquè considera que el projecte de reobertura que estan impulsant és el millor per al futur de l’hotel i de la plantilla. “No ens dediquem a barallar-nos, ens agradaria que Fairmont no recorregués. És una gran cadena, però no va tenir la capacitat de reacció i la velocitat que necessitàvem per tirar endavant l’hotel; Fairmont no ens va donar el confort que necessitàvem com a inversors”, assenyala l’executiu de Tyrus, després de contraposar que a Meliá van trobar ràpidament tot el suport que buscaven.
Cal recordar que fins que va presentar concurs de creditors el 2022, la societat propietària de l’hotel, Barcelona Project‘s, pertanyia a una branca de la família reial saudita, concretament als descendents del ja mort príncep TurkiBen Nasser. Tyrus Capital, que era el creditor més important en ser titular d’un deute de 90 milions, es va encarregar de liderar la reestructuració del passiu financer, que es va capitalitzar, és a dir, convertir en accions, per la qual cosa la família saudita va deixar de ser la propietària i l’empresa va quedar íntegrament a les mans dels creditors. Després d’aquesta operació, Tyrus va passar a controlar una àmplia majoria del capital social de Barcelona Project‘s i la societat va poder superar el concurs de creditors el mes de juny passat, fet que ha permès començar les obres per a la reobertura de l’hotel.
I quin projecte té previst Melià per a l’establiment? El grup presidit per Gabriel Escarrer va prendre, en primer lloc, la decisió de canviar-li el nom a l’hotel. A començaments d’any, va anunciar que el reobriria com a Miranda de Pedralbes —“per ser un gran mirador sobre la ciutat de Barcelona”— i ara n’ha donat més detalls, com la intenció de reduir de 432 a 391 el nombre d’habitacions, cosa que permetrà guanyar espai per habilitar un total de 65 suites. Una de les quals, la Penthouse Suite Red Level, disposarà de més de 200 metres quadrats repartits en tres plantes (14, 15 i 16) i es comercialitzarà amb un preu mínim de 2.000 euros per nit.
També hi haurà un grup de 108 habitacions que integraran el denominat RedLevel Lounge, una àrea VIP amb serveis exclusius per als hostes. Una altra novetat és que el Miranda de Pedralbes disposarà de 30 habitacions amb un equipament especial per a clients de llarga estada (RedLevel Suite Long Stay), un servei que asseguren que té una demanda creixent.
En total, hi haurà nou tipus diferents d’habitacions —totes ara estan sent reformades— i, durant el primer any, es preveu assolir una ocupació mitjana del 65%, avança Alberto Lalinde, director d’operacions de Meliá a Catalunya. Segons l’executiu, el preu mitjà de les habitacions oscil·larà en funció de la temporada de l’any i de l’ocupació, però s’espera que se situï en els 300 euros.
Per dirigir el nou Gran Melià Miranda de Pedralbes, el grup hoteler ha triat Ramon Vidal Castro, que va ser durant sis anys el director del Melià Castilla de Madrid i, fins ara, dirigia el complex d’Hotel i Palau de Congressos de Palma. “Per mi és un honor enorme assumir aquest projecte”, afirma Vidal, convençut que té entre mans “el millor complex de reunions i hoteleria d’Europa”. “No hi ha res similar, estic molt feliç”, ha detallat durant la seva primera trobada amb la premsa.
Segons Vidal, el Miranda de Pedralbes serà “un oasi urbà” a només uns metres de la Diagonal gràcies als seus centenaris jardins de 25.000 metres quadrats –ara també en fase de recuperació–, que allotgen dues piscines i un llac. Precisament, una de les principals intervencions de les obres de remodelació serà obrir el lobby de l’hotel als jardins, cosa que suposarà enderrocar la part inferior del mur del darrere perquè l’hotel quedi totalment connectat amb els espais exteriors.
L’estrella d’aquesta part exterior serà un beach club de 2.000 metres quadrats que disposarà d’una espectacular piscina i d’un selecte restaurant. També es renovarà totalment la zona del pool bar, on a més de la segona piscina de l’hotel hi ha l’spa, que actualment explota el Reial Club de Polo, encara que la gestió passarà també ara a les mans de Meliá.
L’altre gran atractiu del Miranda de Pedralbes, assegura Vidal, serà el rooftop, una terrassa situada a dalt de tot de l’hotel que oferirà unes vistes privilegiades de 360 ° i que podrà acollir esdeveniments per a 250 persones. El director de l’hotel també destaca que la reobertura suposarà “una revolució en l’oferta gastronòmica”, en bona part gràcies a la inauguració del restaurant Erre Barcelona Winery & Grill, que liderarà el xef basc i mestre de la graella Iñigo Urrechu, que el 2021 es va convertir en el propietari del mític restaurant madrileny Zalacaín.
Finalment, segons Vidal, abans de reobrir a l’octubre el Palau de Congressos de Catalunya, es renovarà tot el mobiliari, es canviaran les moquetes i es dotarà el complex de l’última tecnologia perquè sigui un referent destacat dins de l’emergent sector dels congressos i convencions a Barcelona. “Ja tenim una bona cartera d’esdeveniments confirmats per a octubre, novembre i desembre”, assegura.