Opinió

Mas-Colell i els desllorigadors

Barcelona i la seva potència aguanten en part per una mentalitat creativa i innovadora, però sobretot pel costum de molta de la seva gent a emprendre i a comprometre’s. Segueix essent així? Seguim essent així?

És quan pregunto que hi veig clar. I és quan tinc l’oportunitat d’entrevistar gent com el professor Paco Solé Parellada i en Miquel Martí, CEO de Tech Barcelona, que soc més conscient de la mà de coses que no hem de donar per fetes. 

Jo em vaig fer periodista per moments d’aquests. Per poder preguntar i repreguntar una mica de tot i a tanta gent com calgui, sobre un munt de mons que m’encurioseixen. Barcelona i la tecnologia són dos d’aquests universos que mai ens els acabaríem.

Per això, per aclarir-ne conceptes, aquesta setmana, en una nova sessió del cicle The New Barcelona – Moments Estel·lars hem parlat amb Solé i Martí sobre l’ecosistema tecnològic de la nostra ciutat, i per extensió, del conjunt del país.

Com a bon mestre, Solé va començar per mirar de definir de què parlem quan parlem d’ecosistema, així com de creativitat i d’innovació, que són dos conceptes que no només han anat tradicionalment lligats a la marca de Catalunya i la seva capital, sinó que també tenen un vincle important amb la tecnologia com a sinònim de creixement.

Ser creatius està bé, i calen ments que en siguin, però també cal que això aterri en resultats. Aquí arriba la innovació. És a dir, cal que de tot plegat se n’extreguin oportunitats i que aquestes es facin possibles.

La bona notícia és que malgrat que el context no és el més procliu, i només cal parlar amb gent de l’empresa familiar per adonar-nos-en, encara comptem amb desllorigadors que ens impulsen col·lectivament. Però són sovint heroics i contra corrent, massa sovint aplaudits quan ja han passat. L’exconseller Andreu Mas-Colell va ser molt reconegut durant la conversa, com a gran impulsor de la recerca a casa nostra.

Paco Solé Parellada, Toni Aira i Miquel Martí durant la sessió de Moments Estel·lars a la Casa Seat. ©TNBP

Però on són els desllorigadors del present? Hi són o haurien de ser allà on s’ha de notar la innovació, que ha d’estar per tot arreu. A l’empresa, a la universitat, a la restauració… pertot. La recerca en molts àmbits hi és i és la condició per tenir un ecosistema consolidat, però ha de derivar en innovació. I en això últim, hi ha molt de tram per córrer. Sempre ha estat i seguirà sent així.

Sempre serem aprenents d’innovador. I mentre aquest tarannà existeixi, es valori a la nostra societat i sigui sinònim de creixement individual i col·lectiu, la bona nova és que estarem creant ecosistemes (entorns) d’alt valor que consolidin models de ciutat i de país, atractius de portes endins i de portes enfora. 

Us deixo aquí els enllaços per poder recuperar la conversa per Spotify o Youtube.

Compartir
Publicado por
Toni Aira

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La creació d’habitatge a Catalunya assoleix el seu màxim des de 2008 amb 17.400 pisos

Barcelona preveu la construcció de 1.966 habitatges nous en els pròxims anys, amb 900 d'ells…

14 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

La Fundació La Caixa renova estructura organitzativa i prepara la seva futura estratègia

Esther Planas i Sergi Loughney seran directors generals adjunts de la fundació, després que Josep…

14 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

Grifols s’alia amb la fundació de l’actor Michel J. Fox per detectar el Parkinson en el plasma

La farmacèutica ha rebut una subvenció de 21 milions de dòlars de la fundació del…

14 de gener de 2025
  • Ecosistema emprenedor

La Barcelona metropolitana s’especialitza en salut i serveis socials

Els 36 municipis de l'AMB generen el 56% del PIB català i tenen unes 111.000…

14 de gener de 2025
  • Professionals

Les maquinistes es fan un lloc a Rodalies

Treballadores com Geni Camuñez representen el 14,5% de la plantilla total, proporció que ha crescut…

13 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

La UB incorpora el Sagrat Cor i l’Hospital de Mollet a la seva xarxa universitària

La universitat arriba a un total de set centres formatius

13 de gener de 2025