semiconductores
Jornada de presentació de l'Aliança de Semiconductors i Xips de Catalunya.

Més de 250 empreses i entitats conformen l’ecosistema de semiconductors català

Un total de 216 empreses generen un volum de negoci de més de 300 milions d'euros, en un àmbit que compta amb 4.000 llocs de treball i en el qual Catalunya se situa com la tercera regió europea en captació de projectes d'inversió estrangera

Catalunya es proposa convertir-se en un referent del sud d’Europa en l’àmbit dels semiconductors, i encara aquest repte amb un ecosistema que engloba 256 agents, tenint en compte empreses, centres tecnològics i instituts de recerca. 

La quantitat d’actors vinculats a aquest àmbit ha crescut de manera exponencial: en dos anys, s’ha passat de 86 empreses a 216, incloses en el global de 256 agents de l’ecosistema. Aquestes 216 empreses reuneixen un volum de negoci de 302 milions d’euros, segons l’informe Semiconductors a Catalunya, elaborat pel Govern a través d’Acció. 

A més, l’actual ecosistema vinculat a aquest sector genera 4.600 llocs de treball, sobretot investigadors i treballadors altament qualificats, segons l’informe, que s’ha presentat en una jornada que ha donat el tret de sortida a l’Aliança de Semiconductors i Xips de Catalunya. Aquesta iniciativa público-privada integra a una cinquantena de membres i té la voluntat de definir les polítiques industrials que permetin propulsar aquest ecosistema a Catalunya. 

Aquest ecosistema està format majoritàriament per pimes, que representen un 81% del total, i la meitat de les empreses que el conformen són exportadores. La diversitat d’aquest ecosistema ha facilitat l’atracció d’inversió estrangera, i ha convertit Catalunya en la tercera regió de la UE que ha captat més projectes d’aquest àmbit, acumulant un 6% del total des de 2022, per darrere de Baviera i Irlanda i amb projectes com el de Cisco i el d’Intel, amb un valor global de 420 milions d’euros. 

“La col·laboració público-privada és clau perquè els projectes tinguin èxit”, ha defensat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha convidat a més companyies a formar part de l’aliança. El Govern vol que la iniciativa estigui marcada per la transversalitat, segons el conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, que ha destacat la importància de disposar del màster universitari de semiconductors que es posarà en marxa al setembre. Tot amb la finalitat de posicionar Catalunya com “un actor rellevant en la cadena de valor de la indústria dels semiconductors”, segons la consellera d’Economia, Natàlia Mas. 

L’Aliança de Semiconductors i Xips s’ha impulsat com a iniciativa público-privada amb una cinquantena de membres

L’aliança s’ha impulsat precisament amb aquest objectiu, i amb la finalitat de ser el més inclusiva i representativa possible, per definir de forma consensuada el full de ruta per avançar en el posicionament internacional de Catalunya, així com en la seva competitivitat en aquest àmbit. 

Per continuar en aquesta direcció, s’ha articulat l’Estratègia d’Impuls a la Indústria dels Semiconductors, que aspira a reforçar als actors de la cadena de valor; impulsar el posicionament internacional i la captació d’inversió; crear infraestructures d’avantguarda per a la indústria local; atreure a talent vinculat a aquest sector, i potenciar la transferència tecnològica entre recerca i empresa, fomentant projectes com spin-offs, per consolidar Catalunya com a referent en aquest sector.