La planta adquirida a Bayer a Quart de Poblet s'ha integrat dins de IQV.

MAT Holding triplica inversions i preveu facturar 500 milions en cinc anys

El grup tanca la compra de la planta de Bayer a Quart de Poblet i negocia tres noves adquisicions. La sequera va perjudicar les vendes el 2023, exercici en què va facturar 336 milions, un 7,7% menys.

Increment del ritme inversor i noves adquisicions a la vista després del tancament de la compra de la planta de fitosanitaris que Bayer tenia a Quart de Poblet (València). MAT Holding preveu triplicar aquest any les seves inversions i ja té en marxa tres adquisicions per reforçar la seva divisió de tecnologies de l’aigua amb l’objectiu de donar compliment al seu pla estratègic, que preveu assolir un volum de vendes de 500 milions en un termini de cinc anys, refermant-se “com un líder global en solucions d’agricultura sostenible i gestió eficient de l’aigua”.

En un comunicat, el grup que presideix Pau Relat ha explicat aquest dilluns que s’ha tancat l’exercici de 2023 amb una facturació de 336 milions d’euros, xifra que suposa un descens del 7,7% respecte de l’any anterior, a causa de l’impacte de la sequera, que ha reduït la demanda de fitosanitaris, i altres factors com les “disrupcions en la cadena de subministrament” de la seva divisió de tecnologies per a l’aigua i el reg.

Concretament, la unitat de negoci principal de MAT Holding, que aglutina l’activitat agrària i de fitosanitaris —a través de les filials IQVRegaber i Vegga-— va registrar unes vendes de 206 milions el 2023, un 7,8% menys. Paral·lelament, la divisió de reg i tecnologia per a la conducció d’aigua (filtració i valvuleria) va comptabilitzar una caiguda de les vendes del 7,3%, amb 130 milions. En aquesta unitat s’engloben companyies com Aquestia, STF i Hidroglobal.

El negoci internacional —vendes en més de 140 països— ja genera el 65% de la xifra de negoci del grup propietat de la família Matosas, mentre que el mercat espanyol aporta el 35% de les vendes. Relat destaca que el 2023 “va ser un any complex” en què, tot i això, es va avançar en les línies estratègiques de creixement, com són la plataforma digital d’agricultura digital Vegga i la companyia de transformació de finques a cultius d’alt valor TerraNostra. A més, MAT Holding va tornar a impulsar el seu creixement a través d’operacions corporatives, com l’adquisició de la fàbrica valenciana de Bayer, que es va signar definitivament divendres passat.

La planta de Quart de Poblet compta amb una plantilla de 69 persones i permetrà a MAT Holding —a través de IQV— augmentar la seva capacitat de producció i duplicar la seva divisió de fabricació a tercers de productes fitosanitaris i bioracionals (substàncies naturals o sintètiques similars i funcionalment idèntiques, usades en la protecció de cultius, de baix impacte ambiental i per a la salut humana).

L’objectiu de MAT Holding és executar aquest any unes inversions de 60 milions d’euros destinades, principalment, a adquirir “actius productius estratègics”. Aquesta xifra suposa triplicar el ritme d’inversió dels darrers anys de cara a assolir els objectius del pla estratègic. Segons l’empresa, el primer trimestre del 2024 el grup està creixent un 15% respecte al mateix període de l’any anterior, per la qual cosa espera poder tancar l’any amb uns ingressos propers als 400 milions d’euros. La companyia amb seu a Parets del Vallès (Barcelona) també avança que les tres adquisicions que ja està negociant li permetran reforçar la seva activitat en filtració i valvuleria i ampliar la seva presència industrial internacional.

MAT Holding ocupa més de 1.100 persones i té com a empresa mare IQV (Industrias Químicas del Vallès), una companyia fundada el 1935 i que és referent mundial en solucions de sanitat vegetal basades en sals de coure. El grup compta amb filials a Espanya, Portugal, Itàlia, Turquia, Marroc, Xile i El Salvador. La planta de Quart de Poblet adquirida a Bayer se suma als centres productius que té a Mollet del Vallès i a Xest.