Mirador Hotel Arts Barcelona
L'Hotel Arts Barcelona obre un mirador per seguir la regata.

Menjar-se i beure’s la Copa de l’Amèrica

Barcelona es prepara per a la regata de vela més antiga del món amb moltes novetats culinàries, com ara l'obertura de l'esperat Balcó Gastronòmic al Port Olímpic. Durant les properes setmanes, també hi haurà nous festivals gastronòmics, còctels d'autor i menús especials.

Barcelona es convertirà a partir d’aquesta setmana en el nucli de la Copa de l’Amèrica, la regata de vela més antiga del món, que es remunta al 1851. Avui dia, aquest trofeu és un dels més cobejats en l’esport i el seu prestigi impulsa l’obertura de nous restaurants, menús temàtics i festivals gastronòmics a tota la ciutat.

Detallem a continuació novetats gastronòmiques impulsades per la Copa de l’Amèrica. Curiosament, el nom Amèrica no fa referència al continent, sinó a la goleta capitanejada per l’equip estatunidenc que va guanyar la primera edició de la competició, coneguda llavors com la Copa de les Cent Guinees.

El nou Balcó Gastronòmic al Port Olímpic

Un dels projectes més ambiciosos, amb una inversió de 15,9 milions d’euros, és el Balcó Gastronòmic al Moll de Gregal del renovat Port Olímpic. Tot i que en un principi comptava amb 11 restaurants, finalment albergarà un total de nou establiments entre les platges de Somorrostro i Nova Icària.

El més esperat, amb obertura prevista per al setembre, és Eldelmar-Hermanos Torres, un projecte de Pantea Group amb capacitat per a 250 comensals en un espai de 740 metres quadrats, incloent-hi una terrassa de 140. Dirigit pels reconeguts xefs Sergio i Javier Torres, oferirà cuina mediterrània amb mínima manipulació del producte, oferint plats com el rossejat de fideus amb llobarro i el suquet de rap i calamar, que es podran maridar amb més de 400 referències de vins a càrrec de Xavi Nolla.

Pantea Group també hi obrirà Superlocal, un restaurant flexivegetarià amb un espai dedicat a pizzes artesanals, compromès amb la reducció de la petjada de carboni i el suport al petit comerç, que treballarà amb proveïdors ubicats en un radi de 99,99 km. Els altres set restaurants del projecte inclouen Sagardi, El Tribut, El Cangrejo Loco, Vraba, Platets, Família Nuri i Casa Carmen, a més de les botigues Faborit, Esferic i Las Muns, totes programades per obrir de manera progressiva entre finals d’agost i setembre.

Balcó Gastronòmic Port Olímpic
Les obres estan a punt d’acabar al Balcó Gastronòmic, la nova zona de restauració del Port Olímpic. © Arnau Martínez/ACN

Restaurants i menús especials al Port Vell

El Port Vell s’ha convertit en un altre dels punts gastronòmics de la competició internacional. El primer a establir-se va ser Vraba, ara fa gairebé un any, com a restaurant oficial de la Copa de l’Amèrica. La carta, ideada originalment pels xefs Jordi Vilà i Albert Ventura, destaca pels seus peixos i mariscs a la brasa —llamàntol, roger, llobarro—, combinada amb una secció de plats amb caviar i una altra d’inspiració japonesa, amb sashimi, edamames i makis. A la planta de sota, al mateix edifici Imax, hi ha el Sailor’s Cove, un bar de mariners capitanejat actualment per Ventura que ofereix tapes i entrepans d’autor.

Molt a prop, el restaurant Fiskebar del grup Tragaluz ha llançat un menú per a la Copa de l’Amèrica, una tendència que probablement es replicarà en altres locals de la ciutat en les properes setmanes. Dissenyat per compartir entre dues persones, inclou les seves famoses croquetes de llamàntol i de formatge blau Kraftkar, així com arròs de mar. El local també acaba de llançar el Fis K Bar, un espai a la terrassa on escoltar música en directe amb vistes als velers, de divendres a diumenge.

 Fiskebar del Grupo Tragaluz en Barcelona.
El Fiskebar del grup Tragaluz ha preparat un menú dedicat a la Copa de l’Amèrica.

Miradors pop-up de referència

Per a aquells que vulguin viure la competició des de miradors imponents, la recomanació és visitar el nou Arts 41 America’s Cup Lounge, possiblement un dels millors llocs de la ciutat per veure la regata, que es farà just davant de l’Hotel Arts Barcelona. Aquest espai exclusiu, accesible sense ser necessàriament client de l’hotel, permetrà als visitants gaudir de l’esdeveniment de vela des de 41 pisos per sobre de la ciutat, amb menjar gourmet i begudes premium incloses.

Una altra perspectiva única l’oferirà l’equip American Magic, situat al Passeig Joan de Borbó. Des del 22 d’agost fins a finals d’octubre, obriran el seu programa d’hospitality, que combinarà alta gastronomia amb accés a xerrades d’experts, pantalles en directe connectades al vaixell i l’oportunitat de manejar un simulador de l’AC40. La seva terrassa panoràmica Skybox promet ser un dels miradors més cobejats de la competició.

Hospitality del American Magic de la Copa del América.
L’espai d’hospitality de l’equip American Magic estarà obert al públic.

Regata de cocteleries

Si la Copa de l’Amèrica fos líquida, a què tindria gust? Aquesta és la pregunta que va plantejar el programa Regata Cultural de l’Ajuntament de Barcelona a cinc destacats coctelers de la ciutat. En resposta, Javier de las Muelas (Dry Martini), Giacomo Gianotti (Paradiso), Antonio Naranjo (Especiarium), Cristian Valls (Skyfall) i Daniel Arévalo (Somnia) han creat un còctel inspirat en la competició, disponible en 30 locals fins a finals d’octubre. Elaborat amb Ron Bacardi Carta Blanca, cordial de mel salada, ratafia Alquimia, Appletizer i una làmina cruixent de poma, el còctel es presenta amb una tapa que imita una vela que, en retirar-la, desprèn un fum aromàtic de romaní.

La Terrassa del Claris també ha llançat el seu propi còctel copamericà, aquesta vegada evocant les onades marines. D’un intens color blau, s’elabora amb vodka, Blue Curaçao, suc de pinya, suc de llimona i clara d’ou. D’altra banda, la històrica cocteleria Boadas ha inaugurat la seva segona seu a la terrassa de l’Hotel Duquesa Suites, en col·laboració amb el restaurant Suculent. Fins a finals d’octubre, s’hi poden degustar còctels curats per Marc Álvarez i Simone Caporale i plats dissenyats per Toni Romero, com ostres amb aguachile i ceviche de peix mantega.

El America's Cup cóctel de La Terrassa del Claris.
La Terrassa del Claris ha creat el seu propi còctel inspirat en la Copa de l’Amèrica, d’un color blau intens.

A pocs minuts, la Marina Port Vell ha estat designada com a marina preferent per a superiots de la Copa de l’Amèrica. A dins s’hi troba el restaurant mediterrani The Sea Garden i també la cocteleria Blue Wave, premiada pel seu interiorisme, que oferirà tapes i còctels amb vistes directes a la base de l’equip Ineos Britannia.

Mercats i festivals gastronòmics fins a l’octubre

La Regata Cultural oferirà fins a finals d’octubre una sèrie d’esdeveniments gastronòmics en diversos punts de Barcelona, incloent el Race Village al Moll de la Fusta. Entre les activitats més destacades es troben l’edició especial Copa de l’Amèrica del Born Street Food al Pla de Palau, el 21 i 22 de setembre, així com la del Poblenou Wine Festival al Front Marítim de Sant Martí a l’octubre, que comptarà amb una àrea gastronòmica i una zona de pícnic.

A més, el 14 de setembre se celebrarà una sardinada al mercat de Santa Caterina, seguida d’una degustació de fideuà marinera al mercat de la Barceloneta (5 d’octubre) i la Fira Mercat de Mercats a plaça Catalunya (del 18 al 20 d’octubre). Altres esdeveniments destacats per als amants de la gastronomia inclouen el Barceloneta Tast, l’Street Food & Market Barceloneta, el Tapa Fest 2024 i el Born Districte Gastronòmic, que subratllen el caràcter culinari d’una Copa de l’Amèrica que, finalment, ja és aquí.

Tags from the story