Diversos escenaris programen espectacles d’il·lusionisme, l’art que té a Barcelona la botiga més antiga del món
Números, sumes i restes, multiplicacions i divisions són, en la ment de molts infants, un veritable malson. Les matemàtiques han estat per a molts estudiants una pedra a la sabata en l’itinerari escolar. Però el càlcul numèric, com a base de l’economia, ens cal en molts àmbits de la nostra vida quotidiana. L’agilitat mental combinant xifres és una de les tècniques que els il·lusionistes fan servir per a fer-nos viure la màgia.
El Mag Stigman és un artista fent desaparèixer la mania o desgana de les matemàtiques, gràcies als seus encisadors trucs basats en el raonament científic i matemàtic. L’il·lusionista barceloní enguany ha festejat vint anys als escenaris fent espectacles de màgia per a públics de qualsevol edat.
Stigman fascina amb la matemàgia. D’una manera molt visual, ajuda professors i alumnes a entendre mecanismes que afavoreixen l’adquisició de l’agilitat per al càlcul. Pràcticament, cada setmana visita una escola o institut a Barcelona i la seva àrea metropolitana i, mitjançant efectes d’il·lusionisme, fomenta el gust per les matemàtiques amb exemples molt pràctics de jocs de mans que els mateixos mestres poden fer servir com a eines complementàries a les més clàssiques lliçons.
Stigman és un dels mags que fan que aquest art mil·lenari bategui a la ciutat de Barcelona. És un showman i artista polifacètic. Els seus espectacles són una festa que alterna la màgia amb el ball, els malabars, la música i la interacció amb el públic. Fa molts bolos per tot Catalunya. Pròximament, actuarà a la Ràpita, Guissona i Calafell. El 2022 va guanyar el Premi Teatre Barcelona al Millor espectacle de Màgia, i durant la seva trajectòria ha actuat en solitari al Teatre Apolo, al Teatre Romea, a Luz de Gas, i en molts auditoris, teatres i festivals també fora de Barcelona.
Stigman també és psicòleg. De molt petit ja va saber que la psicologia era bàsica per a esdevenir un bon mag, el seu somni avui fet realitat. Com que era menor d’edat, va fer apuntar la seva mare a l’associació de mags de Barcelona per poder anar amb ella a viure l’ambient dels mags. Es va graduar en Psicologia i ha estat professor de la Universitat Ramon Llull-Blanquerna. Combina la seva faceta artística amb la innovació pedagògica, impartint un curs universitari sobre l’aplicació de la seva màgia a l’ensenyament. Stigman fa Més que Màgia i molt sovint en una de les sales de Barcelona on es programa, entre obres de teatre i petites exposicions d’art, també actuacions de mags i magues.
Un teatret ben màgic a Gràcia
És la sala Cincómonos, al carrer Roger de Llúria. És un petit teatre, molt íntim i entranyable, i al mateix temps, és també galeria d’art. El porta la família de Jorge Salinas. Són la seva parella Lucia Jurjo, i els tres fills: el Pablo, el Christian i la Claudia d’aquí el nom de cinco monos, diu el Jorge. Els dos fills actuen i la filla s’encarrega de la galeria d’art. El pare explica que ells pertanyen “al teatre de text, interpreten clàssics, però sempre amb contingut social i humà com a part important”.
El Jorge va venir de l’Argentina fa més de quaranta anys i en fa vint-i-cinc que amb la seva família donen vida al petit teatre a Gràcia. “Estimem el teatre i li donem lloc a un munt de gent que fa un teatre diferent al nostre. Sempre és cultura i expandir-la és molt bo. Ens fixem molt en la qualitat humana i quan treballem amb artistes en el cas de la màgia d’entreteniment, també”.
Cincómonos és un petit teatre, molt íntim i entranyable, i al mateix temps, és també galeria d’art
Perquè Salinas està convençut que “els éssers humans tenim alguna cosa màgica, una altra mena de màgia amb la qual nosaltres empatitzem, que és la comprensió d’allò que és l’altre”. Al Mag Stigman l’han vist créixer en escena, com a artista. El consideren “un mag extraordinari dels que queden, no dels que passen”, augura Salinas.
A l’escenari del seu teatre també hi actua l’il·lusionista Raül López Cancho, amb el seu espectacle Experimental.
Altres espais amb màgia a Barcelona
A la sala petita de Luz de Gas, un cop al mes també s’hi acostumen a programar espectacles d’il·lusionisme. El seu propietari, Fede Sardà, és un apassionat d’aquest art que deixa descol·locat qualsevol. El mag Joaquin Matas és habitual en el seu local.
El teatre Poliorama també aposta per pujar a escena la màgia. Aquest mes de desembre, serà el mag Jorge Blass qui sorprendrà amb el seu espectacle Flipar. I, el març del 2025, podrem anar a veure actuar el mag Yunke desplegant el seu Hangar52 sobre l’escenari del Teatre Apolo.
El Teatraneu de Gràcia també té en la seva programació espectacles de màgia, i al mateix barri, trobem La Casa dels Contes, on cada mes hi actua el Màgic Andreu.
A la ciutat de Barcelona, però, no podem passar per alt que un mag internacionalment conegut Antonio Díaz, el Mago Pop, amb la seva adquisició del teatre Victòria va impulsar energia i nova sang al Paral·lel barceloní. El teatre, que abans havia estat gestionat (des del 1986) per la companyia Tricicle, és en mans ara del prestigiós il·lusionista que volta pel món, amb compromisos que no li permeten aterrar al seu teatre fins a finals del 2025. Serà del 29 d’octubre al 2 de novembre de l’any vinent quan la ciutat de Barcelona podrà tornar a veure el seu espectacle en directe.
Les botigues de màgia, al centre de la ciutat
Al carrer Diputació, hi ha la botiga de màgia Magicus. Venen jocs i manuals de màgia i, per si l’afició a l’il·lusionisme persegueix algú, també fan cursos per a adults majors de quinze anys.
Assistint a qualsevol espectacle de màgia podem sentir ganes d’experimentar algun joc de màgia en les nostres mans, de saber-ne més, o de continuar cercant aquests artistes que ens situen on res més aconsegueix fer-ho. Quedem bocabadats per la sorpresa de l’inesperat, del que no sabem com ha passat. La il·lusió té la resposta.
Tot aquest ecosistema màgic de Barcelona té unes arrels profundes que ens porten fins al carrer Princesa, al barri del Born, on hi ha la botiga El Rei de la Màgia. Va ser fundada l’any 1881 i l’any 1984, el Josep Mª Martínez i Rosa Mª Llop varen agafar el negoci. Avui és el seu fill, Pau, qui és al capdavant de la botiga, amb el seu soci Pere Rafart.
Entrar en aquesta botiga és fer un salt a un passat ple de màgia. Baralles de cartes, daus, petites boles per fer aparèixer i desaparèixer. I al darrere del taulell, una tupida cortina separa un espai secret. És on es fan les demostracions de com funcionen els jocs de mans que adquireixen els clients.
I també a la rebotiga hi ha l’espai on fan cursos d’iniciació a la màgia. Tant el Pere com el Pau són mags. Pere Rafart va ser nomenat millor mag en l’àmbit estatal amb el premi Memorial Ascanio l’any 2017, i ha estat dues vegades subcampió del certamen internacional d’il·lusionisme FISM Worlds Championships of Magic. Quan l’actor Leonardo Di Caprio fa dos anys va visitar Barcelona, els seus trucs de màgia de Rafart van ser exclusius per aquesta celebritat que va voler entrar a El Rei de la Màgia. Molts aficionats d’arreu del món tenen aquesta botiga de Barcelona com a mític referent, considerada la més antiga del món.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…