Llum verda al canvi d’operador del complex que integren l’Hotel Juan Carlos I i el Palau de Congressos de Catalunya, tots dos tancats des del 2020 a conseqüència de la pandèmia. El mes de gener passat, el nou propietari d’aquest emblemàtic actiu hoteler i congressual, el fons Tyrus Capital va anunciar que havia arribat a un acord amb el Grup Meliá per traspassar-li la gestió i reobrir l’hotel sota la nova marca Miranda de Pedralbes. Més de mig any després, aquest dijous Melià ha posat data a la reobertura del Palau de Congressos: tornarà a estar operatiu a l’octubre, mentre que la reinauguració de l’hotel es retarda fins al gener de 2024.
Aquest anunci per part del grup balear es produeix després que un jutjat mercantil de Barcelona hagi beneït el canvi d’operador, donant per bona la decisió de Tyrus de resoldre el contracte que fins ara tenia amb la cadena Fairmont, filial del grup francès Accor. Aquesta companyia va anar als tribunals quan el fons va signar l’acord amb Meliá, i va sol·licitar anul·lar la resolució anticipada del contracte o una indemnització de 19 milions d’euros. El jutge ha desestimat la demanda que havia deixat en suspens l’entrada de Melià, grup que considera que ara ja té “via lliure”, tot i que Fairmont ha anunciat que preveu recórrer contra la sentència davant de l’Audiència de Barcelona.
“Amb la decisió del Jutjat Mercantil ahir, es donaria finalment via lliure perquè l’hotel pugui reobrir les portes sota el nom de Miranda de Pedralbes, de Gran Melià, i amb un nou i il·lusionant projecte de gestió, que liderarà Ramón Vidal Castro, les credencials del qual inclouen la direcció durant 6 anys de l’hotel Meliá Castilla, emblema del grup a Madrid, i que va posar en marxa i va gestionar també amb notable èxit el complex d’Hotel i Palau de Congressos de Palma”, ha destacat el grup hoteler presidit per Gabriel Escarré.
Segons l’empresari, “amb aquesta decisió judicial es fa un pas definitiu en el llarg i tortuós camí que ha demorat la reobertura d’un actiu destinat a marcar una nova era per al turisme de Congressos i Negocis a Barcelona, millorant-ne la gestió i la reputació gràcies a la marca Gran Meliá, que aquest mateix any haurà obert, entre altres, hotels de gran luxe tan destacats com el Gran Melia Nha Trang, al Vietnam, o el Gran Meliá Palazzo Cordussio, al centre històric de Milan. A més, estic segur que el Palau de Congressos de Catalunya, juntament amb el Palau de Congressos de Palma, es convertiran en el binomi guanyador indiscutible de tota la Mediterrània per a un segment que atrau un turisme d’alt poder adquisitiu 12 mesos a l’any”.
Per part seva, Tony Chedraoui, conseller delegat de Tyrus, ha explicat que “no tenia dubtes que l’exemplar compromís demostrat per la més alta direcció de Meliá, que permetrà que aquest projecte torni aviat a ressorgir orgullosament a Barcelona, seria reconegut pels tribunals”. Segons l’inversor, “en interès del projecte, dels seus empleats, i de la ciutat de Barcelona, a finals del 2022 vam decidir contactar amb Gabriel Escarrer i el seu equip com a nous operadors, la resposta dels quals va ser immediata i conforme a la urgència que requeria la situació. Puc assegurar que tant Gabriel Escarrer com jo estem compromesos al màxim amb aquest projecte, que per a nosaltres no representa tan sols un hotel, sinó la passió i el compromís que tots dos compartim amb la ciutat de Barcelona”.
Tyrus Capital ja ha iniciat les reformes i les actuacions de posada a punt necessàries per a la reobertura després d’aquesta llarga aturada de tres anys. El seu objectiu és que el nou Meliá Miranda de Pedralbes sigui “un oasi de tranquil·litat” dins de Barcelona, potenciant els espais de l’hotel amb els més de 25.000 metres quadrats de jardins que l’envolten i que també volen obrir-se als residents locals. El projecte està liderat per l’arquitecte Álvaro Sans, de l’estudi ASAH.
Entre els atractius que tindrà el nou establiment de luxe hi ha restaurant d’autor, un jazz club, un night club, una zona de piscines renovada i una “espectacular” terrassa amb vistes 360 graus de la ciutat que volen convertir en l’emblema i principal punt de trobada de l’hotel. El projecte implica també la renovació de les 391 habitacions, de les quals 65 són suites.
La reobertura a l’octubre del Palau de Congressos permetrà fer front a la demanda creixent d’aquest tipus d’espais a la capital catalana. Barcelona va reafirmar el 2022 el seu lideratge com a ciutat de fires i congressos, amb 135.000 congressistes, xifra que la situa al primer lloc del rànquing mundial, davant de Viena (105.000) i seguida de París, Lisboa, Milà i Londres, segons l’Associació Internacional de Congressos i Convencions (ICCA).
El Palau de Congressos de Catalunya, situat a l’entrada de l’Avinguda Diagonal, disposa de 39 salons de mides diferents, un auditori amb capacitat per a més de 2.000 persones i més de 4.000 metres quadrats d’espais per a l’organització de fires i convencions.