El Manga Barcelona, el punt de trobada de referència per al món otaku, escalfa motors per a una nova edició de rècord, a només un any de celebrar el seu 30è aniversari convertit en un èxit de públic que no para de créixer. El saló es consolida en aquesta vint-i-novena edició en el recinte firal de Gran Via, on va aterrar fa un any perquè Montjuïc se li havia quedat petit. Del dijous 7 de desembre fins al diumenge 10 de desembre, les portes de la fira s’obriran des de les 10 del matí fins a les 8 de la nit.
A només una setmana de la seva inauguració, el saló, organitzat per la Federació d’Institucions professionals del Còmic (Ficomic), ja ha esgotat les entrades per a dos dels quatre dies en què se celebra. Les del dissabte 9 es van acabar a principis d’octubre i les del divendres 8 ho han fet aquest dimecres. La directora de Manga Barcelona i directora general de Ficomic, Meritxell Puig, assenyala que aquest any es creixerà en expositors, amb més de 270, i se superarà el rècord d’assistència de 2022, quan es van aconseguir 163.000 visitants. “Fira de Barcelona acull grans esdeveniments, però com el nostre quant a públic és únic”, exposa la seva directora.
Per poder afrontar l’augment previst d’assistents, el saló creixerà al recinte firal, on es quedarà amb els pavellons 4, 5 i 7, amb l’entrada des de la porta 4. Així, passarà a tenir 85.000 metres quadrats, 3.000 més que l’any 2022, amb l’objectiu que ningú es quedi fora i es distribueixi millor a tots els visitants, deixant enrere les cues i les aglomeracions que es van veure fa un any.
“Estem aprenent com funciona el nou recinte. Créixer en espai a Gran Via no té res a veure amb fer-ho a Montjuïc, per això ho volem fer a poc a poc i anar veient. Per a nosaltres, és molt important donar una bona experiència al públic”, remarca Puig. Per a això, l’organització ha augmentat les activitats programades i ha repensat l’espai destinat a les foodtrucks, doblant les parades disponibles i separant les de menjar de les de begudes per gestionar millor les riuades de gent que s’amunteguen en determinats moments.
Un Manga amb molt Miyazaki
La vint-i-novena edició, amb cartell il·lustrat per la catalana Míriam Bonastre, donarà un especial protagonisme al director de cinema i animador Hayao Miyazaki, a qui se li dedicarà una exposició per celebrar els 35 anys del clàssic d’anime japonès El meu veí Totoro i una altra de cosplays del Studio Ghibli. Més enllà del món del creador de personatges com Mononoke, Chihiro i Yubaba, també hi haurà una mostra dedicada a la gastronomia que apareix al manga i l’anime, des del ramen fins a l’okonomiyaki, passant pels dorayakis o els mochis.
Entre els convidats, destacarà el mangaka Hisato Murasaki, creador de la sèrie de videojocs Persona 5 a qui no se li podran fer fotos. També estarà l’artista Tokyo Genso, qui ha retratat la ciutat que li dona nom en un futur apocalíptic i, amb motiu de la fira, presentarà una creació dedicada a Barcelona.
Menció especial per a Bryan Lee O’Malley, autor del còmic Scott Pilgrim, qui ara ha col·laborat amb el barceloní Abel Góngora per a l’adaptació a sèrie d’anime. Aquesta extensió de la cultura japonesa més enllà de les seves fronteres estarà present en el saló, amb una presència destacada d’autors locals i barreges com el mochi de crema catalana ideat per Escribà. “El manga i l’anime són un llenguatge que hem après i ara ja sabem parlar-lo”, valora el responsable de continguts de la fira, Oriol Estrada.
El Manga Barcelona dedicarà una exposició per celebrar els 35 anys del clàssic d’anime japonès El meu veí Totoro i una altra de cosplays del Studio Ghibli
Com cada any, la programació del Manga Barcelona no només inclourà exposicions i xerrades, sinó que també hi haurà presentacions editorials, tallers sobre la cultura japonesa i sobre els processos creatius darrere del manga i l’anime, i concursos de cosplay i karaoke. No es pot oblidar que en aquesta fira també es practica esport, des de ping-pong i beisbol fins a arts marcials i sumo, i es balla i canta K-Pop.
I no faltarà la cartellera del Manga Barcelona, visionada en un auditori més gran respecte a l’any passat. Alguns dels títols més destacats que es podran veure seran The First Slam Dunk, pel·lícula basada en la popular sèrie homònima que es veia fa anys en l’extingit K3, i One piece, amb el visionat dels quatre capítols marcats per l’última transformació del seu protagonista, Luffy. Altres clàssics com el Detectiu Conan, Digimon, Utena i l’etern Totoro també tindran el seu espai.