Més de 200 persones amb Alzheimer surten a navegar amb la Fundació Catalunya La Pedrera

La regata, organitzada juntament amb l'associació Veles per l'Alzheimer, és l'única a nivell mundial en el qual la tripulació està formada per persones que pateixen la malaltia

Una trentena de velers han solcat la costa barcelonina, en un vaivé de taques blanques sobre blau que és habitual en la capital catalana. El que no és tan habitual és la tripulació que les conduït a través de les aigües barcelonines. Més de 200 persones amb Alzheimer procedents de tot Catalunya i les seves famílies han estat les protagonistes de la regata, l’únic esdeveniment nàutic a nivell mundial en el qual la tripulació està formada per persones amb Alzheimer i altres demències. 

Els més de 200 tripulants participen en el programa de reforç de la memòria de la Fundació Catalunya La Pedrera, que atén 2.000 persones en 21 centres repartits per tot Catalunya. Des del Port Olímpic, els participants s’han embarcat en 31 velers, el doble de la passada edició, que va ser la primera de la regata. A més, la iniciativa no navega en solitari: més d’un centenar de persones amb mobilitat reduïda han pujat a bord de les Golondrinas per seguir de prop la regata. 

En aquesta segona edició, l’esdeveniment ha crescut en embarcacions, participants i abast territorial, ja que a la primera regata tots els participants van procedir de Barcelona, mentre que en aquesta s’han desplaçat des de tot Catalunya. Aquest creixement s’ha materialitzat “a causa de l’èxit de l’edició de l’any passat”, com han explicat la directora general de la Fundació Catalunya La Pedrera, Marta Lacambra, i el president de Veles per l’Alzheimer, Edgar Martínez. 

Amb la intenció de reproduir la Regata contra l’Alzheimer en altres indrets del món, han assistit a l’edició d’enguany entitats del Regne Unit, Itàlia i Brasil

“L’any que ve es tornarà a fer, i donarem cabuda a tothom que vulgui venir”, han garantit després de l’èxit d’aquesta segona edició, que ha congregat a persones de Lleida, Mollerussa, Tarragona, Reus, Girona, Vilanova i Geltrú, Santa Coloma, Terrassa, Sabadell i Badalona, a més de Barcelona. Tots s’han desplaçat fins al Port Olímpic, que aspira a “ser un espai de divulgació i pràctica nàutica per a tots els públics”, segons la seva directora, Olga Cerezo. Esdeveniments com aquesta regata “s’alineen amb aquest propòsit i permeten avançar cap a una nàutica accessible, inclusiva i sensibilitzada amb tots els col·lectius”. 

Amb aquest objectiu en l’horitzó, la Fundació Catalunya La Pedrera i Veles per l’Alzheimer van emprendre una col·laboració el 2022 mitjançant la qual han promogut 65 activitats terapèutiques des de llavors. Amb 2.500 participants, les propostes han inclòs activitats de navegació i visites a equipaments com el Museu Marítim, el Museu de la Pesca de Palamós i l’Aquàrium, a més de la llotja de pescadors. 

En el marc d’aquesta col·laboració, durant aquest any s’han dut a terme activitats preparatòries dels participants de la Regata contra l’Alzheimer, com tallers de nusos, sortides en veler i trobades amb els patrons dels vaixells. La regata, patrocinada per la multinacional Sika i amb el suport de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i la Federació Catalana de Vela, ha estat coorganitzada pel Reial Club Marítim de Barcelona, i ha comptat amb la col·laboració del Port Olímpic i dels alumnes de l’Institut de Nàutica de Barcelona, que han participat com a personal de suport. 

Participants de la Regata contra l’Alzheimer pujant a bord de les embarcacions.

L’aparador de la Copa de l’Amèrica

Tot això en un any en què Barcelona acollirà la Copa de l’Amèrica, que exercirà d’aparador per a enaltir el sector nàutic català com a accessible i inclusiu. En el context de la competició i amb la intenció de reproduir la Regata contra l’Alzheimer en altres indrets del món, han assistit a l’edició d’enguany entitats no només d’Espanya, sinó també del Regne Unit, Itàlia i Brasil. 

El programa de Reforç de la Memòria de la Fundació Catalunya La Pedrera que comparteixen els més de 200 participants de la regata ofereix eines i estratègies perquè persones en fases inicials d’Alzheimer i altres demències mantinguin les seves capacitats i millorin el seu estat emocional perquè tinguin una bona qualitat de vida, objectiu dirigit també als seus familiars i cuidadors. El programa és pioner a promoure que persones amb deterioració cognitiva lleu i moderada duguin a terme activitats significatives, i treballa perquè mantinguin les seves capacitats el màxim temps possible, prioritzant la seva autonomia i benestar emocional.

La Regata contra l’Alzheimer és única a nivell mundial.
Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Quatre històries d’emprenedoria a CASA SEAT

Una taula rodona acostarà les experiències d'empreses emergents com Mundimoto, PropHero, Apolo Kids i Aldara

19 de May de 2024
  • El Bar del Post

Felipe Cabezas: Més enllà de la frontera entre el teatre i la vida

“Abans de res, jo soc actor i ho he estat des de molt jovenet. Vaig…

18 de May de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona pot ser el millor pavelló d’una Biennal

Sara Catalán no només vol exportar allò bo dels models que ha vist arreu del…

18 de May de 2024
  • Opinió

De concert amb el nadó

Assistir a un concert de música culta amb un nadó resulta una metàfora perfecta del…

18 de May de 2024
  • Escena

Figures de vidre

'El zoo de vidre', a la Biblioteca Nacional, és una obra delicada que sublima el…

18 de May de 2024
  • Good News Barcelona

Esteve supera els 700 milions en vendes i construirà una nova planta a Celrà

El grup farmacèutic barceloní creix a doble dígit gràcies a la bona marxa del negoci…

17 de May de 2024