Good News Barcelona

L’ofici de carnisser com a via d’inserció per a joves tutelats

Ametller Origen, Eduvic i Mercabarna impulsen un programa de FP Dual en el qual participen dotze joves d'entre 16 i 25 anys en atur, sense qualificació i amb dificultats per a accedir al mercat laboral 

La complexitat de les situacions que provoquen que un menor passi per la tutela de sistemes de protecció és d’una magnitud abismal. Encarar l’emancipació d’aquest sistema quan es compleixen 18 anys també ho és. En una societat en la qual la mitjana d’edat per emancipar-se frega els 30 anys, llançar-se a una vida independent en arribar a la majoria d’edat i durant els anys següents pot representar un repte majúscul. 

És el cas de l’Omar, que als seus 23 anys ha de costejar-se el lloguer, l’alimentació, el transport i tot el que requereix una persona emancipada per subsistir, i el cas del Dylan, de 18 anys, que comparteix pis amb dos altres joves extutelats. Tots dos formen part del grup de 12 joves que participen en el nou programa de Formació Professional Dual Ocupacional que han impulsat Ametller Origen, Eduvic i Mercabarna per formar-los en l’ofici de carnissers.

Els participants són joves d’entre 16 i 25 anys que estan o han estat al llarg de la seva vida sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (Dgaia) de la Generalitat. Mitjançant el programa, es formen durant un any com a carnissers, amb l’objectiu que al juny tots s’incorporin en botigues d’Ametller Origen per desenvolupar el seu ofici. 

Aquest projecte, que compta amb el suport de la Conselleria de Drets Socials i la d’Empresa i Treball, “no només dona l’oportunitat a joves per entrar al mercat laboral, sinó també a empreses per poder comptar amb talent i dignificar oficis com el de carnisser”, ha defensat el conseller delegat i fundador d’Ametller Origen, Josep Ametller. Així, el programa busca donar resposta també a necessitats d’empreses com la seva: “Hi ha oficis que van desapareixent, i no trobem aquests perfils”, ha destacat el responsable de Persones i Cultura d’Ametller Origen, Isaac Martín, que ha animat als participants a convertir-se en referents de la carnisseria. 

“Costa molt trobar perfils formats i adequats per a alguns sectors”, ha coincidit a assenyalar el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. Ha vinculat aquesta realitat al fet que durant anys s’hagin prioritzat els estudis universitaris per sobre de la formació professional, cosa que assegura que s’està revertint. Torrent ho ha emmarcat també en un context de transformació del model productiu que abasta tots els sectors, inclosa la carnisseria

“Pot semblar molt tradicional, però s’ha desenvolupat amb evolucions tècniques; no hi ha cap sector que s’escapi d’aquesta transformació”, ha afegit Torrent conversant amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i la directora de Finançament Europeu, Assumptes Públics, Sostenibilitat i RSC d’Ametller Origen, Marta Angerri. Campuzano ha xifrat en prop de 8.000 els menors tutelats per la Dgaia, i ha destacat que la Generalitat ha impulsat programes d’acompanyament més enllà dels 18 anys, en els quals estan treballant amb uns 4.000 joves. 

La iniciativa, que ha rebut un finançament de 279.000 euros dels Next Generation, proporciona durant el programa un salari als joves participants

En aquest context, les tres entitats, amb objectius de base molt diferents, van decidir fer confluir els seus camins per impulsar aquest projecte en comú, com ha destacat Marta Montoya d’Eduvic. “Quan es va plantejar la iniciativa, vam veure l’oportunitat de posar a la seva disposició les nostres instal·lacions i el nostre coneixement de 30 anys d’experiència en formació d’oficis”, ha afegit des de Mercabarna la seva directora de Persones i Cultura, Marta Rodríguez. 

La iniciativa, que ha rebut un finançament de 279.000 euros dels fons Next Generation, proporciona durant el programa un salari als joves participants. Entre ells figura tamb l’Angelita, de 25 anys i que ha estat “tota la vida acompanyada per la Dgaia”. En el marc del Dia de la Dona però amb una reivindicació vigent qualsevol altre dia, ha posat sobre la taula “les desigualtats que afronten les dones per a accedir al món laboral”. Són desigualtats que l’Angelita diu que no tenen cabuda en aquest programa, que assegura que li ha brindat oportunitats no només de l’àmbit laboral: “M’ha donat l’oportunitat de demostrar-me a mi mateixa que acompanyada puc fer tot el que em proposi”.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Gaudeix de Barcelona

Les fotografies de Cristina García Rodero inauguraran la galeria d’art Seltz

El centre expositiu d'art contemporani, que compta amb 400 metres quadrats per a exposicions, obrirà…

9 d'abril de 2025
  • Lletres

Barcelona celebrarà un Sant Jordi més ample i segur

La superilla literària de Passeig de Gràcia, La Rambla i Gran de Gràcia tornaran a…

9 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

L’aigua tornarà a brollar de les fonts de Barcelona en els pròxims mesos

La Font Màgica de Montjuïc es reactivarà després d'estiu, amb l'objectiu que estigui llesta per…

9 d'abril de 2025
  • Barcelona Science Week

“La investigació que es fa al Sincrotró Alba ens situa entre els millors del món”

Llicenciada i doctora en Física, Caterina Biscari dirigeix el Sincrotró Alba des de l’any 2012,…

9 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

El taller per als trens d’FGC que aniran a l’aeroport comença a aixecar-se a Alstom

L'àrea annexa a la factoria de Santa Perpètua de Moguda comptarà amb una superfície de…

9 d'abril de 2025
  • Barcelona Science Week

El BSC es connecta amb la innovació empresarial

En un entorn global cada vegada més competitiu i canviant, la innovació s'ha convertit en…

9 d'abril de 2025