Macba
L'edifici Meier del Macba. © Jordi Borràs/ACN

El Macba encara la celebració del seu 30è aniversari amb l’inici de les obres d’ampliació

Els treballs es preveu que comencin a final de mes i s'allargaran fins a principis del 2027

Després de celebrar la trentena del CCCB, és el torn del seu veí, el Macba, aquest 2025. Encara que la celebració oficial es farà esperar fins al 28 de novembre, dia exacte en el qual el museu va obrir les portes l’any 1995, la maduresa de l’equipament es constatarà abans, amb l’arrencada de les obres d’ampliació. Després de moltes anades i vingudes pel rebuig veïnal que va despertar el projecte, i algun retard, el projecte espera poder començar amb els treballs abans que acabi aquest mes de gener. Segons detalla el gerent del Macba, Eduard Vicente, s’estan acabant d’enllestir els últims tràmits amb les administracions per començar amb els treballs en les pròximes setmanes.

Amb un pressupost global de 16,2 milions d’euros, les obres tindran dues fases. La primera consistirà a preparar el terreny per edificar el nou edifici davant el Convent dels Àngels. Per a això, s’haurà de fer la fonamentació, per la qual cosa s’actuarà en el subsol i l’aparcament subterrani que té Saba sota la plaça, així com es netejarà la zona per a la seva adequació al futur inquilí. Això implicarà derruir una de les entrades al pàrquing, que, a banda, perdrà 25 places per poder construir el nou edifici. Aquest accés es troba just davant del Centre d’Estudis i Documentació del Macba. En la primera fase, també es derrocarà l’edifici en forma de cub que es troba al costat de l’entrada del Convent dels Àngels, on hi ha uns lavabos públics que es reubicaran al convent.

Aquest primer capítol dels treballs tindrà una durada de 14 mesos i suposarà una inversió de 5,7 milions d’euros. Simultàniament, el Macba preveu acabar de tancar els detalls pendents de la segona fase de les obres amb les diferents administracions. Aquesta segona fase s’emportarà bona part del desemborsament de l’ampliació, amb 10,5 milions d’euros.

Serà aquí quan es construeixi el nou edifici davant el Convent dels Àngels, projectat per l’estudi d’arquitectura sabadellenc H Arquitectes i els suïssos Christ & Gantenbein. Comptarà amb una galeria que anirà de costat a costat de la plaça i que permetrà veure l’interior del museu des de fora. També tindrà una terrassa-mirador, amb bancs i zones verdes, que estarà oberta en l’horari del museu. Se sumaran així 2.110 metres quadrats de noves sales, galeria, magatzems i instal·lacions, amb el que es podran mostrar més artistes de la col·lecció i oferir més activitats i programes educatius, sense comptar els gairebé 350 metres quadrats de terrassa-mirador.

Per a la segona fase de les obres, es preveu començar amb les contractacions abans d’aquest estiu, amb l’objectiu de poder arrencar les obres a finals d’any. Si es compleixen les previsions, coincidirà uns mesos amb el final de la primera fase. Es preveu que totes les actuacions acabin en el primer trimestre de 2027. L’Ajuntament també actuarà a la plaça, on s’incorporaran zones d’ombres i espais verds, i els skaters perdran el seu protagonisme. A la nova plaça se situarà també el CAP Raval Nord a l’edifici de la Capella de la Misericòrdia, on originalment es va voler expandir el Macba, però es va acabar descartant per la mobilització dels veïns. Les obres del nou CAP, que tindrà una superfície d’uns 2.800 metres quadrats, ja han començat. La inversió serà de 12,3 milions d’euros.

Obras Macba
Edifici en forma de cub que es derruirà en la primera fase de les obres d’ampliació del Macba. © theNBP

Temporada 2025

Un inici de les obres que es combinaran amb una programació expositiva amb un fort caràcter reivindicatiu i decolonial per al 30è aniversari. Per al museu, es tracta d’una invitació a “dirigir la mirada cap a allò que ha estat al marge o ocultat”. A partir de febrer, arribarà Carlos Motta amb Pregàries de resistència, la primera gran antologia que li dedica una institució europea a aquest artista colombià. La mostra repassarà 25 anys de trajectòria en els quals ha tractat temes com la migració forçada, la violència política, el queer, la sida o les lluites pels drets civils a Amèrica Llatina i el Carib. Al maig arribarà Coco Fusco, una de les artistes més destacades en la crítica al colonialisme i l’explotació dels pobles indígenes i afrodescendents amb una obra que es mou entre la performance i el videoart.

Coco Fusco
Não Me Prenda, Eu Sou um Consumidor (2014) de Coco Fusto.

Finalment, la gran exposició temporal de 2025 serà Projectar un planeta negre. L’art i la cultura de Panàfrica, a partir de novembre. Segons remarca la directora del Macba i comissària de la mostra, Elvira Dyangani Ose, es tracta de la primera gran exposició internacional que analitza les manifestacions culturals del panafricanisme des dels anys 20 fins a l’actualitat. Estarà formada per gairebé 350 peces d’un centenar d’artistes. Primer es veurà a l’Art Institute of Chicago i després arribarà a Barcelona, per a posteriorment marxar cap al Barbican de Londres i el Kanal Centre Pompidou de Brussel·les. En el cas del Macba, explorarà la petjada d’aquest moviment a Catalunya, relacionat amb episodis com les brigades internacionals. El 30è aniversari també es veurà acompanyat per una exposició de la col·lecció amb obres de Joan Ponç, Jean-Michel Basquiat, Esther Ferrer, Ocaña, Josefa Tolrà o Tacita Dean.

El Macba va tancar 2024 amb més de 261.400 visitants, 4.000 visitants més que l’any anterior i la xifra més alta dels últims cinc anys. Els visitants locals representen un 65% enfront del 35% d’internacionals. Per a aquest 2025, el pressupost se situa sobre els 12,6 milions d’euros. Se sustenta en 1,9 milions d’euros de recursos propis i 10,7 milions d’euros aportats pel Govern central, la Generalitat, l’Ajuntament i la Fundació Macba.

Tags from the story