Promocionar Catalunya i la seva capital a través de la col·laboració entre agents públics i privats. Aquest és el secret de Barcelona Catalonia, una aliança liderada per la Generalitat, a través de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Des de fa 15 anys, les tres administracions participen en la fira MIPIM acompanyades de les principals companyies immobiliàries per buscar inversors estrangers que vulguin portar els seus projectes a Barcelona, especialment a la seva àrea metropolitana.
En un acte aquest dimecres a la seu a Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), les tres administracions han fet balanç d’aquests 15 anys de col·laboració. “Després de dos anys de molta complexitat i sense haver sortit encara d’un context d’incertesa i volatilitat, avui el que fem és reafirmar aquesta aliança. El nostre posicionament és molt clar: Barcelona Catalonia. És un posicionament per atreure empreses perquè vinguin a invertir al país amb l’atractiu i posicionament que té Barcelona, però també la resta d’àrees al voltant”, ha exposat la directora de l’Incasòl, Mercè Conesa.
També ajuda a reforçar aquest posicionament que les tres administracions consensuïn un únic missatge i tinguin els mateixos objectius. “Això dóna seguretat als inversors. Al final, el que volen és predictibilitat i estar segurs que aquest territori és un territori que els pot acollir”, ha defensat Conesa.
Gràcies a aquesta col·laboració entre administracions al MIPIM una companyia com Amazon va decidir ubicar-se al Prat del Llobregat o es va captar la inversió necessària per impulsar el centre comercial Viladecans The Style Outlets, ha assenyalat Conesa. “Volem que a la ciutat de Barcelona i al conjunt del país s’instal·lin les millors empreses, es creïn els millors llocs de treball, que estiguin ben pagats, i es generi progrés i riquesa compartida. En això, el desenvolupament immobiliari i del sòl és prioritari”, ha remarcat el gerent de l’Àrea d’Economia, Recursos i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Dalmau.
Per a l’AMB, l’estratègia Barcelona Catalonia també permet acompanyar els municipis metropolitans a la cerca de nous inversors, sota el paraigüa de la capital catalana. “Tots sabem que la marca Barcelona és coneguda i reconeguda arreu del món, però des de l’AMB volem ampliar-la i impulsar els valors dels diferents municipis metropolitans que envolten Barcelona perquè l’àrea metropolitana és un territori únic i els inversors no coneixen de fronteres”, ha afegit la directora de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB, Anna Hernández.
Participació Barcelona Catalonia al MIPIM 2022
Barcelona Catalonia tornarà a estar present aquest 2022 a la fira MIPIM, l’esdeveniment immobiliari internacional més important del món que se celebra cada any a Cannes. Del 15 al 18 de març, l’Incasòl, l’Ajuntament i l’AMB presentaran els projectes que estan desenvolupant, així com els que estan projectant les principals companyies, plantejant una oferta integrada a tots aquells que s’adrecin al seu estand. Més de 3.800 empreses provinents de 100 països participaran en aquesta fira, que programarà 480 conferències i ponències en les quals assistirà un públic principalment inversor (el 24% de tots els assistents), juntament amb directors generals i alts càrrecs professionals (el 15%).
Amb el lema Barcelona Catalonia. Open for Business!, l’estand de l’AMB, l’Ajuntament i la Generalitat comptarà amb una superfície total de 250 metres quadrats i la participació de 30 socis públics i privats. Les empreses que participaran en aquesta edició seran AFinance (ACapital-ARetail), Alfred Smart, Amat Immobiliari, Arcadis, API – Col·legi i associació d’agents immobiliaris, Cornex Capital, Conren Tramway, Europa Center, Fabregat Perulles Sales, First Q Network, Forcadell, Grupo Copisa, Invertica Irels, Jap Lawyers, L 35 Architects, Lucas Fox, Meridiana, Renta Corporación, Spinnia, Tasinsa, TR Grupo Inmobiliario y Uniq Residential. A banda de les tres institucions que integren l’aliança, també participaran els ajuntaments de Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans. Serà la primera vegada que Barcelona Catalonia comptarà amb la participació d’empreses emergents proptech, una de les protagonistes del programa de xerrades.
Serà la primera vegada que Barcelona Catalonia comptarà amb la participació d’empreses emegents proptech al MIPIM
Els projectes que presentaran els agents públics i privats al MIPIM 2022 posen en valor que Catalunya pot oferir “un lloc on treballar, progressar, innovar, produir, fer realitat un projecte de vida”. “Això és Barcelona Catalonia —afegeixen—, en una terra amb segles de tradició industrial i exportadora que ha construït una realitat econòmica i ambientalment sostenible, que proposa un creixement inclusiu que genera ocupació i oportunitats i que atrau intel·ligència i talent”.
Per convèncer els nous inversors, Incasòl, Ajuntament i AMB remarquen que el territori compta amb l’existència de quatre àrees metropolitanes i una xarxa de ciutats mitjanes ben connectades; la presència d’una gran biodiversitat i un ric patrimoni cultural; el lideratge turístic, amb el protagonisme del de negocis; la diversificació de l’economia i la força exportadora; la riquesa universitària i científica, entre altres dades. El nou urbanisme i la mobilitat sostenible que s’està impulsant a la capital catalana, així com el hub d’empreses emergents que s’hi ha creat, també seran les cartes que es presentaran per atreure inversors.
Principals projectes que es presentaran al MIPIM 2022
Barcelona Catalonia presentarà projectes molt variats en aquesta edició del MIPIM. Hi haurà oportunitats per a inversors en oficines, tant de grans companyies com de pimes i startups, centres d’investigació i universitats, pisos i diverses activitats econòmiques, com logística, hotels o retail.
Començant per Barcelona, s’explicarà el projecte Barcelona centre, que vol reeconomitzar aquesta zona de la ciutat i diversificar les activitats que acull, després que la crisi de la covid hagi posat en evidència la seva dependència turística. La Rambla, Via Laietana i el Port Olímpic són els focus d’aquesta iniciativa, que contempla el desenvolupament d’oficines i seus de corporacions, universitats i centres de recerca, centres d’innovació i espais per a pimes i startups a edificis que actualment estan buits o infrautilitzats.
També es donaran a conèixer les oportunitats d’inversió que vindran amb el nou pla per al 22@, que generarà nous espais per a activitat econòmica, però també destinarà metres quadrats a habitatge i equipaments públics. En aquesta àrea també es volen captar projectes per a nous centres de recerca i universitats.
El tercer projecte de la ciutat que es promocionarà al MIPIM 2022 serà la futura estació de La Sagrera. Després de molts endarreriments, s’espera que generi una nova centralitat a la ciutat, amb espai suficient per ubicar noves oficines, activitats comercials i hotels, que comptaran amb una bona connexió amb la resta de la ciutat. També es construiran nous habitatges, envoltats per un gran parc urbà, que es convertirà en el més gran que hi haurà a la capital catalana.
Més enllà de la capital catalana, Barcelona Catalonia també posarà el focus a L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Viladecans, Esplugues de Llobregat, Gavà i Cerdanyola del Vallès.
De L’Hospitalet de Llobregat, es donarà a conèixer el PDU Granvia, projecte actualment judicialitzat, que ha de servir per completar la transformació de la segona ciutat de Catalunya que es va iniciar amb la creació del districte econòmic de Plaça Europa, que ja concentra el 40% dels llocs de treball de l’urb. Aquesta nova fase enllaçarà amb el clúster biomèdic de l’Hospital de Bellvitge i el riu Llobregat, amb espai per a desenvolupar activitats econòmiques, terciàries i de salut, comercials i hotels. A l’altra banda de Barcelona, Sant Adrià de Besòs vol crear noves àrees residencials.
De L’Hospitalet de Llobregat, es donarà a conèixer el PDU Granvia, que ha de servir per completar la transformació de la segona ciutat de Catalunya que es va iniciar amb la creació del districte econòmic de Plaça Europa, que ja concentra el 40% dels llocs de treball de l’urb
A la primera corona metropolitana, Barcelona Catalonia presentarà Illa A, un nou parc empresarial a Viladecans, format per quatre edificis d’oficines i àrees comunes verdes, i molt a prop de l’Aeroport de Barcelona i les indústries del Parc Agrari del Baix Llobregat. També explicarà Finestrelles Nord, un parc empresarial a Esplugues de Llobregat. A prop del centre comercial de Finestrelles, ofereix oportunitats per a inversors de retail, activitats econòmiques i empresarials, i hotels. L’últim projecte de la primera corona metropolitana serà el Pla de Ponent de Gavà, amb capacitat per construir gairebé 5.000 nous pisos.
A Cerdanyola del Vallès, el Parc de l’Alba i del Sincrotró vol potenciar-se com a node no només de coneixement sinó també d’economia. La recerca que es genera en aquesta infraestructura puntera ha de permetre omplir de vida els seus voltants, amb habitatges i activitats econòmiques i empresarials.