The New Barcelona Post conversa aquest mes amb Marc Perea, un dels joves que participen en el programa de lideratge i ciutat que imparteix Barcelona Global, Barcelona 2040. Perea és el fundador de back4more, un estudi creatiu de sportainment especialitzat en la producció d’espectacles i contingut d’entreteniment per a propietats esportives i grans esdeveniments esportius internacionals.
L’objectiu d’aquesta sèrie d’entrevistes és que aquesta nova generació de líders comparteixin la seva visió sobre la Barcelona del futur a la qual aspiren, així com les seves propostes d’impacte per a la millora de la ciutat.
— Què esperes de la Barcelona de l’any 2040?
— Espero que la Barcelona del 2040 sigui una ciutat que combini l’emoció i el talent de la seva gent amb la innovació i la sostenibilitat de les grans metròpolis globals. Que mantingui la seva essència mediterrània i la seva capacitat per inspirar, però que a més es transformi en un referent en disseny, tecnologia i desenvolupament urbà, deixant un llegat que elevi tant la seva autoestima com la seva projecció internacional.
— Amb quina ciutat compararies Barcelona?
— Si hagués de traçar un paral·lel, diria que Barcelona comparteix l’energia i el dinamisme de ciutats com Nova York, Copenhaguen, Milà o Tel Aviv, quant a la seva capacitat de reinventar-se i marcar tendències a nivell mundial. No obstant això, la seva identitat única i el seu arrelament mediterrani la fan incomparable, perquè combina la força innovadora amb un toc humà i cultural molt especial.
“Hem de liderar iniciatives que no només impulsin el progrés tecnològic i econòmic, sinó que també enforteixin la identitat i el llegat cultural de Barcelona”
— A quin model de ciutat creus que hauria d’assemblar-se Barcelona?
— Barcelona hauria d’aspirar a ser una ciutat global intel·ligent i sostenible, que integri el millor de l’urbanisme modern amb la calidesa i la creativitat pròpia del Mediterrani. Un model que, igual que algunes de les ciutats més avançades del nord d’Europa, combini tecnologia, infraestructures d’avantguarda i una alta qualitat de vida, sense perdre mai la seva identitat cultural i emocional.
— Quin és repte principal que ha de resoldre Barcelona en els pròxims anys?
— El repte central consisteix a reinventar i potenciar la seva marca ciutat, superant la inèrcia del passat i la fragmentació dels últims anys. És vital impulsar projectes transformadors —tant en infraestructures com en iniciatives culturals i esportives— que integrin a tota la ciutadania, aprofitin el talent local i consolidin a Barcelona com un referent global en innovació i qualitat de vida.
“Barcelona ha d’apostar per sectors que reflecteixin el seu esperit i capacitat innovadora”
— Quin creus que ha de ser el paper de les noves generacions i la seva implicació en el desenvolupament de la ciutat?
— Les noves generacions som el motor essencial per a aquesta transformació. La creativitat, el dinamisme i una visió fresca han de traduir-se en un compromís actiu amb el desenvolupament urbà, fomentant la participació ciutadana i exigint-nos que ho fem a través de la innovació. Hem de liderar iniciatives que no només impulsin el progrés tecnològic i econòmic, sinó que també enforteixin la identitat i el llegat cultural de Barcelona.
— Per quins sectors empresarials creus que ha d’apostar Barcelona?
— Barcelona ha d’apostar per sectors que reflecteixin el seu esperit i capacitat innovadora. Això inclou el disseny, la publicitat i la cultura, àmbits en els quals ja ha demostrat un lideratge singular. Alhora, és crucial invertir en tecnologia, economia digital i sostenibilitat, així com en infraestructures esportives i esdeveniments de gran escala que impulsin el turisme i el dinamisme econòmic. Aquests sectors, combinats, consolidaran a la ciutat com un epicentre global de creativitat i progrés.