L'obra, que es podrà veure del 15 al 26 de gener, penetra en les profunditats del poeta granadí i les seves preocupacions sobre la sexualitat i la llibertat
La sexualitat i la llibertat són les protagonistes d'una de les obres més transgressores de Lorca. © Carlos Dossena / Teatre Lliure
Personal, punyent i oníric. El Teatre Lliure presenta al Federico García Lorca més personal i agossarat amb El público, una peça teatral que viatja al cor i subconscient del poeta granadí per a penetrar en la ment dels espectadors. Amb escenes que alternen el real i l’oníric, Lorca presenta d’una forma punyent la seva visió sobre l’amor, la sexualitat i el propòsit de l’art teatral.
El público aterra a Montjuïc directament des de l’Uruguai en una producció de la Comèdia Nacional de Montevideo, companyia fundada per una coneguda de l’autor granadí: l’actriu Margarida Xirgu. Xirgu, exiliada a l’Uruguai fins als seus últims dies, va portar als escenaris de Montevideo l’obra lorquiana. Gairebé un segle després, la companyia representarà al Lorca més transgressor a Barcelona després d’haver-la estrenat Montevideo el passat març.
La directora i escenògrafa Marta Pazos reconeix el repte d’enfrontar-se al text més enigmàtic i simbòlic del Lorca. No és d’estranyar que aquesta obra hagi estat classificada dins de l’anomenat teatre de l’impossible de l’autor. En aquesta representació, Pazos, qui ja va sorprendre amb la seva acolorida versió de Alexina B. al Liceu, converteix aquests símbols del text lorquià en escenografies i color. La directora assegura que l’espectador ha de “deixar d’intentar entendre-la tota l’estona” i simplement “relaxar-se i deixar que l’art el penetri”.
El Teatre Lliure, que ja va pujar a escena a García Lorca en la temporada anterior amb Yerma — interpretada per María Hervás — repeteix ara amb la versió més personal i políticament compromesa de l’autor. Un Lorca incòmode que no podia expressar obertament la seva sexualitat i “va fer l’única cosa que podia fer: teatre”, conclou el director de la Comèdia Nacional de l’Uruguai, Gabriel Calderón. I afegeix que les angoixes i pors que sentia Lorca són encara presents: “Nosaltres avui tants anys després encara continuem entenent molt aquesta por; si bé és cert que no és perillós fer l’obra, sí que ho és expressar el que pensem i la llibertat sexual”.
Amb les entrades pràcticament esgotades, El público es podrà veure en el Teatre Lliure entre el 15 i el 26 de gener. Aquesta peça teatral és un dels plats fort de la temporada 24/25, la primera sota la direcció de Julio Manrique en el Lliure, i que també portarà a escena obres com La brama del cérvol, de La Calòrica, o L’herència amb Carlos Cuevas.
L'objectiu de la formació és oferir una programació estable, amb una vintena de concerts anuals,…
Havia odiat la mona de Pasqua durant molt de temps, però ara la necessito amb…
Des del 2008, gairebé 60 fundacions i ONG s'han beneficiat d'aquesta acció, que transfoma en…
Des del barri de la Sagrada Família, aquesta barcelonina ha anat fent puntes de ganxet…
El 22@ celebra els seus primers 25 anys, amb un model que ha aconseguit atreure…
Assistir a aquest esdeveniment és una experiència més propera i ciutadana del que a molts…