Mercabarna té ja encarrilat el projecte per col·locar plaques solars a totes les teulades del complex alimentari. L’objectiu és que a finals del 2025 el mercat compti amb una potència instal·lada de 18 MWp —l’equivalent al consum de 18.000 famílies al llarg d’un any— i una superfície de captació solar 360.000 metres quadrats, convertint-se en el parc fotovoltaic més gran de la Península Ibèrica construït sobre cobertes d’edificis i destinat a autoconsum.
En total, el projecte, anomenat RePowerMercabarna-Energia, requerirà una inversió de 12 milions d’euros i permetrà a Mercabarna generar el 25% de tot el consum elèctric anual. El repte és reduir els costos energètics de les empreses majoristes que operen al mercat, ja que aquesta electricitat renovable autogenerada, en principi, serà més barata que la que puguin comprar lliurement al mercat elèctric.
Tal com va explicar The New Barcelona Post el mes de gener passat, per canalitzar aquest projecte Mercabarna ha convocat un concurs públic per seleccionar un operador privat que s’encarregui de la instal·lació de les plaques fotovoltaiques i també de la gestió i explotació de la planta durant un període de 25 anys. En total, el mercat central ha rebut sis ofertes, que ara la mesa de contractació està analitzant amb l’objectiu de poder adjudicar el projecte al començament del mes de novembre.
Les sis companyies que aspiren a aconseguir el megaprojecte solar són el grup francès Engie; la constructora catalana ACSA (filial del Grup Sorigué); la companyia gironina Construcciones Rubau; l’empresa barcelonina Acelera Energía, la lleidatana Atlas Energia, i l’empresa gallega EiDF (Energía, Innovación y Desarrollo Fotovoltaico). Cap dels grans grups energètics espanyols s’ha presentat al concurs.
Per executar el projecte, la companyia privada guanyadora de la licitació haurà de constituir una societat de nova creació, una SPV o especial purpose vehicle en l’argot mercantil anglosaxó, on controlarà el 51% del capital. El 49% restant de l’accionariat estarà a les mans de la mateixa Mercabarna i de l’Ajuntament de Barcelona, segons avança Jordi Valls, director general del pol alimentari.
Concretament, el consistori prendrà el 25% del capital de la SPV a través del fons MES Barcelona, el mecanisme creat per la corporació municipal per accelerar la transició energètica de la ciutat i on també participen empreses privades. Finalment, Mercabarna tindrà la propietat de l’altre 24% de la SPV, encara que la meitat d’aquesta participació, és a dir, un 12% de les accions, es podria cedir a les empreses del mercat, ja sigui a través del Gremi de Majoristes del Mercat Central de Fruites i Hortalisses o de l’Associació d’Empreses Majoristes de Mercabarna (Assocome).
Mercabarna tindrà un dret d’adquisició preferent sobre el 25% en mans de MES Barcelona que podrà exercir quan aquest vehicle decideixi desinvertir a la companyia. L’Ajuntament de Barcelona té previst aportar 50 milions d’euros a MES Barcelona, una quantitat que permetrà aixecar 116 milions addicionals d’inversors privats que es destinaran a finançar diferents projectes d’energies sostenibles a la ciutat. Ja s’han homologat unes quinze companyies interessades a participar en aquest instrument de col·laboració publicoprivada.
La SPV haurà de pagar un lloguer a Mercabarna per l’ús de les teulades dels edificis públics i tindrà capacitat per endeutar-se, amb un límit del 70% dels recursos necessaris. També es preveu sol·licitar fons europeus del programa Next Generation. Un cop constituïda, aquesta companyia de capital mixt signarà dos contractes amb el mercat central barceloní: un d’obra, és a dir, d’instal·lació i posada en marxa de les plaques solars, i un de manteniment, gestió i operació de la planta durant 25 anys. La SPV adoptarà un model de governança basat en la presa de decisions amb majories reforçades, de manera que l’operador privat no podrà imposar unilateralment els seus criteris.
Cal tenir en compte que la SPV se centrarà exclusivament a instal·lar coberta solar als edificis que són propietat de Mercabarna, fonamentalment les grans naus que acullen el mercat central de la fruita, el peix i de la flor, amb una superfície total de 125.000 metres quadrats. Els tres socis de l’empresa gestora hauran d’invertir entre 4 i 5 milions d’euros en aquesta primera fase del projecte, que arrencarà a finals del 2022 i permetrà generar 6,8 GWh d’energia a l’any. Tota l’energia generada es vendrà als paradistes dels mercats centrals, que disposaran d’una font alternativa i més econòmica de subministrament elèctric.
En paral·lel, el 100% de les empreses majoristes de Mercabarna s’han compromès també a instal·lar plaques fotovoltaiques als seus edificis, que ocupen parcel·les públiques, però que, a diferència dels mercats centrals, són immobles de la seva propietat. Així, en aquesta anomenada fase 2, que s’estendrà fins a finals del 2025, es promouran 235.000 metres quadrats més de panells solars, amb una capacitat de generació de 16 GWh a l’any. La inversió prevista en aquesta fase superarà els vuit milions d’euros. En aquest cas, aquest pressupost no serà assumit per la SPV, sinó per cadascun dels majoristes que tinguin un edifici en propietat. Tot i això, l’empresa de capital mixt, aprofitant la seva experiència amb la part pública, sí que podrà oferir els seus serveis com a empresa instal·ladora, però cada operador de Mercabarna podrà triar lliurement al mercat quina companyia instal·ladora contracta.
Actualment, a Mercabarna ja hi ha diversos immobles que tenen energia fotovoltaica, amb una potència instal·lada que suma 5 MWp i 32.000 m². Amb el projecte ara anunciat, la potència s’incrementarà a 18 MWp, amb 360.000 m² de superfície de captació d’energia solar, fet que permetrà reduir en 6.000 tones les emissions de CO₂. El pla de sostenibilitat i transició energètica de Mercabarna també preveu engegar, més endavant, una comunitat energètica, de manera que quan estiguin totes les plaques instal·lades es pugui establir un mercat intern, permetent compravendes d’energia entre les diferents empreses majoristes.
Pla de bonificacions
Mercabarna bonificarà els majoristes que s’adhereixin al pla d’energia verda RePoweMercabarna-Energia, aplicant-los un IPC reduït en els contractes d’arrendament corresponents a l’exercici de 2022 i 2023. No obstant això, l’incentiu més gran que tindran els operadors del complex alimentari serà el de reduir la factura energètica gràcies a l’aposta per l’autoconsum renovable. Cal tenir en compte que Mercabarna disposa de 800.000 m³ de magatzems frigorífics, una de les concentracions principals de fred industrial d’Espanya.
Durant la presentació aquest divendres de l’acord aconseguit amb els majoristes, el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha explicat que el megaprojecte solar de Mercabarna serà equivalent “a instal·lar cent plaques fotovoltaiques com la del Fòrum” i que produirà l’energia que consumeix durant tot un any un barri com el de Roquetes. “Amb aquesta iniciativa estem fent un salt d’escala molt important per impulsar la transició energètica a Barcelona”, ha subratllat Collboni, que també ha destacat que l’aposta per l’autoconsum renovable ajudarà que el preu dels aliments no pugi per l’alça dels costos energètics.
Per la seva banda, la tercera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, considera que l’aliança entre MES Barcelona i RePoweMercabarna “és una de les millors notícies” que es podien esperar per accelerar el procés de descarbonització i per “combatre amb més força l’emergència climàtica, social i econòmica”. “És un projecte win-win on tots guanyem”, ha conclòs la presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín.